Közélet

2009.08.13. 07:45

Polgárőrök vetnek véget a terepszemlés házalásnak

„Dunnát, párnát, használt pelyhet veszek, házhoz megyek”— hangzik az utcát járó autó hangszórójából. Mindannyiunkkal megesett már, hogy házalók kéretlenül is zaklatnak bennünket, otthonainkba becsengetnek a leglehetetlenebb időpontokban zokni, harisnya, edénykészlet és ki tudja milyen szenzációs és kedvezményes árú vásárlás lehetőségével. A pusztamonostoriaknak mostanra elegük lett ebből.

Darázs Melinda

— Hozzám is becsöngettek a minap, hogy nyertem egy derékaljat sorsoláson. Igaz, én ilyenen soha nem veszek részt, s a telefont is lecsapom, ha emiatt keresnek — mondja egy hetvenes éveiben járó asszony, aki Pusztamonostor főutcáján lakik. — Ajándékba adják, ám vegyem meg a másik ugyanilyet. No, azt aranyárba számították, de akciósan. Mondtam nekik: nem kell nekem, mert van három is, csak azt tudjam elszaggatni, ami itthon van — mondta az idős asszony.
Persze nem mindenki intézi el ilyen frappánsan ezeket a házalókat. Bizonyára azért is, mert hajdan a házalás elfogadott dolog volt, s már a 19. században is engedélyhez kötötték. Igaz, akkoriban még várták a háziasszonyok a drótos tótot, s az üvegest is, akik házhoz mentek javítani. Mostanra ez alaposan megváltozott, s zaklatásnak minősül az örökös csöngetés és termék tukmálás. Ezt már jó néhány lakó megelégelte, s rendőrséghez is fordultak.

— Tapasztaljuk, hogy a jó idő beköszöntével megszaporodnak a rendőrségre érkező bejelentések, amelyekből kitűnik, hogy házaló árusok járják a jászsági települések utcáit — mondta érdeklődésünkre Hajduné Budai Orsolya, a jászberényi rendőrkapitányság sajtóreferense. — Jellemző, hogy csoportosan járnak, így arra is lehet következtetni, hogy ezek az alkalmi árusok nem is adás-vétel, hanem „terepszemle” miatt keresik fel a házakat. Feltérképezik, hogy mit kínál a helyszín. Az idős személy, aki bizonyára egyedül él könnyű préda lehet egy tolvajnak. A tiszta rendezett lakásbelső, komoly, mozdítható értékekkel felszerelve szintén csábító. Gyakran erőszakosak és ha kell fifikához is folyamodnak. Pohár vizet kérnek, ájulást szimulálnak, így a tulajdonos figyelmét elterelik, egyidejűleg meglopják őket. Ha ilyet tapasztalnak, akkor hívják a rendőrséget, s értesítsenek bennünket erről — tette hozzá a sajtóreferens.

Pusztamonostoron voltak, akik a képviselőkhöz fordultak e problémával. Így a képviselő-testület a múlt hónapban döntött arról, hogy megtiltják a házalók és ügynökök tevékenységét a településen.
— Augusztus 1—től nem lehet alkalmi árusítóként Pusztamonostoron házalni — mondta Sári  Ferenc polgármester.

— Ezt a rendeletet a falu lakóinak közbiztonsága miatt, az uniós jogharmonizáció figyelembevételével alkottuk meg. Csak azok árusíthatnak alkalmilag a településen, akik a jegyzőtől erre írásos engedélyt kaptak. Ezt vállalkozói igazolvánnyal, bejelentett telephellyel rendelkezők igényelhetik. A pehely felvásárlókat pedig arra kötelezzük, hogy megadott helyen egy időpontban a tulajdonosok által odaszállított dunnát, párnát vásárolják meg, s ne ők menjenek a házakhoz. A helyi rendelet betartására már a településre érkezéskor felhívjuk a figyelmet különböző táblák segítségével — tette hozzá a polgármester.

Amennyiben egy árust észlelnek a településen, a polgárőrök a település jegyzőjéhez kísérik, hogy lehetőségük legyen az engedély kérésére. Viszont amennyiben nincsen vállalkozói igazolványuk, akkor kikísérik őket a faluból. A lakók erről a helyi rendeletről egy kiadványon keresztül is értesülnek — mondta Patakiné Györgyfi Anikó, a helyi polgárőrség elnöke.

Ahol már nincs engedély nélküli házalás

Berekfürdőn  2009  júniusa óta —a polgármester saját hatáskörében hozott döntése alapján — tilos a házalás. A jelenlegi alpolgármester, Egri Antal arról tájékoztatta lapunkat, hogy most már egyáltalán  nincsen engedély nélküli  házalás a településükön.
— A nem berekfürdői árusok kijelölt helyen, a piactéren vagy a strand bejáratánál kereskedhetnek.

Betöréses lopások azóta is történtek ugyan a településen, de azok mindegyike olyan eset volt, amikor a lakók is figyelmetlenek voltak és nyitva maradt az ablak vagy bejárati ajtó, illetve jól látható helyen őrízetlenül hagyták értékeiket— mondta a berekfürdői alpolgármester.

Darázs Melinda -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!