Közélet

2009.08.29. 19:04

Képzőművész palánták táboroztak a Hamzában

Az ősember a barlang, míg gyerekeink az előszoba falát rajzolják össze — ha nem elég szemfüles a mai szülő. Az ősi ösztön a rajzkészség, tehát eredendően bennünk van, ám nem mindegy, hogy hogyan, milyen módon formálják azt hozzáértő szakemberek.

Darázs Melinda

A Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítvány a gyermekek művészeti nevelését OptiKaland című múzeumpedagógiai sorozat kapcsán néhány éve felvállata. Nyáron pedig tábort szerveznek a fiataloknak Jászberényben.

A táborozók megtanulták a papírmassé, fonalképek, képkeret, papírmozaik, ceruzagyűrű készítését és gyöngyöt is fűztek.

— Nagyon szeretek kézműveskedni, imádom ezeket a formázásokat — mondta Dávid Kornélia, táborozó. — Sok ilyen kézügyességet igényelő versenyen voltam már, s kitűnő eredménnyel jöttem haza. Azt gondoltuk anyukámmal ez a tábor pont nekem való — közben javítgatja a már majdnem kész barna papírállatkát. Az udvari asztalnál a többi táborozó is festi a tapétaragasztóból és papírból gyúrt figurákat. A papírmassé bálnák, kígyók, katicabogatak a gyermeki fantázia  tükörképei. Az alapokat a golyó formálásával kezdték.

Ez jó játék lehet a gyerekeknek, ha a színes gömböket a szintén kifestett  tojástartókba célba dobva, pontokat gyűjtve versenyeznek majd. A nagy bálnát kékre festi Móczó Árpi. — Igaz halat akartam, de bálna lett belőle — mondja a mű pingálása közben. Aztán a katicabogárról is kiderül, hogy eredetileg  pók lett volna, csak közben kicsit átváltozott. Ám ennek a tábornak éppen ez a lényege:  a kreatívitás. A gyerekek miután heti alkotásaikat kifestették, táborzáráskor emlékeztek Hamza Dezső Ákosra is, ugyanis   Dezső bácsi a napokban töltené be 106. életévét.

— Az „OptiKaland-Nyár"— alkotótábor, idén több mint 20 gyerek kapcsolódott be — mondta Góg Zoltán, a Hamza múzeum igazgatója. — Őket két csoportra osztottuk, hogy Szabó Erzsébet a tábor vezetője hatékonyan tudjon velük foglakozni. A tábor célja, hogy lehetőségek kínáljon a gyerekeknek a szabad alkotásra, a különböző képzőművészeti és kézműves technikák megismerésére. A gyerekek rendelkeznek azzal az ösztönös, tiszta látásmóddal, bátor színhasználattal, amit „neveléssel” csak elronthatunk. Ezzel a gazdag színhasználattal, ugyanakkor harmóniával találkozhatnak Hamza D. Ákos képein is, ezért fontos, hogy ebben a miliőben alkossanak. Megismerik a művész munkásságát is, amely törvényszerű, hogy hat rájuk. Hamza tiszta forrás, ami jó példa a gyerekeknek — tette hozzá az igazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!