Közélet

2009.08.26. 12:16

Szenvedélyem a sakk és a bélyeggyűjtés

Az augusztus 20-i ünnepi ülésen vette át a Karcagért Emlékérmet Fodor István sportolói eredményei, a sakk sportág utánpótlásának nevelésben elért sikereiért.

D.E.

Fodor István iskoláskánt klarinéton tanult, fúvószenekarban is játszott, zenésznek készült, ám ma már csak a konyhában gyakorol. Bár felvették Debrecenbe, de a család anyagi helyzete miatt inkább molnár lett, és 1960-ig a karcagi rizshántolóban dolgozott. Ezután bírósági végrehajtó volt.

— Csöppet sem volt könnyű feladat ez, főleg akkor, amikor gyermekek elhelyezését érintette a bíróság döntése. A végrehajtót mint hatósági embert egyébként soha sem szerették az emberek. Maximum azok, akiknek sikerült így az adóstól megkapni tartozásukat. Mindig igyekeztem empátiával, emberséggel végezni munkámat, s ha lehetett, meggyőztem az adóst, inkább fizesse ki a tartozását, mint hogy le kelljen foglalnom értékeit. Sokszor láttam azonban családi tragédiákat, így nagyon jó, hogy feleségem mindig biztosította a nyugodt, családi hátteret. Ildikó lányom pszichológusként dolgozik Budapesten, így ő átérzi a végrehajtói munkám nehézségeit, hiszen ő is emberekkel foglalkozik.

Ha ma újrakezdhetném, akkor mindent megtennék azért, hogy elkezdhessem a zenei pályát. Bár a molnár szakmát is megszerettem, de az álmom mégis a zenélés maradt. Fodor Istvánnak nyugdíjasként is megmaradt két régi szenvedélye: a sakk és a bélyeggyűjtés. Tizenhárom évesen kezdett versenyszerűen sakkozni, volt Magyar Bajnokság harmadik helyezettje, részt vett Európa-bajnokságon is. Karcagon sakkszakosztályt szervezett, ma az NB II-ben játszik a csapat. A bélyeggyűjtés is évtizedes hobbija. Büszke például a Karcagon kiadott illetékbélyeg-sorozat meglévő darabjaira, de természeti és más tematikus bélyegei is szép számmal vannak.

— Egy gyűjtő számára a legértékesebb a hibás bélyeg, s az, ha a hibát ő fedezi fel. Nekem is van egy ilyen bélyegem, benne is van a katalógusban. Én is, mint minden gyűjtő, vágyom a tévében is látható bélyegritkaságokra, ezek azonban nagyon drágák, nem tudom őket megvásárolni. Mivel nagyon megemelkedtek a bélyegsorozatok árai, így a gyűjteményemet 2000 óta csak rendezgetem, cserélgetem, de új sorozatokat már nem vásárolok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!