Közélet

2009.11.22. 08:44

Szinte az egész várost egy 100 milliós fejlesztés foglalkoztat

Az utóbbi napok egyik vezető egészségpolitikai híre volt a magyar sajtóban, hogy a Medisyst Kft. kivonul az egészségügyi intézmények üzemeltetési piacáról. Elsőként éppen a mezőtúri kórház „visszaadását” jelentette be a cég, amiről mi is részletesen beszámoltunk nemrég.

L. Murányi László

A Medisyst Kft. a mezőtúri intézmény mellett szerződéssel üzemeltette még a tapolcai és a körmendi kórházat, valamint a kőszegi járóbeteg-ellátást is. A 2006-ban alakult vállalkozás most „kiszáll” ezeknek az intézményeknek a működtetéséből. A „kiszállás” indokolása mindegyik helyen egységes: egyfelől, hogy az utóbbi időszak egészségfinanszírozási változásai — a finanszírozás romlása — miatt egyszerűen nem éri már meg az ágazatban maradni, másfelől pedig, hogy a választások után várható kormányzati egészségpolitika valószínűleg nem kedvez majd a magánvállalkozói működtetésnek.  

A bejelentés óta éppen két hét telt el, és a város közvéleményében élénk vita alakult ki a helyzetről, aminek hullámai hozzánk is elértek. Betelefonáló olvasóinkat leginkább az foglalkoztatja, hogy mi lesz a sorsa azoknak fejlesztéseknek, elsősorban a korszerű diagnosztikai berendezéseknek, amelyeket az üzemeltető valósított meg, illetve hozott Mezőtúrra. Ezek „megváltása" ugyanis több tízmilliójába kerülhet a városnak. Akadnak ugyanakkor olyanok is, akik eleve kárhoztatják az önkormányzat 2006-os döntését, amivel a Medisyst üzemeltetésébe adta a kórházát.

— Az intézmény üzemeltetésének átadása november 9-én megtörtént, az elszámolás december elsején valósul  meg — tudtuk meg dr. Draskovits Dénes polgármestertől. — Folyik a Medisyst által megvalósított fejlesztések pontos felmérése, és ezek sorsáról meg kell állapodnunk a volt partnerünkkel. Mi nyilvánvalóan azt szeretnénk, ha az általuk ide telepített, és a lakosságot szolgáló diagnosztikai berendezések itt maradnának, a lakosságot szolgálnák, de ennek pénzügyi feltételeiről még meg kell állapodnunk.

A hírek szerint a Medisyst Kft. az elmúlt három évben százmilliós nagyságrendű fejlesztést hajtott végre az intézményben. Ez még akkor is jelentős terhet jelenthet a mezőtúri önkormányzat számára, ha hozzá tesszük: az amortizáció okán a valós érték ennél már lényegesen kisebb.
— Akik még mindig a kettőezerhatos döntésért kritizálnak bennünket, azok elfelejtik, hogy akkor már évente százmillió forintjába került a kórház a városnak — mondta a Szoljon.hu-nak egy neve elhallgatását kérő önkormányzati képviselő. — Az üzemeltető az eltelt három évben racionalizálta a működést, elvégezte azokat a beavatkozásokat, amiket az önkormányzat nem biztos, hogy el tudott volna végezni, eltüntette a veszteségforrások nagy részét…


A betegek semmit sem éreznek majd

A cég új ügyvezetője, egyben a kórház főigazgatója, Dr. Csellár Zsuzsanna, eddigi orvosigazgató lett. Kinevezésekor, a képviselő-testület előtt azt mondta, hogy az intézmény a jelenlegi állapotában a minisztárium által beigért plusz források biztosításával finanszírozható a kórház működése.

Lapunknak elmondta: a váltást a betegek nem fogják megérezni, hiszen „csak" az üzemeltető cég tulajdonosa változik, más semmi más. A Medisyst Kft. által megvalósított fejlesztésekről elmondta, hogy reméli: az önkormányzat és az eddigi üzemeltető hamarosan megállapodik a sorsukról, és azok a mostani helyükön szolgálnak tovább.
— A jelenlegi bizonytalan finanszírozási feltételek mellett, nem kellett jókora bátorság az igazgatói felkérés elfogadásához? — kérdeztük végül az új vezetőtől.

— Lehet, de miután mezőtúri vagyok, és orvos-igazgatóként eddig is rendszeren belül voltam, a képviselő-testület is bizalmat szavazott, így szívesen viszem tovább az ügyeket…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!