Közélet

2009.08.06. 12:18

Nyáron gyakoribb a gombásodás

A strandolás szezonjában különösen oda kell figyelnünk a gombás fertőzésekre. Ilyenkor kétszer olyan könnyen el lehet kapni ezt a betegséget, mint télen.

Mátyus Krisztina

Elég csak arra gondolnunk, amikor a strandon elmegyünk letusolni mezítláb, vagy épp wc-re megyünk, ahol aznap már több száz ember megfordult. Ezeken a helyeken több ezer kórokozó tanyázik, nem árt tehát átgondolni, hogy mi az ami feltétlenül kellhet egy strandra. Célszerű papucsot vinni magunkkal és abban közlekednünk a fürdő területén. Jó ha van nálunk papír zsebkendő is, mivel a wc ülőke az egyik legközkedveltebb helye a kórokozóknak, így érdemes a zsebkendőt ráhelyezni mielőtt ráülünk. Így már is kevesebb az esélye annak, hogy megfertőződünk, pedig nem kellett hozzá sok minden.

Régen nem nagyon ismerték a gombásodás szót az emberek, ma viszont már a tv-ből is ez folyik. Részben a divatnak is köszönhető, hogy ilyen nagymértékű az országban a fertőzöttek száma. Ötven éve senki nem foglalkozott azzal, hogy hány pár cipője van. Jobb esetben volt egy természetes alapanyagból készült lábbelije, de rosszabb esetben még az sem, csak szimplán mezítláb mászkált. Mára azonban elterjedtek a rosszul szellőző cipők, nylon harisnyák, amik egyrészt ugyan divatosak, másrészt viszont ideális körülményeket teremt a kórokozók elszaporodásához, amik a párás, sötét helyeket kedvelik.

Ma Magyarországon már eljutottunk arra a szintre, hogy a lakosság 60-70%-a gombás fertőzésben szenved. A körömágyon megjelenő fertőzés elterjedése 15-20%-os, tehát elég nagy az esély arra, hogy legalább egyszer életében mindenki átessen ezen a problémán. A gomba nem játék, ha elhanyagoljuk, akkor akár súlyos szövődményei is lehetnek, mint például az ekcéma, orbánc és nyirokérgyulladás. Ennek elkerülése érdekében már korai stádiumban érdemes felkeresni a bőrgyógyászt, aki a tünetektől függően javasolhat külsődleges, vagy súlyosabb, főleg körömgombás esetben szájon át szedhető gyógyszerelést is. Persze nem kell kivárni azt a pontot, hogy orvoshoz kelljen mennünk, elég ha mi odafigyelünk egy kicsit jobban magunkra. Óvintézkedésekkel ugyanis megúszhatjuk a továbbfertőzést.

Jótanácsok

1. Hazaérkezéskor cseréljük le a kinti, esetleg rosszul szellőző lábbelit egy kényelmes (lehetőleg nem műanyag vagy lakk) papucsra, és figyeljünk rá, hogy mindenkinek külön papucsa legyen.

2. A fürdőszoba használatakor ügyeljünk rá, hogy mindenki a saját törölközőjét használja.

3. Bőrgombásodás esetén a szokásosnál gyakrabban váltsunk ágyneműt.

4. Évszakonként legalább két pár cipőt váltogassunk, hogy mindig teljesen kiszáradva vehessük fel őket. Ha lehet használjunk izzadásgátló sprayt a lábfejünkre. A lábunk szárazon tartásához szórjunk hintőport a cipőnkbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!