Közélet

2009.08.05. 07:30

Hatalomra éhes emberek üldözik a lelkét kitevő férfit?

A csődközelbe került falu polgármestere ellen eljárások sora indult, miközben a településvezető, Herédy Dezső a hatalomra éhes személyek ellene szóló támadásainak érzi az üldöztetését.

MÉSZÁROS GÉZA

A polgármester hatáskörébe tartozó feladatokat a pénzügyi bizottság elnöke, Fótosné Czeglédi Zsuzsanna látja el Tiszaderzsen. Ez a polgármester tartós akadályoztatása miatt vált szükségessé — és ezt írja elő a Szervezeti és Működési Szabályzat is. Erről legutóbbi ülésén — amelyet Herédy Dezső faluvezető teadélutánnak nevezett — határozott a testület — tudtuk meg dr. Bóta Mihály jegyzőtől. A tartós akadályoztatás „minősítés” pedig annak okán áll fenn, hogy a polgármester ez év április elseje óta Abádszalókon lát el helyettesítő háziorvosi teendőket. Mint azt a jegyző elmondta, a község azt is furcsállja, hogy Herédy Dezső a Tisza-tavi város lakóit gyógyítja, míg a tiszaderzsi háziorvos a közelmúltban mondott fel a feltételek biztosításának hiánya miatt.

Az adósságrendezési eljárásra kötelezett község — 2008. januárja óta pénzügyi gondnokot rendeltek ki — ugyan működőképes, azonban a hitelezők miatt folyamatosan ott lebeg feje fölött Damoklész kardja. Fejlesztésekre nem is gondolhat sem a csődeljárás miatt, sem azért, mert a beruházások elindításához sem forrása, sem vagyona nem lesz, mert minden vagyon a hitelezők igényeinek kielégítésére szolgál — mondta Bóta Mihály.

A jegyzőtől elmondta, a Szolnok Városi Ügyészség a napokban vádiratot nyújtott be Herédy Dezső ellen a bíróságon folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és hűtlen kezelés miatt. A falu képviselő-testülete pedig keresetet nyújtott be a megyei bírósághoz, melyben kezdeményezte a községvezető jogviszonyának megszüntetését, illetve kérte hivatalából történő felfüggesztését is, Herédy Dezső — a testület véleménye szerint — sorozatos törvénysértő tevékenysége és mulasztása miatt. Ráadásul a polgármester ténykedése után a Tiszafüredi Rendőrkapitányság is nyomozást indított: egy többmilliós világításkorszerűsítési programot állítólag nem végeztek el, azonban a polgármesteri teljesítésigazolást követően kifizetés történt.

Felkerestük dr. Herédy Dezső polgármestert is, aki elkeseredetten vette tudomásul, hogy ismét valamilyen eljárást kezdeményeztek ellene és faluvezetői munkája ellen.

— Sajnálom, de a legutóbbi feljelentés tárgyában még nem vagyok tájékozott — közölte a polgármester. — Nem tudom, hanyadik ilyen ügyet indítják ellenem az egyes képviselő-testületi tagok, akik saját kezükbe akarják ragadni a hatamat. Az, hogy a polgármester hatáskörébe tartozó feladatokat nem jómagam, hanem egy másik személy látja el, már az is igencsak anarchiára utal. Mindennek igen káros következménye lesz. A 2002. és 2006-os ciklusban a község a felfutás időszakát élte. Utak, járdák épültek, szépült a falu. Az utóbbi három évben pedig egész egyszerűen valakik el akarják lehetetleníteni Tiszaderzs működését. Feljelentgetősdit játszanak. Csak kár, hogy nem veszik tudomásul, hogy ezzel nem nekem, hanem a falunak lesz rossz! Legutóbb is, amikor a megyei főügyészségnél feljelentettek, bűncselekmény hiányában felmentettek. Én továbbra is Tiszaderzsért teszem ki a lelkem, s a magyar igazságszolgáltatásba helyezem a bizalmam. Remélem nem csalatkozom! — hangsúlyozta Herédy Dezső.


Nincs szükség politikia vagy hatósági nyomásra!

Megkértük dr. Károly Pált, a Tiszaderzs anyagi ügyeinek ellátására kirendelt pénzügyi gondnokot, számoljon be arról, jelenleg milyen helyzetben van a falu. A gondnok épp szabadságát tölti, ezért csak egy rövid gondolatot tudott honlapunkkal megosztani.
— A pénzügyi gondnok szigorúan a jogszabályi és a szakmai előírásoknak megfelelően végzi munkáját, a hivatalban jelenleg eképp folyik a munka. A gondnok semmilyen politikai vagy hatósági nyomásnak nem veti alá magát — kaptuk a rövid választ dr. Károly Páltól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!