Közélet

2010.10.25. 08:29

A kis Viktor már gyerekként is valami újat akart alkotni

Komoly kisgyerek volt, meséli a nagymama. Amikor az öccsével még játszani, babázni lehetett, vele már beszélgetni kellett, mondja. A 89 éves, mezőtúri Sipos Lászlóné, Bujda Sára büszke az unokájára, de legalább annyira félti is. Sárika néni unokája ugyanis manapság az ország miniszterelnöke.

L. Murányi László

Szeptember végén, a választási kampány végnapjaiban, Mezőtúron járt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Két protokolláris rendezvény között elugrott egy fél órára meglátogatni a nagyit. A biztonságiak persze a hajukat tépték idegességükben, a „fegyelmezetlenkedő” miniszterelnök miatt, de mit sem tehettek.

— Marhapörköltet főztem, azzal kínáltam meg — meséli Sárika néni, amikor hívatlan vendégként betoppanunk hozzá. — Krumplit persze elfelejtettem hozzá főzni, pedig ő azzal szereti, de azért megette tarhonyával is. Először szabadkozott, hogy este hat után már nem szokott enni, de aztán mégis nekilátott. Gyerekként szinte mindent megevett, de legjobban a töltött káposztát imádta.

Aztán azokról a régmúlt nyarakról mesél a szellemi frissességét csodálatosan megőrző nagymama, amikor még az unokák itt játszadoztak együtt az udvaron, s amikor még a papa is itt terelgette-vigyázta a gyereksereget.
— A lányomék nyáron is dolgoztak, így aztán a fiúkat, Viktort és az öccsét is, egész szünidőre ránk bízták. Nagyon szerettek itt lenni, és velük élet költözött a házba. Már kicsiként is nagyon komoly gyerek volt. A papa mondogatta, hogy nem tudja, mi van ezzel a gyerekkel. Az öccsével  még babázni lehetett, de vele már beszélgetni kellett. Később tudtuk meg, hogy az apai nagyapja volt az, aki így nevelte, és már akkor is felnőttként bánt, beszélgetett vele. Emlékszem, már abban az időben, gyerekként is nagyon erős volt benne az igazságérzet, és arra is, hogy örökké valami újat akart csinálni, alkotni...
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Egy kép a családi fotóalbumból
[/caption]
Később Sárika néni saját életére terelődik a szó. A szüleire, akik zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkoztak, igyekezve követendő családi példákat adni gyerekeiknek; élete egykor volt párjára, aki elhagyta már ezt a zaklatott világot, s akit bizony nagyon megviselt, amikor politikailag megbízhatatlanként kitették a városházáról; a házról és az utcáról, amelyben tizenkét éves kora óta él, s ahol élete túlnyomó része telt.
És persze a jelenre, ami már a kicsik és ifjak szeretete jegyében telik. Összeszámoljuk: öszszesen hét unoka és tizenöt dédunoka ülhetne már egyszerre asztalhoz, mondjuk a jövő év áprilisában, amikor kilencven szál gyertyának kell elférnie a szülinapi tortán. A tizenöt „dédből” a miniszterelnök egymaga ötöt „jegyez”.

Azt, hogy Sárika néni szerint hogyan neveli az unokája a gyermekeit, megtudhatja az Új Néplap hétfői számából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!