Közélet

2009.08.24. 07:28

„Az objektív felelősség elvtelen, összedobott rendelet”

Már nemcsak a piros, hanem a sárga is tilos az autósoknak. Az ezzel kapcsolatos kormányrendeletek azonban nincsenek összhangban. Egy biztos, megyénk útjain ezért azonban még nem büntettek.

Németh Gergő

A 410/2007-es kormányrendelet értelmében 50 ezer forintos közigazgatási bírsággal sújtható az, aki a közlekedés irányító lámpa sárga fényjelzése ellenére még megpróbál átkelni a kereszteződésen.

A KRESZ kilencedik paragrafusának negyedik bekezdés C pontja azonban a következőképp fogalmaz: „folyamatos sárga fény a forgalom irányának megváltozását jelzi...a fényjelző készülék előtt meg kell állni; ha azonban biztonságosan megállni nem lehet, az útkereszteződésben mielőbb át kell haladni”.

— Van némi ellentmondás a többször módosított 1/1975 KPM-BM rendelet a közúti közlekedés szabályairól és a szintén többször módosított 410/2007-es a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések köréről kiadott kormányrendelet között — mondja Dr. Csík Róbert alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

—  Nincs összhang a két rendelet értelmezése között. Előbbi szerint át lehet haladni a sárga jelzésen, de csak akkor, ha már biztonságosan megállni nem tudunk a kereszteződésben. Utóbbi rendelet úgy fogalmaz a sárgán való áthaladás minden esetben 50 ezer forintos közigazgatási bírságot von maga után. Persze ezt megfelelő eszközökkel dokumentálni kell. Egy biztos emiatt mi még senkit sem büntettünk meg a megyében.
Csík Róbert megjegyezte, hogy a megyeszékhelyen a Baross és Szapáry utak kereszteződésében Dahlmaier-rendszer működik, amely a tilos jelzésen áthaladó autósokat rögzíti. Persze ugyanide tartoznak azok is, akik a sárgán kezdik meg az áthaladást, ám közben átvált pirosra a lámpa és a kereszteződést elhagyni nem tudják. Ilyen esetekben 100 ezer forintos közigazgatási bírságra számíthat az autós. Az alezredes felhívta arra is a figyelmet, hogy mindenképp úgy szabad behajtani egy kereszteződébe, hogy azt el is tudják hagyni anélkül, hogy pirosra váltana a lámpa.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Dr. Pataky Csaba törökszentmiklósi közlekedési és biztosítási szakjogászt is.

— A fizikai törvények alapján sokszor lehetetlenség nem beleszaladni a sárgába — érvel Dr. Pataky Csaba. — Egy másodperces reakcióidővel — amit én velünk született készséghiánynak nevezek — számolva, ha tíz méterrel előttem vált sárgára a lámpa nem tudok már megállni, maximum csak a kereszteződés közepén. A közlekedési lámpa körülbelül két-három másodperc alatt vált át sárgáról pirosra. Ötven kilométeres sebességnél egy másodperc alatt 15-16 métert tesz meg egy jármű. Ez pedig azt jelenti, hogy addig, amíg a lámpa sárgát mutat akár 50 métert is haladhatunk előre. Ennél pedig tulajdonképpen nincsen hosszabb kereszteződés.

Büntetési tételek:

Vasúti átjáró előtti megállásra vonatkozó rendelkezések megsértése: 100 000 forint

Vasúti átjáróra történő ráhajtásra vonatkozó rendelkezések megsértése: 300 000 forint

Fényjelző készülék előtti megállási kötelezettség megsértése: 50 000 forint

Továbbhaladás tilalmát jelző fényjelzésen való áthaladás 100 000 forint

Forrás: 410/2007-es kormányrendelet


Dr. Pataky Csaba hozzáfűzte, hogy véleménye szerint a 2007-es objektív felelősséggel kapcsolatos kormányrendelet teljesen elvtelen, összedobott rendelet. Éppen ezért sürgős változtatásra szorul. A hatóságoknak — a fizikai törvényszerűségeket is figyelembe véve — mindenképp észszerűbben kellene a közlekedési szabályokat megalkotniuk. Erre két példát is hozott a közlekedési szakjogász. Egyik ügyfelét Ausztriában büntették meg, mert nem volt nála a tachográf. A büntetés összege 40 euró volt. Egy másik ügyfelét itthon állították meg, s kiderült, hogy a 15 illetve a 30 perces pihenőidőt felcserélte. Ezért a cseréért 2 millió forintos bírságot szabtak ki rá.

Szeptembertől újra módosul a KRESZ

A szeptember elsején érvénybe lépő KRESZ módosítás értelmében a gyermekeket szállítók buszokon is kötelező a biztonsági őv használata, és megkülönböztető felirattal is el kell látni ezeket a járműveket (például iskolabusz). Legutóbb augusztus 1-vel módosult a KRESZ, akkor a vezetés közbeni mobiltelefon-használatot, a gyermekülés, a biztonsági öv és a bukósisak mellőzését vonták a közigazgatási eljárások körébe.

Vasúti átjáróra történő ráhajtásra vonatkozó rendelkezések megsértése: 300 000 forint

Fényjelző készülék előtti megállási kötelezettség megsértése: 50 000 forint

Továbbhaladás tilalmát jelző fényjelzésen való áthaladás 100 000 forint

Forrás: 410/2007-es kormányrendelet -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!