Közélet

2010.11.23. 13:37

A fideszesek szerint szükséges a váltás a vagyonkezelőnél

Egy az egyben lecserélik a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Zrt. (JVV Zrt.) felügyelőbizottságát. A város fideszes vezetői szerint szükségszerű a váltás, míg mások szerint előkészítetlen a tervezett intézkedés.

Banka Csaba

A városi közszolgáltatásokat (szennyvízelvezetés, -kezelés, lakossági hulladékszállítás, ivóvíz-szolgáltatás, park- és közterület-gondozás) az önkormányzattal kötött szerződések alapján a város cége, a JVV Zrt., illetve annak leányvállalatai végzik immár több mint másfél évtizede Jászberényben. A városi infrastruktúrát működtető cég átalakítása többször szóba került már az elmúlt években, konkrét lépések azonban nem történtek. A hírek szerint most a városi cég teljes vezetését lecserélik.

— A cég átalakításának az az első lépése — mondta Juhász Dániel alpolgármester —, hogy a polgármester javaslatai alapján az önkormányzat tulajdonosi bizottsága elé kerül a felügyelőbizottság átalakításának terve. A célunk, hogy ne a helyi politika szereplői töltsék be a tisztségeket. A felügyelőbizottság átalakítása után a cégvezetésben is lesznek személyi változások.

Az alpolgármester hozzátette, hogy még a közszolgáltatási szerződések lejárta előtt — az elkövetkező bő félévben — szeretnék teljesen új alapokra helyezni a városi cégeket. — Leányvállalatok helyett egy nagyobb, úgynevezett in house, „házon belüli” céget hoznánk létre, amely különböző divíziókban végezné feladatait. A jelenlegi felállásban ugyanis, ha ezekre a feladatokra közbeszerzési eljárást írnánk, akkor a városi cégek aligha tudnának versenyképes ajánlatot tenni.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] A jászberényi infrastruktúrát működtető, a közterületeket rendben tartó városi közműcégek átalakulnak. Egyelőre azonban még kérdés, hogy miként.
[/caption]
Ezen a ponton persze elgondolkodtató, hogy akkor miért nem a hatékonyan dolgozó külső cégekre bízza a városi közszolgáltatások ellátását az önkormányzat? — Ez is lehetne egy út — tette hozzá Juhász Dániel —, de a tendencia inkább az az országban, hogy a kedvezőtlen tapasztalatok, az elszabaduló szolgáltatási árak miatt azok a városok is próbálják visszaszerezni önkormányzati irányítás alá az infrastruktúra működtetését, amelyek ezeket korábban kiadták.

— Megfelelő forrás nélkül, mégis nyereségesen működtek a város cégei — jegyezte meg Sas János, a JVV Zrt. felügyelőbizottságának eddigi elnöke. — A szerkezetátalakításon persze lehet gondolkodni mindig, de megfelelő forrás és megrendelés hiányában nem lehet hatékonyabb munkavégzést elvárni. A holdingszerű, nagyvárosokra jellemző cégformát pedig egy az egyben nem lehet átvenni Jászberényben.

Dr. Magyar Levente polgármestersége idején, 1994-ben hozták létre a jelenleg is működő városi cégszerkezetet. A jelenlegi képviselő szerint nem feltétlenül a struktúrát kell átalakítani, hanem a meglévőt kellene jól működtetni. Hozzátette, hogy annak idején a törvényi rendelkezések és az önkormányzati szabályok miatt döntöttek úgy, hogy a felügyelőbizottságban a választott képviselők jelenítik meg a tulajdonos önkormányzat érdekeit. Elmondta: az átalakítási tervekről pedig előzetesen semmilyen egyeztetést nem folytatott a jelenlegi városvezetés a nem fideszes képviselőkkel.

Először a szerkezetről, csak utána a személyekről
— Az elmúlt négy évben a polgármester kompetenciáit a JVV Zrt.-vel kapcsolatban jelentősen korlátozta a jobboldali többség — mondta dr. Gedei József képviselő, a város korábbi polgármestere. — A képviselő-testület egésze helyett a városi cégek tulajdonosi jogait egy önkormányzati bizottság gyakorolta, és folyamatosan elodázta a cég átalakítását, inkább személycseréket hajtott végre.

A volt polgármester szerint mostanára elodázhatatlan az átalakítás, a működőképesség és a hatékonyság miatt, viszont úgy véli, hibás felfogásban látott ennek az új városvezetés. Szerinte először az önkormányzati bizottságtól a képviselő-testület egészének kellene visszavennie a tulajdonosi jogok gyakorlását. Ezt követően vizsgálni kell a szerkezetátalakítás lehetőségeit, majd dönteni a szükséges lépésekről. Csakis ezután kellene a feladathoz kiválasztani a megfelelő embereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!