Közélet

2009.08.05. 13:58

Nem nyilatkoznak az illetékesek a fürdőfejlesztés jövőjéről

Egyre több mezőtúrit foglalkoztat mostanában a második éve húzódó fürdő- és termálprojekt sorsa. Az előzmények ismeretében nem meglepő: mi sem tudunk semmi újat mondani róla — de mire ez kiderült, akkorra számos hosszú és tanulságos telefonbeszélgetésen estünk túl.

L. Murányi László

A projekt előtörténete unásig ismert: a budapesti székhelyű Praetorian Zrt. nagy ívű, többmilliárdos fürdőfejlesztési és szállodaépítési tervekkel érkezett néhány éve a városba. Ajánlatuk úgy szólt, hogy ők majd gondoskodnak a szükséges beruházás finanszírozásáról és az elkészülő új termálstrand üzemeltetéséről, az önkormányzatnak csak egyetlen dolga van: rendelkezésre bocsátani a most működő strand területét. A tervezett objektum üzemeltetésére még 2008. január 1-jén létrehozták az Alföld Thermál Hotel Mezőtúr Kft.-t, benne 48 százalékos tulajdont kapott a Praetorian, míg 52 százalék lett a városé és a Mezőtúri Ipari Parké együttesen. A céget bejegyezték, és ezzel gyakorlatilag le is zárult az említendő események sora.

képviselő-testület idén, nyár elején június 30-ai határidőt szabott a partner számára, hogy az végre egy részletes finanszírozási tervet tegyen le a közös asztalra. A határidő bőséggel elmúlt, de a kért anyag azóta sem érkezett meg a képviselőkhöz.

— Semmiféle jelzés nem jött a Praetoriantól — mondta telefonérdeklődésünkre dr. Draskovits Dénes polgármester. — Még határidő-módosítást sem kértek. Mi most még egyelőre várunk, hogy a partner előálljon valami konkrétummal.

Kerestük volna hát a Praetorian Zrt.-t — de a tudakozó nem ismert ilyen nevű telefon-előfizetőt, az internetes keresők pedig nem jelezték, hogy lenne weblapja a cégnek. Ettől persze mi még felhívtuk Elek Györgyöt, a Praetorian Zrt. vezérigazgatóját. Mindhiába. Kategorikusan kijelentette: nem nyilatkozik, mert ez az ügy kizárólag rájuk és az önkormányzatra tartozik. A közbevetés, miszerint rajtuk kívül még majd’ húszezer mezőtúrira is tartozna, nem zökkentette ki: a lakossággal való kommunikáció az önkormányzat feladata, mondta, ezzel foglalkozzanak ők.

Nosza, egy újabb telefon: Szűcs Lajos városi képviselőnek, a közös kft. felügyelő-bizottsági elnökének, az önkormányzat részéről „kijelölt” nyilatkozónak, hogy mondaná el: mi és mikorra várható a strandprojektben, illetve mit tervez az ügyben az önkormányzat? Nos, ő sem mondta el. Ő sem nyilatkozott. Hozzátette ellenben, hogy korábban éppen egy rosszkor jött sajtóhíradás okozott három hónap késedelmet a projekt menetében, ezért — tanácsolta — talán most nem kellene írni az ügyről. Mindeközben, csak afféle pótcselekvésként, megcsörgettük telefonon Celldömölk polgármesterét, Fehér Lászlót. Azért őt, mert tavaly év elején a Praetorian Zrt. feltűnt ott is a fürdőprogramjával. Mi több, Elek György vezérigazgató úr 2008. május 20-án, egy celldömölki képviselő-testületi közmeghallgatáson az alábbi mondatot is elmondta a megjelenteknek: az egyik projektjük már a kivitelezés szakaszában tart, Mezőtúr városában. A mondat ott van a jegyzőkönyvben, pedig a projekt nemhogy akkor, de még máig sincs a kivitelezés szakaszában!

— Hamar megszakítottuk velük a kapcsolatot — mesélte kesernyésen a celldömölki polgármester. — Szépek, látványosak voltak az elképzeléseik, de ha valakinek nincsen pénze, és az önkormányzati vagyonban, önkormányzati forrásokból akar nagyot álmodni, az számunkra nem elfogadható partner. Saját pénzből mi is tudtunk volna nagy terveket szőni...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!