Közélet

2010.11.01. 17:54

„Én nyertem, úgyhogy érvényesült az igazság”

Megismételt önkormányzati választás volt szombaton Tiszabőn és Tiszaburán. A két szomszédvár egy hónappal korábbi — október 3-ai — választási eredményeit ugyanis, sorozatos törvénysértések miatt megsemmisítette a bíróság. A megismételt választásra ismét nagyon sokan mentek el.

G. J. — L. M. L. — T. J.

Tiszabőn képviselő-testületet és polgármestert, Tiszaburán csak polgármestert választott a szombati ismétlés során a falu.

Az előző, október 3-ai választásokat mindkét helyen az önkormányzatot elmúlt négy esztendőben vezető polgármester — Tiszabőn Farkas Barnabás, Tiszaburán pedig Farkas László — és tábora nyerte. A versenyben alulmaradt polgármester-jelöltek a voksolást követően jogorvoslati eljárást indítottak, és a Területi Választási Bizottság, majd pedig a megyei bíróság sorozatos törvénysértéseket állapította meg a győztesek, a hivatalban lévők részéről, így következhetett a szombati második menet.

Az október 3-ai választás megsemmisítésének alapjául szolgált törvénysértések Tiszabőn a 2. számú választókörzethez kötődtek. Elsősorban azért, mert kicsi, és úgy volt berendezve, hogy nem biztosította a szavazás törvény által előírt titkosságát. A jogszabályi lehetőséget kihasználva a fülkén kívül szavazók ugyanis így gond nélkül megmutathatták — hűségük jeléül — az őket törvénytelenül kontrollálóknak, hogy hová tették azt a bizonyos ikszet.

Szombaton kora reggel aztán újra nagy szerephez jutott ez a fülkén kívüli asztal. Az ellenzéknek ugyanis a megelőző napokban sikerült elérnie a jegyzőnél, hogy a két szavazófülke és a vitatott bútordarab a helyiség egy távolabbi, boltívvel elválasztott részébe kerüljön, gyakorlatilag lehetetlenné téve az ilyen, hűbérúri kontrollt. A reggeli nyitásnál az asztalt mégsem ott, takarásban találta a bizottság, hanem látóközelben a jelölti delegáltakhoz. Később kiderült: Mányi Béla bizottsági elnök tette ki oda, jókora vihart kavarva az átrendezéssel. A jegyző által megállapított rend csak némi veszekedés után állt vissza. Később aztán, már estefelé, jólesően állapíthattuk meg: a viharosnak várt kettes körzetben ez volt az első, s egyben az egyetlen igazán problémás esemény: többnyire rendben mentek a dolgok, nem láttunk tömegjeleneteket, mert egyszerre csak két-három embert engedett be a bizottság a szavazóhelyiségbe.
A két tábor, kölcsönösen, nagyon ügyelte a másik fél minden lépését. Jól követhető, egésznapos játszma volt ez, amiben mindent pontosan megterveztek a felek: hogy ki kire figyel, és hogy ki kit helyettesít, ha szükséges. A kisebb vitákat könnyen, jegyzőkönyvezés nélkül, megnyugtatóan rendezték a vitatkozók. Mindebben nagy szerepe volt dr. Németh Attila fővárosi ügyvédnek, aki Túró Csaba volt alpolgármester delegáltjaként vett részt a bizottság munkájában. Szakszerűsége és pártatlansága jó hatással volt mindkét táborra, jelenléte féken tartotta az indulatokat.

Az 1. számú szavazókör a nemrégiben épült, új óvoda tornatermében üzemelt. A bizottság munkáját itt is nagyban megkönnyítette, hogy delegáltként jelen volt egy fővárosból jött, jogtudó ember, dr. Takács Tamás ügyvéd, aki megtalálta a hangot mindkét táborral.

— Nem vagyok ismerős Tiszabőn, senkit sem ismerek errefelé, így váratlanul ért a felkérés, hogy vegyek részt a választáson — tudtuk meg egy rövid szünetben a harmincas éveit taposó ügyvédtől. — Úgy értesültem, hogy az előző voksolás, finoman fogalmazva érzelmekkel telire sikeredett, így valami hasonlóra számítottam most is. Igyekeztem eddig, és igyekszem továbbra is az ésszerűség határain belül, megfelelően kezelni a menet közben kialakuló konfliktusokat. Kezdetben nehezen fogadták el tanácsaimat a jelenlévők, ám egy idő után rájöttek, hogy jobb a békesség, kár feleslegesen szítani a feszültségeket.
Feltűnő volt, hogy a XXI. század második évtizedének kezdetén még mindig milyen sok analfabéta él Tiszabőn — és nem csak az idősebb korosztály tagjai között... Érdekes, hogy közülük többen is autót vezetve érkeztek, aláírták a választási jegyzéket, hogy aztán már — élve a törvény adta lehetőséggel — delegáltak segítségét kérve húzzák be ikszeiket a szavazólapokon.

Mindkét körzetben általánosan elfogadott menete volt a választásnak, hogy a közvetlen családtagok, férj-feleség, szülő-gyerek közösen szavazott. Az a képtelennek tűnő helyzet is gyakorta előfordult, hogy egyszerre ketten-hárman is szorongtak a lefüggönyözött szavazóhelyiségben. Mindennek ellenére a választás meglepően nyugodt, békés körülmények között zajlott, s akik a reggeli órákban még szúrós szemekkel méregették egymást, egy idő után azok is megbékéltek egymással.


Szombaton éjjel aztán, a szavazatok összeszámlálása után, kiderült: az 1144 szavazásra jogosult lakos közül 1015 el is ment szavazni, ami nagyon magas, 88,7 százalékos részvételt jelent. A polgármesterjelöltek közül Farkas Barnabás kapta a legtöbb szavazatot, ötvenhárommal többet, mint a kihívója, Szabó Béla.

— Tudom, hogy sokan szeretnek a faluban, így biztos voltam a sikeremben — nyilatkozta a választás végeredményéről Farkas Barnabás. — Örülök, hogy a külső, független jelenlévők is úgy látták, tisztességes választás volt szombaton Tiszabőn. Egy hónappal ezelőtt is én nyertem, most is rám szavaztak a legtöbben, azaz érvényesült az igazság.
A vesztesnek persze némileg más a véleménye.

— Véleményem szerint most is akadtak törvénysértések, csak most jobban álcázták őket — kommentálta az eredményt Szabó Béla. — Bizonyítékaink vannak, és újra óvni fogunk. Egy hónapja több mint száz szavazattal veszítettem, most már csak a felével. Sokan szavaztak félelemből, és sajnos sok embert pedig még mindig meg tudtak venni...  
                                                               
***

Tiszaburán csendesen virradt fel a szombat. Nem sok minden jelezte a megismételt polgármester-választást. Legfeljebb az, hogy voltak, akik a hét vége és a fagyos reggeli óra ellenére is az óvoda felé bandukoltak. No meg az intézmény bejáratával szemben lévő, magánházra kifeszített óriás transzparens, mely Farkas László, az eddigi polgármester újraválasztására biztatott. Az óvodában működött ugyanis a 2-es számú szavazókör, amelynek kapcsán a legtöbb problémát emlegették korábban a faluban.

Ám a szavazás reggele ott is ugyanolyan csendes volt, mint az utca. Nagyobb mozgolódás csak nyolc óra után támadt, amikor már csoportosan érkeztek a szavazók, akik aztán hamar elvitték a hírt, hogy ezúttal a sajtó is megjelent a faluban. A választók szinte egymásnak adták a kilincset, a voksolni érkezők közül azonban meglepően sokan kértek segítséget a szavazólap kitöltéséhez. Ilyenkor rögtön ugrottak is a szavazatszedő bizottságból ketten-hárman, általában ugyanazok.
— A sajtó jelenléte miatt visszafogottabban, de véleményem szerint ugyanaz zajlik, mint október 3-án. Autóval viszik voksolni az embereket. Csak most messzebb állnak meg a szavazókörtől — állította Mészáros Béla, az első választás után fellebbező polgármester-jelölt.

A falut már 2002 óta vezető Farkas László ügyvédi papírokat terített elém. Ezek szerint már feljelentést tett az október 3-i választás kapcsán megfogalmazott vádak miatt, rágalmazásért és becsületsértésért. Sőt, hamis vád és a választás rendjének megsértése miatt is. Kora délutánra már a választásra jogosultak nagyobbik fele leadta a voksát a 2-es szavazókörben, egyre ritkábban nyílt az óvoda ajtaja. Csendesen esteledett rá Tiszaburára, ahol aztán a számlálásokat követően gyorsan kiderült a végeredmény: Farkas László 958 voksot kapva fölényesen nyerte a választást.

További részleteket és véleményeket az Új Néplap keddi számában olvashatnak.

Szoros emberfogás a szavazókörben

A Szabó Béla polgármesterjelölt táborába tartozó bizottsági tagok, focinyelven szólva, szoros emberfogással őrizték az ellenfél „játékosait”. Ha valakinek „dolga” támadt, az üresen maradt ellenfélre azonnal átváltott valaki. A 2. szavazókörben már reggel feltűnt, hogy a polgármester(jelölt) Farkas Barna fia rögtön elfoglalta azt az egyetlen széket, ahonnan még úgy-ahogy rá lehetett volna látni a szavazófülkén kívüli asztalra, ellenőrizve a behúzott ikszeket. Egy jól megtermett ellendelegált azonban rögtön odaállt, lezárva a rálátási lehetőséget a szavazóra. És a szoros emberfogás egész nap folytatódott...   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!