Közélet

2010.11.18. 11:18

Egy év alatt teljesen megújul a szandaszőlősi iskola

Nagyszabású felújítási munkálatok kezdődnek a jövő év elején a Szandaszőlősi Általános Iskolában. Ezt Szalay Ferenc polgármester, dr. Kállai Mária alpolgármester és Hegyiné Mladoniczki Éva, az intézmény igazgatója a tantestület jelenlétében megtartott közös sajtótájékoztatón jelentette be a minap.

Gönczöl Gábor

A több mint 435 millió forintos összértékű beruházás kiterjed többek között az épületek energiatakarékos felújítására, a fűtési és az elektromos hálózat korszerűsítésére, a nyílászárók és belső berendezések cseréjére, a modern oktatási-nevelési munkához szükséges eszközök beszerzésére, valamint az iskola akadálymentesítésére. A felújítást 90 százalékban sikeres uniós pályázat segítségével, 10 százalékban önerőből finanszírozza az önkormányzat.

A sajtótájékoztatón elhangzott bevezetőjében Szalay Ferenc polgármester elmondta, hogy a munkák szorosan kapcsolódnak az integrált városfejlesztési stratégiához, amely Szolnok tizenegy részén, több ütemben valósul meg. A 2007-ben indult első ütem a belvárost, valamint a szandaszőlősi és a Széchenyi-városrész érinti. A szandaszőlősi városrészre vonatkozó fejezetek jegyében a közelmúltban elkészült a festő nevű utcák aszfaltburkolata, a forgalmas Krúdy Gyula út felújításán és kiszélesítésén jelenleg is dolgoznak, míg az iskola és a szomszédos művelődési ház renoválása, valamint az intézmények előtti terület közösségi térré alakítása a következő hónapok feladata lesz. A városban a legmagasabbak közé tartozó, 720 fős diáklétszámú szandaszőlősi iskolában a nemrég megkezdődött négyéves ciklus egyik legnagyobb horderejű beruházása kezdődik meg január első napjaiban. Ha minden a tervek szerint halad, a munkával 2012 februárjának végére készülnek el. A városvezető hangsúlyozta: a folyamatban lévő és jövőbeli fejlesztések okán hamarosan „bezzeg-városrészként” emlegethetik Szandaszőlőst a megyeszékhely berkein belül.

Dr. Kállai Mária alpolgármester, az iskola címzetes igazgatója szerint az intézmény a falai között zajló, hagyományosan magas színvonalú oktatási-nevelési munkával rászolgált a megszépítésre. Nemrég két csoporttal bővült az óvoda, a fejlesztések sorában most az iskola következik. A fejlesztéseknek köszönhetően mind az intézmény, mind a városrész páratlan lehetőség előtt áll — mondta az alpolgármester asszony.

Hegyiné Mladoniczki Éva, az iskola jelenlegi vezetője örömét fejezte ki a pályázat sikerével kapcsolatban, amivel az igazgatónő szerint egyben a belső tartalmi munkájukat is elismerték. Mivel a munkálatok a tanév tartama alatt folyamatosan zajlanak, a felújítással komoly szervezési feladatok járnak majd, melyek során számítanak az iskola dolgozóinak és tanulóinak segítségére, illetve együttműködésére. Az intézmény legutóbb több mint tíz esztendeje élt át nagyobb volumenű fejlesztést, amikor a tetőtéri épületrésszel bővült. A felújítás idején jelentkező gondokat akkor is megoldották, így most is túl fognak lépni azokon — zárta szavait az igazgatónő.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] dr. Kállai Mária alpolgármester, Szalay Ferenc polgármester és Hegyiné Mladoniczki Éva iskola igazgató
[/caption]

További közel 60 millió forintot nyert el az intézmény
A Szandaszőlősi Általános Iskola, Művelődési Ház és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény két pályázaton közel 60 millió forintot nyert el a közelmúltban. A pénzt mindkét intézmény tanórán kívüli programokra, és az élethosszig tartó tanulás lehetőségeinek megteremtésére fordítja. 45 millió forintot nyert a művelődési ház, és 13 millió forintot az általános iskola. Az intézmények eddig is számos szakkört, foglalkozást tartottak, de ezeket legtöbbször a gyerekek térítés ellenében vehették igénybe, ám a pályázatnak köszönhetően ezentúl ingyen juthatnak a tanulók programokhoz. A különböző tanórán kívüli tevékenységek jelentős szerepet játszanak a gyerekek személyiségfejlődésében és kibontakozásában. A különböző szakkörök felszínre hozzák a gyerekekben rejlő kreativitást, sőt növelik az önbizalmukat is. A projekt a Munkácsy úti tagóvodával, az Eszterlánc óvodával, a Szent-Györgyi Albert, a Kőrösi Csoma Sándor valamint a rákóczifalvai általános iskolával közösen valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!