Közélet

2009.08.03. 16:48

Nemzetismeretről tehetnek tanúbizonyságot diákjaink

A szolnoki Tisza-partiak Baráti Egyesülete újabb nemes célt tűzött ki maga elé: a város fiataljainak szeretné kiegészíteni — jelenkorunk oktatáspolitikájából adódó hiányos — történelmi ismereteit.

MG

Mindezzel nemzeti öntudatukat is igyekszenek megerősíteni, amely által maguknak, s a következő generációnak, ezáltal magyarságunknak is biztos jövője lehet.

Legutóbb rajzpályázatot hirdettek általános iskolás diákok számára „A magyarság címerei” elnevezéssel. A kiírásra negyven pályamű érkezett — egytől egyig remekművek. Az első helyre a Szentgyörgyi Albert Á. I. 6/a. osztályos tanulójának, Andrási Alexnek az alkotását ítélték: a millennium éveiben használatos angyalos, úgynevezett középcímert festette meg selyemre. Alex ezért a művéért 50 eurót vehetett át az ítészektől. Második helyen végzett a jelenkori címerábrázolással a Fiumei úti Á. I. 4/b-s diákja, Zsákai Erzsébet — 10 ezer forintos könyvutalvány lett a jutalma —, míg harmadik lett a nagy-Magyarországot ábrázoló címeres rajzával a Széchenyi körúti Á. I. 6/a. osztályos tanulója, Pogány Viktória, aki 5 ezer forintos könyvutalványt vehetett át. A Tisza-partiak Baráti Egyesülete a jutalmazottakon kívül mindenkinek gratulál, aki beküldte pályázatát.

A civil szervezet egyébként hamarosan a város középiskolásait és főiskolásait is „megszólítja”. Előbbiek a pozsonyi csatáról, illetve a Szent Korona szerepéről a magyar alkotmányban címmel adhatnak bizonyságot nemzetismeretükről, utóbbiak számára pedig olyan kérdéseket tesznek majd fel, hogy mi lehet a megoldás a gazdasági világválságra?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!