Közélet

2009.10.17. 18:33

Fiatalok szondáztatják a bulizó ifjúságot

Balesetmentes Európai Estet tartanak ma 21 órától egyszerre Európa 27 országában, köztük Magyarországon, azon belül is Szolnokon a Bázis Klubban.

NG

A kezdeményezés részleteiről Dávid Mónika századost, a Megyei Baleset-megelőzési Bizottság kiemelt főelőadóját kérdeztük.

- A Balesetmentes Európai Est egy belga kezdeményezés, ami 1995-ben indult útjára - árulta el Dávid Mónika. - Hazánkba a Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesület hozta el tavaly, Szolnok az idén csatlakozott. Ennek keretében a Bázis klubban 21 és 5 óra között az itt szórakozó fiataloktól megkérdezzük, hogy autóval érkeztek-e illetve felvilágosítjuk őket a program lényegéről. Ezt követően, aki csatlakozik a felméréshez egy kék karszalagot kap, majd amikor jön ki a szórakozóhelyről megfújhatja a szondát, ez persze nem kötelező. A mérést ketten végezzük a Megyei Baleset-megelőzési Bizottságtól, valamint három szolnoki főiskolás lány segíti a munkánkat. Így a kortársakon keresztül szólítjuk meg a fiatalokat és így hívjuk fel a figyelmüket az ittas autóvezetés veszélyére, illetve a diszkóbalesetekre.

Dávid Mónika hozzátette, ha a szonda ittasságot jelez, megkérik az érintett fiatalt, hogy ilyen állapotban ne vezessen, várjon és később újra fújja meg a szondát, vagy ha nagyon siet, hívnak nekik taxit. Ha a szerkezet nem mutat alkoholos befolyásoltságot a mérésben résztvevő apró ajándékokat – mobil fogkefe, iránytű, ajakfényt – kap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!