Közélet

2010.11.02. 17:53

A kórház mellett döntött, csak a párja közelében lehessen

Elhivatottság, szakmaszeretet, a bizonytalan jövőbe vetett hit. Nagy szavaknak tűnnek, de elsősorban ezek tartják itthon és választott pályájukon a kezdő orvosokat manapság.

Szilvási Zsuzsa

Nyolc frissen doktorrá avatott orvos kezdte meg rezidensidejét novembertől a Hetényi Géza Kórházban Szolnokon. Kedden még csak frissen keményített, fehér köpenyüket szokták, újdonsült munkatársaikkal ismerkedtek, a papírokat intézték, hosszú távon azonban ők azok, akik utánpótlást jelenthetnek az egyre inkább elöregedő orvostársadalomban. Ám addig még sokéves tanulás vár rájuk, immár „élesben”, választott szakmájukban.

— A rezidensképzésről rendelkező jogszabály a tavalyi évben változott meg — tudtuk meg Maroska Anikótól, a kórház ápolási igazgatójától. — Korábban a képző egyetemekkel álltak munkavállalói jogviszonyban a rezidensek, mostantól azonban az intézményeknek kell vállalniuk a felmerülő bérköltségeket. Ez egy kezdő rezidens esetében bruttó 142 ezer forint és az esedékes munkáltatói költségek. Erről nyilatkoznunk is kellett, amikor 34 helyet hirdettünk meg, 21 szakterületen. Végül 41-en jelentkeztek a pályakezdők, s közülük nyolccal kötöttünk szerződést.
A képzés jelenlegi rendje szerint egy hallgató maximum öt helyre pályázhat, így állítják őket rangsorba a tanulmányi eredmények és egy személyes elbeszélgetés alapján. A pályakezdőnek ezek után kell nyilatkoznia arról, hogy a felkínált lehetőségek közül melyiket választja, így a fogadó kórházak is csak ekkor értesülnek arról, végül hány fiatal döntött intézetük mellett.

— A most érkezett rezidensek közül négyen a belgyógyászaton fognak dolgozni, egy ortopédus-traumatológusunk, egy bőrgyógyászunk, egy gyermekorvosunk és egy gyermeksebészünk lesz — tette hozzá Maroska Anikó. — Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a többi meghirdetett álláshelyet nem sikerült betölteni, hiszen jórészt olyan szakterületre vártuk őket, amelyek hiányszakmának számítanak. A későbbiekben azonban várhatóan újra megpályáztatjuk ezeket.

Az egyik újdonsült rezidens, dr. Tamasi Szandra a gyermekosztályon kezdte meg tegnap gyakornokidejét.

— Szolnokon születtem, így kézenfekvőnek tűnik, hogy itt töltöm a rezidensidőmet, ám a döntésemben mégsem ez volt a meghatározó — mesélte. — A Szegedi Orvostudományi Egyetemen végeztem, tavaly a budapesti Bethesda Kórházban töltöttem azt a gyakorlatomat, amelyen végül a gyermekgyógyászatot választottam szakterületként, így több lehetőség között ingadoztam. Végül azért maradtam Szolnokon, mert a párom is itt dolgozik, miatta vált egyértelművé, hogy a Hetényit pályázom meg.

A fiatal orvos az első hónapokat a koraszülött osztályon fogja tölteni, s lassanként megismerkedik minden területtel.

 — Valószínűleg sok időbe telik majd, mire átlátom az egész osztály működését, hiszen meglehetősen összetett a munka — tette hozzá. — De úgy gondolom, nagy kihívás számomra, mint ahogy az egész gyermekgyógyászat is az. Hiszen a kicsiken úgy kell segíteni, hogy az esetek jó részében még nem tudják elmondani, mi fáj nekik. Talán épp ez a legszebb ebben a hivatásban.

Dr. Retkes Tamás, a gyermekosztály vezető főorvosa nagy örömmel fogadta rezidensét.

— Sajnos nálunk krónikus az orvoshiány, az utóbbi években sokan elhagyták a szakmát — mondta. — Nehéz terület a gyermekorvoslás, nagy a terhelés, a megélhetés pedig nem könnyű. Mivel a távozók helyett nemigen érkeznek újak, különösen nagy öröm, ha egy-egy fiatal minket választ. Bízom benne, hogy sikerül megtartani is a rezidenseinket, sőt talán továbbiak is érkeznek még.

Mégsem kötötték röghöz a fiatal orvosokat

Egy tavasszal készült országos felmérés szerint a hatodéves orvostanhallgatók fele nem akarta megkezdeni a rezidensképzést, egyharmaduk pedig diplomája megszerzése után külföldre készült távozni. Azt követően jutottak erre az elhatározásra, hogy az akkori kormány arra készült, hogy kilenc évre röghöz köti őket. A fiatalok egyértelműen ezt a röghöz kötést jelölték meg a távolmaradás legfőbb okaként, vagyis azt, hogy az átlagosan ötéves rezidensképzést elvégzők kilenc éven keresztül szinte egyáltalán nem változtathattak volna munkahelyet. A felmérésben résztvevők egyharmada úgy nyilatkozott, hogy még a rezidensképzés megkezdése előtt külföldre megy és ott vállal munkát. A fiatalok további 17 százaléka a rendelet megváltozására várva arra készült, hogy gyermeket szül vagy pályát módosít, és gyógyszerügynöknek áll. A kutatások szerint korábban a friss diplomásoknak évente átlagosan hét százaléka hagyta el az országot, a rendelet életbe lépése után azonban ötszörösére nőtt ez az arány. A kormányváltást követően azonban ezt a rendelkezést eltörölték, így a rezidensképzésben résztvevők aránya kedvezőbben alakult.

Dolgozó orvosok száma a megyében

2003         1103
2006        906
2009        860
FORRÁS: KSH

Szilvási Zsuzsa -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!