Közélet

2010.11.07. 13:49

Egy forintért otthagyták a társasházi lakást

Kőröstetétlenen egy egész házsor önkormányzati építési telkeit lehetett egy forintért megvásárolni, ezzel is segítve a letelepedést a településen. Azóta sorra nőttek-nőnek ki a csinos házak az új telkeken.

Baranyi György

Éppen a konyhai járólapok alá készülő, cementkötésű ragasztó keverése közben zavarjuk meg Maróti Ferencet Kőröstetétlenen épülő háza előtt.

Győzködni azonban nem kell a 28 éves, amúgy jászkarajenői származású fiatalembert, szívesen szóba elegyedik velünk. Ő is egyike azoknak, akik a település határában álló egyforintos telkeken építkezik. Az épülő ház mögött a tekintet szabadon fut a távolba, kőhajításnyira pedig kukoricatábla elszáradt növényei között zizeg a szellő. Még 2007-ben vásárolták meg feleségével a házhelyet. Kedvezőnek tűnt, hogy legalább a telek nem került sokba — igaz, azóta „hatalmasat” ugrott az ár, egy éve már öt forintot kell fizetni érte...

— Ez a ház könnyűszerkezetes, favázszerkezetű épület. Két éve húztuk fel ide a felvonulási épületet, amit majd később műhelynek használok, a ház építését pedig tavaly kezdtük el. Az alapozást és a vázszerkezetet teljesen önállóan csináltam meg, mivel bútor- és épületasztalos vagyok. A falak festését a feleségem az anyósommal együtt végezte el. Ezzel legalább a munkadíjat megspóroljuk, mert amúgy az építőanyagok ára borzasztóan magas. Idén pedig a belső részeket csináltuk meg, a szigetelést, gipszkartonozást, festést, burkolást, fűtést. Hitelünk szerencsére nincs, lakás-előtakarékosságból gazdálkodunk — mondja Ferenc, miközben a házigazda büszkeségével körbevezet a házban.

Szinte már minden készen áll a takaros épületben, a tetőtér kialakítása várat még magára. Két-három hét, és már be is költözik ide Ceglédről a házaspár, két kisgyermekükkel. Hároméves fiuk már most Kőröstetétlenre jár óvodába, kislányuk pedig március végén érkezett erre a világra.
— Jelenleg még Cegléden lakunk, egy 4. emeleti lakásban, amihez 72 lépcsőt kell megmásznunk. Mondanom sem kell, mennyivel más lesz itt majd az életünk. Jómagam Tiszakécskén, egy benzinkúton dolgozom, és sokat jelent majd, hogy az út is rövidebb lesz oda. S ha már a benzinkútnál tartunk: a feleségem, aki jelenleg gyesen van, szintén benzinkúton dolgozott, Abonyban. Ott dolgoztam én is, amikor megismerkedtünk. A kúton 24 órát húzok le, majd utána két szabadnap jön, amit az építkezésen töltök. Van egy kis maszek asztalosműhelyem is Jászkarajenőn, és ott is elfoglalom magamat hasznos munkákkal, amikor éppen nem házat építek.

S hogy mi is fogta meg Ferencéket, hogy ide jöttek, Kőröstetétlenre? — Elsősorban a közbiztonság, hiszen a bekamerázott településen nem is tudok tulajdon elleni bűncselekményről. Csendes település, 15-20 kilométerre van minden környező várostól, Ceglédtől, Szolnoktól, Tiszakécskétől, és Kecskeméttől sincs nagyon messze. Hiába lakom Cegléden már öt éve, ott nem tudtam elhelyezkedni. Innen meg azért vannak lehetőségek, Abonyba és Szolnokra is. Előnye az utcának, hogy zsákutca, és nincs átmenő forgalom. Így a gyerekeket nyugodtabban engedhetjük majd ki játszani a többi gyerekkel. A kisfiam máris nagyon szeret itt lenni, és büszkén mutatja mindig a szobáját.


A gázra egyelőre még várni kell

Az épülő házba egy mutatós kandallót is beszerelt Maróti Ferenc. El is kell majd a fűtéshez, mivel a gáz egyelőre nincs bevezetve. Hiába rendelkezik ugyanis már aláírt szerződéssel és befizetett csekkel a fiatalember, a gázszolgáltató cég az október 25-ére vállalt határidőt egyoldalúan átírta december 25-re. A szolgáltató az értesítésben még azt is közölte: ha az időjárás nem engedi meg, akkor csak jövő év június 15-ig vállalja a gáz bekötését — mondja Ferenc, nem kis felháborodással a hangjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!