Közélet

2009.08.26. 13:19

Felfegyverkezett a férfi, mert félti a családját

Egy gázpisztollyal akár fél órára is harcképtelenné lehet tenni valakit. Ez idő alatt segítséget is hívhat a megtámadott, de akár el is futhat. A pisztoly engedély nélkül használható önvédelemre.

N.I.

— Hozzánk már többször betörtek, volt, hogy egy héten belül kétszer is bementek a házba — meséli Károly. A tetteseket persze nem kapták el, a rendőrök azt mondták neki, hogy valószínűleg figyelték őket. Ezután döntött úgy, hogy vesz egy pisztolyt. — Féltem a családomat, van egy kisfiam is. Felmerült bennem, mi lesz majd akkor, ha otthon leszünk, és akkor próbálkoznak? Nem akarok kockáztatni, és úgy látszik a rendőrség nem tud megvédeni bennünket — teszi hozzá.

Az emberek továbbra sem elégedettek maradéktalanul a közbiztonsággal, ezért a pisztolyok nem árválkodnak sokáig az üzletekben.

— A riasztópisztolyokat az előző esztendő végén és most év elején sokan vitték. Sok riasztópisztolyt eladtunk abban az időszakban — mondja Kecskeméti Erzsébet, az egyik szolnoki vadász-és fegyverbolt üzletvezetője.

Mostanában is adnak el fegyvereket a belvárosi üzletben, ami talán annak is betudható, hogy augusztus elsejétől több pontban változott a Büntető Törvénykönyv. Az áldozatoknak ezentúl több védelem jár, hiszen magántulajdonunkat megvédhetjük olyan eszközökkel, amelyek nem alkalmasak az élet kioltására.
Mint megtudtuk, a gázpisztollyal nem lehet halálos sérülést okozni. Használatával időt nyer a bajba jutott ember. — Ha meglövik vele a támadót, az legalább húsz-harminc percig csak magával törődik. Ez idő alatt tárcsázni lehet a rendőrök számát, illetve el is lehet menekülni — magyarázza Kecskeméti Erzsébet.
A szakemberek elmondták, a mostani törvénymódosítás arra jó, hogy jogi keretet adott az önvédelemnek. Ezt megelőzően köteles volt az áldozat kitérni támadója elől.
A forgótáras pisztolyokat általában a hölgyeknek és azoknak ajánlják, akik otthon akarják tartani azt. Könnyen kezelhetőek és kis méretűek, így a kézi táskában is elférnek.
A számszer-, illetve a csigás íj alkalmas az élet kioltására, ezért csak tokban szállítható a közterületen. Csak arra kijelölt helyen, lőtéren használható. Engedély nem szükséges a vásárlásához. Mint azt megtudtuk, ezeket általában azok a vadászok vásárolják, akiktől kisebb közúti szabálysértés miatt elvették a fegyverüket.

Karcagon visszaesett a forgalom

— A gázriasztópisztolyok iránti kereslet az elmúlt hónapokban valamelyest csökkent, aki akarta, az április- májusig beszerezte azt — tudtuk meg Földvári Sándortól, a karcagi vadászüzlet tulajdonosától. A boltban elsősorban a közép- és idősebb korosztály vásárol, de vannak fiatalok is, nemcsak Karcagról, hanem a környékből is. A jó minőségű német riasztófegyver ára 30-50 ezer forint. A vevők önvédelmi céllal veszik meg, mert biztonságérzetet ad nekik a fegyver. Van, aki azért, mert már voltak éjszakai látogatói és így szeretne védekezni a tolvajok ellen, van, aki azért vásárol mert egyedül lakik, s ez biztonságérzetet ad neki. D. E.

A viselési engedély megszerzése

A használt (garanciajegy nélküli) fegyvert be kell vizsgáltatni. A vásárolt fegyvert töltetlen állapotban, elcsomagolva a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályára kell bevinni ügyfélfogadási időben. Az új fegyver viseléséhez a rendőrségen ki kell tölteni egy űrlapot. Ehhez még be kell fizetni a 2000 forintos igazgatási szolgáltatási díjat. Az ügyintézés végén egy elismervényt adnak az ügyfélnek, miszerint folyamatban van az eljárás.


Riasztópisztoly, könnygáz, íj ára (Ft)

Forgótáras riasztópisztoly 21 950—48 500
Félautomata riasztópisztoly 15 000—54 500
Normál könnygáz (10-es doboz) 1800—3200
Paprikás könnygáz (20,45,120 mg) 1800—3200
Tradícionális íj 20 000—50 000
Reflex íj 25 000—50 000
Nyílpuska 30 000—250 000

FORRÁS: ÚJ NÉPLAP—GYŰJTÉS

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!