Közélet

2009.08.03. 07:44

„Ne mondja meg a polgármester, vegyek-e cigit a segélyből!”

Megyénk polgármesterei közül többen úgy vélik, csupán fél megoldás az újabb monoki modellt. A segélyért munkát kezdeményezésről elhíresült településen ugyanis szociális kártyára utalnák a segélyeket, így biztosítva, hogy valóban arra menjen a pénz, amire kell.

Munkatásainktól

— Többször fordult már elő, hogy sírva keresett meg két-három gyerekkel az anyuka, hogy alig jut valami haza a segélyből. Férje ugyanis a kocsmában játékgépre szórja el a pénzt — mondta el érdeklődésünkre Czuczi Mihály, Kunszentmárton polgármestere. De hasonlókat tapasztal a megye másik szegletében lévő Kunmadaras első embere is. Márki Sándor szerint azonban nem csak játékgép nyeli el a segélyeket, hanem gyakran az uzsorások. A kamatosok, ahogy arrafelé nevezik őket, sok esetben a segélyosztás napján a hivatal előtt várják az adósokat.

A megoldást Monokon a szociális kártyában látják. Ennek lényege, hogy erre a kártyára utalják majd a szociális segélyeket és más juttatásokat, így azokat csak meghatározott termékekre költhetik el a rászorulók a kijelölt helyeken. Vásárolhatnának vele például alapvető élelmiszereket, de nem vehetnek majd cigarettát vagy alkoholt. Szepessy Zsolt monoki polgármester szerint nem lehet majd odaadni az uzsorásnak, és az sem veheti el. A településen az országban elsőként már szeptembertől bevezetik az új rendszert.

Az elgondolás azonban nem új. Tavaly októberben megyénk egyik többségében romák lakta településén, Tiszabőn a Lungo Drom által szervezett régiós tanácskozáson a Monokival szinte megegyező elképzelést vázoltak fel. A Széles Gábor nagyvállalkozó nevével fémjelzett gazdasági szakértői csapat is egy bankkártyához hasonló megoldásban látta biztosítottnak, hogy a segélyek valóban célt érjenek. de ezen elképzelés szerint nem csak a szociális segélyeket utalnák kártyára, hanem minden támogatást. Így például a lakásfenntartásit is, melyet aztán a szolgáltatók onnan leemelhetnének.

Az ötlet úgy tűnik azonban megosztja magukat az érintetteket is. A Karcagon élő Csukodi Jolán szerint neki aztán se a polgármester, se az állam ne mondja meg, hogy hol veheti meg a segélyből a napi betevőt. „Ha én cigit veszek rajta akkor azt veszek, senkinek semmi köze hozzá” — fogalmaz felháborodottan.

A szintén karcagi Kovács Jánosné viszont úgy látja az ötlet nem rossz, de nem hiszi, hogy jól meg lehet valósítani. A legnagyobb kérdés, ki garantálja, hogy a kártyával a legolcsóbb boltban fognak majd kenyeret vagy épp lisztet venni. Fogja-e nézni az árakat az, akik a boltlistát összeállítja, vagy csak azt, melyik boltban kinek milyen összeköttetése, rokona van. Az asszony szerint ez a rendszer csak akkor működne jól, ha olcsó szociális boltok jönnének létre, mint ahogy arra volt is már példa tíz éve Karcagon.

A kunszentmártoni polgármester is óvatossága int. Czuczi Miháy szerint ugyanis sok család küzd a hitelekkel, akiknek a törlesztőrészleteket is fizetni kell. Számukra nem jó megoldás, ha csak élelmiszerre fordíthatják a pénzt. Ám hogy a jelenlegi rendszeren változtatni kell, azzal egyetért. Sőt, a szociális tárcánál már többször jelezték, muszáj lesz valami megoldást keresni arra, hogy arra menjen-e a segély, amire kell. Ezt Kunszentmáronban például úgy próbálják megoldani, hogy karitatív szervezetek segítségével évente kétszer, háromsor élelmiszer csomagot osztanak.

A kunmadarasi polgármester is félmegoldásnak tartja a szociális kártyát. Márki Sándor úgy látja, legjobban a családok tudják mire van szükségük, így nem célszerű mindenkinél korlátozni a készpénz használatot. A jelentős számban romák által is lakott Tiszabura polgármestere szerint sem szabad egy kalap alá venni a családokat. Még a cigány családokat sem. Farkas László járhatóbb útnak tartaná, hogy csak olyan családoknál vezessenek be egy szociális kártyához hasonló megoldást, amelyeknél a szociális szolgálat jelzi, gond van a gyerekek ellátásával. De megoldásnak tartaná azt is, hogy a támogatásoknak csak egy részét kapnák kártyára a rászorulók, a másik részét pedig készpénzben, melyből fizethetnék számláikat.


A családi pótlék fele természetben

A kormányzat az elmúlt időszakban tett olyan lépéseket, melyek azt célozták, hogy támogatásokat egyre nagyobb arányban természetben adják ki. Így például módosították a családok támogatásáról szóló törvény. Ez ma már lehetővé teszi, hogy a védelembe vett gyermekek esetében a családi pótlék felét természetben kapják az érintettek. Lapinformációk szerint vizsgálják a szociális kártya bevezetésének lehetőségét is. Ugyanakkor egy ilyen rendszer nem lehet általános érvényű, mert azon családok esetében, amelyek a támogatásokat megfelelően használják fel, nem indokolt korlátozni a szabad pénzfelhasználás jogát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!