Közélet

2010.02.08. 18:29

Közmunkából vagy segélyből éljenek?

Több településen alkalmaznak közmunkaprogram keretében lakosokat. Megkérdeztünk néhány polgármestert, hogyan látják: valóban megoldást jelenthet a közhasznú foglalkoztatás a munkanélküliségre?

Szoljon.hu

— Örülök minden munkalehetőségnek — mondta egy szolnoki középkorú férfi, aki részt vesz a közmunkaprogramban. — Otthon csak tengtem-lengtem, így örömmel fogadtam a közmunka lehetőségét. Igaz, ez csak átmeneti, jobb lenne, ha végre hosszabb távra találnék munkát, de addig ez is jobb, mint a semmi — tette hozzá.
— Nagyon hasznos lehetne a településünk számára a közmunkaprogramban részt vevők foglalkoztatása. A gond csak az, hogy vannak, akik mindezt másként gondolják — kezdte Vékonyné Házi Eszter, Hunyadfalva polgármester asszonya. — A lakosság egy része örül, ha rájuk esik a választás, hiszen nagy a munkanélküliség a falunkban. Velük nagyon jó együtt dolgozni. Mások azonban, akik szintén segélyen élnek és nincs bejelentett munkájuk, rossz néven veszik, sőt felháborodnak, ha felajánljuk számukra, hogy tudnánk őket minimálbérért alkalmazni. Ennek többnyire az az oka, hogy ezzel belerondítunk az általuk végzett feketemunkába. Ők azok, akik ahelyett, hogy elvégeznék a  kiadott munkát, lapátnyélre támaszkodva várják, hogy más dolgozzon helyettük — folytatta. — Nők és férfiak is el tudják végezni a temető takarítását, középületek felújítását, az utak  karbantartását, belvízelvezető árkok tisztítását, fűnyírást és még sorolhatnám. Tavaly hat főt alkalmaztunk közmunkaprogram keretében, idén tízet szeretnénk. Előnyben részesítjük azokat, akik szeretnének dolgozni, hiszen, ha jól teszik a dolgukat, akkor egy élhetőbb településhez is vezethet a program.

Nagy probléma Jászkarajenőn a munkanélküliség, ám Palya István polgármester nem a közcélú vagy közhasznú munkalehetőségekben látja a végleges megoldást. Mert mint mondja, a sepregetés, gereblyézés új értéket nem teremt. A közmunkaprogram csupán pillanatnyi megoldás, hosszú távon a valódi munkahelyteremtés jelenthet megoldást, jegyezte meg.
Szolnok 1999-ben, az országban elsők között kezdett tudatosan és szervezetten munkát adni a tartósan munka nélküli polgároknak a munkaügyi központ segítségével, mondta el Pókász Endre, a szolnoki polgármesteri  hivatal sajtóreferense. Az akkor életre hívott Munkalehetőség a Jövőért Közhasznú Kht. (ma már nonprofit kft.) azóta is páratlanul szervezett keretek között, saját szakmájukban foglalkoztatja a rászorulókat, ezzel is a város szépülését segítve. — Ugyanakkor nem hallgatható el, hogy a közmunka nem a jó megoldás. Munkahelyeket kell teremteni, ahol nem csupán néhány hónapig tudunk segíteni az embereknek, s nem tűzoltásként helyezhetjük el őket, hanem hosszú távon megoldást találhatunk számukra — fűzte hozzá. — Mert csak a végleges munka tudja a szegénységből kivezetni a szociális segélyen élőket.
Negyvenkét regisztrált — többségében tartós — munkanélküli juthat legalább átmeneti időre munkához és jövedelemhez a mezőtúri kistérségben a január 15-én induló közmunkaprogram keretében. Az elnyert több mint 23 millió forint támogatás segítségével Mezőtúron tíz, Túrkevén tizenöt, Kétpón öt, Mezőhéken négy, Mesterszálláson pedig három közmunkás kezdhette meg a munkát már januárban, többnyire kommunális és településrendezési területeken.

— Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hogy így biztosítunk munkalehetőséget az embereknek! Egy biztos, hasznos dolgot kell velük csináltatni, máskülönben azt érzik, hogy kegyelemkenyéren vannak.  — mondta el érdeklődésünkre Pánczél Ferenc, Szelevény polgármestere. — Fontos lenne, ha eszközt és anyagot is biztosítanának a foglalkoztatásukhoz. Egy idő után elfogynak azok a munkák — önkormányzati forrás híján —, amiket jelen keretek alapján biztosítani tudunk. Ezt meg lehetne oldani, hogy kevesebb munkást vennénk fel és a felszabaduló pénzből jutna beruházásokra és eszközökre. Így még nagyobb hasznát vennénk a közmunkásoknak. Az idén a településen 36 fő foglalkoztatását terveztük ilyen formában.
Jászberény is csatlakozott az „Út a munkához” programhoz. Mint azt dr. Gedei József polgármester elmondta, a kezdeményezést alapvetően jónak tartja, hiszen központi forrásokat rendel egy feladat megoldására, miközben lehetőséget biztosít a munkanélküliség enyhítésére is. Jászberényben a közfoglalkoztatottak számát megduplázták az elmúlt évben. Több mint száz munkavállalót tudtak foglalkoztatni ilyen keretből. Törekvés, hogy idén ismét megduplázzák az ilyen módon munkába állók számát a városban. — Minimális helyi források igénybevételével nyílik arra lehetőség, hogy a foglalkoztatási problémákon enyhítsünk, illetve segélyek helyett munkabért fizethetünk az érintetteknek — tette hozzá a polgármester.


Tiszaburán százötven fő kapott munkát
— Néhány hete kezdtük meg a közmunkások felvételét, Tiszabura és Tomajmonostora konzorciumban vesz részt a közmunkaprogramban — tájékoztatott Farkas László tiszaburai polgármester. — Nagyon hasznosnak tartjuk a programot, mert lehetőséget nyújt az embereknek, hogy munkával keressenek bért, ne a szociális bűnözés különféle formáit vegyék igénybe azért, hogy meleg legyen otthon a szobában. Folyamatosan zajlik a létszám feltöltése, Tiszaburán szűk százötven, Tomajmonostorán  pedig negyven főt alkalmazunk jelenleg, de szeretnénk bővíteni a  létszámot.
Farkas László polgármester arról  is beszámolt, hogy közel hétszáz munkanélküli van a településen, és elégedetlenek, akik nem vehetnek részt a programban. A rendelkezésre állási támogatásban részesülőket automatikusan foglalkoztatják. Azok esetében, akik álláskeresőként jelentkeztek, a kisebbségi önkormányzat véleménye és az eddigi teljesítménye alapján döntenek az alkalmazásról.

Közmunkaprogramban résztvevők száma megyénkben (2009)
Program                 Résztvevők száma (fő)
Téli-tavaszi                       kb. 400
Erdészeti kb.                          200
Vasúttisztasági                    kb. 40
Idegenforgalmi                         92
Forrás: Szoljon.hu-gyűjtés

Közmunkaprogramban résztvevők száma megyénkben (2010, eddig)
Program                   Résztvevők száma (fő)
Téli-tavaszi                      kb. 260
Erdészeti                               195
Roma foglalkoztatási              218
Forrás: Szoljon.hu-gyűjtés

Képünkön: A szolnoki Kossuth téren Pálfi Tiborné, Rózsahegyi Imre, Nagy Lajos és Pelczhoffer Attila közmunkások a napokban leesett havat lapátolják közmunkásként
Fotó: Csabai István

Mi is az a közmunkaprogram?

A közmunka olyan foglalkoztatási programok indítását jelenti, amelyek a munka és a gyakorlati képzés összekapcsolásával a munkavállalási hátrányok leküzdését, az álláskeresők képzettségi szintjének növelését, készségeik fejlesztését, gyakorlati tapasztalatok megszerzését teszik lehetővé. Az áttekinthető, nyilvános pályázati rendszerben elérhető programok egyidejűleg helyi, illetve térségi és országos célok megvalósítását segítik átgondolt, megtervezett és ellenőrzött értékteremtő foglalkoztatással.

A támogatás legalább 80 százalékban bérekre és járulékaikra igényelhető, de a foglalkoztatással és a felnőttképzéssel összefüggő valamennyi alapvető költségre és juttatásra, kötelező szolgáltatásra is kiterjedhet. Meghatározott (10 százaléknál nem nagyobb) hányadát lehet csak a munkavégzést közvetlenül szolgáló eszközök beszerzésére fordítani.

A támogatás legalább 80 százalékban bérekre és járulékaikra igényelhető, de a foglalkoztatással és a felnőttképzéssel összefüggő valamennyi alapvető költségre és juttatásra, kötelező szolgáltatásra is kiterjedhet. Meghatározott (10 százaléknál nem nagyobb) hányadát lehet csak a munkavégzést közvetlenül szolgáló eszközök beszerzésére fordítani. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!