Közélet

2009.12.30. 08:20

Saját anyja égette meg véletlenül 3 éves gyermekét

A szentesi légimentők mindig segítenek, ha hívják őket. Leforrázott gyermekhez, munkagép alá szorult felnőtthöz is siettek már. Jó a kapcsolatuk a szolnoki mentőállomás dolgozóival is.

Békési Brigitta

— Télen kevesebb a riasztás, de a melegebb, nyári hónapokban előfodult, hogy naponta négyszer is fel kellett szállnunk — mondta Józsa József, a szentesi légimentőbázis vezetője. — Igen sok infarktusos beteghez hívtak az utóbbi időszakban. Szegeden működik szívkatéteres labor, az ott dolgozó szakembereknek sokan köszönhetik az életüket. Szolnokon is van ilyen centrum, azonban a volumenkorlát miatt csak a területileg illetékes helyekről tudnak fogadni beteget — folytatta. — Munkánk során minden beteg egyformán fontos számunkra. Természetesen a gyerekek esetében nehezebb kizárólag szakmai szemmel végezni a munkánkat, de muszáj. Megrázó volt, amikor egy három éves gyermekhez siettünk, aki megégett a fürdővízben. Nem működött a bojler, ezért melegítettek vizet az esti fürdéshez. Az édesanya, miközben öntötte a vizet, nem vette észre, hogy a gyermek a háta mögött belemászik a kádba. Az utolsó hírem, hogy műtétek sora várt a kicsire.

Józsa József elmondta, minden mentőállomással jó a kapcsolatuk. A napokban például Tiszakürtre és Tiszajenőre hívták  őket. Előbbi esetben már elszállította a beteget a mentőautó mire odaértek, a másik településen ellátták a belgyógyászati beteget.

— Soha nem megyünk ki feleslegesen, inkább hívjanak többször, amikor nincs ránk szükség, minthogy egyszer nem, amikor viszont kellenénk — jegyezte meg. — Az ünnepek alatt is riasztottak, az egyik balesetben egy fiatalembert nyomott a munkagép a falhoz, eltört a combcsontja, kimentettük  — folytatta. — Sajnos vannak olyan területek, melyeket fehér foltként emlegetünk mentés szempontjából, ilyen például a Jászság. A budapestiektől, a miskolciaktól és tőlünk is igen távol vannak, nagyjából fél óra alatt tudunk a helyszínre érni. Ennek ellenére ebből a térségből is szoktak segítséget kérni tőlünk. A legtöbb hívás Békéscsabáról, majd Kecskemétről érkezik, ezt követi Szolnok, majd Szeged.  
Józsa József elmondta, hogy nagyon kicsi területen is le tudnak szállni a helikopterrel, ha kell.

— Egyelőre kevés az olyan kórház, mint a békéscsabai, ahol profi, kivilágított helyet alakítottak ki nekünk — közölte. — Szolnokon van leszállóhely, de sajnos már kezd tönkremenni. Távol tudunk csak leszállni a sürgősségitől és a traumától, így vagy a beteghordóknak vagy mentőautónak kell továbbszállítani a betegeket az osztályokra. Mivel címre megyünk, előfordult, hogy a beteg szomszédjának uborkáskertjében szálltunk le, akik aludtak és csak akkor vettek észre, amikor átugráltunk a kerítésen, rögtön hozták is a kulcsot.

— Amennyiben valaki segítséget kér, fontos lenne, hogy higgadt maradjon —  mondta a szentesi légibázis vezetője. — Nem elég, ha azt mondják például, hogy az illető rosszul van. Körül kellene írni, hogy mit látnak a betegen: elfehéredett, elesett, kapkodja a levegőt, stb. Előfordul, hogy az emberek nem a megfelelő hangnemben beszélnek ilyen helyzetekben, pedig sokkal többet tudnak segíteni akkor, ha nem esnek pánikba.

A légimentés története a dél-alföldi régióban

Még 2004-ben megszűnt a légimentés a dél-alföldi  régióban, mert a Mentés a Jövőért Alapítványtól elvették a működéshez  szükséges pénz egyharmadát.
— 2008. szeptember 16-a mérföldkő a légimentés fejlesztésében, ugyanis a szolnoki ideiglenes légibázis beindításával az addig lefedetlen dél-alföldi régió jelentős része is a kívánt időtartamon belül elérhető lett — tájékoztatott Józsa József, a szentesi légimentőbázis vezetője. — December 27-én volt egy éve, hogy átköltöztünk Szentesre, idén január 5-én került sor a légimentőbázis miniszteri átadására. A helikopterbázis százmillió forintba került.


Primer hívások számának alakulása

(Összes esetszámra eső, hozzájuk beérkező hívások százalékos aránya)
Bázis        Százalékos  arány
1.Békéscsaba        67
2.Kecskemét        56
3.Szolnok        47
4.Szeged        36
*Légimentők esemény helyszínére történő riasztása
Forrás: Szentesi Légimentőbázis

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!