Közélet

2010.11.30. 13:04

Ha tartozik a szülő, éhezhet a gyerek az iskolában

A gyerekek iskolai étkezésére minden szülő igyekszik pénzt áldozni. Néha azonban a családi kasszában nincs erre elegendő fedezet.

Szoljon.hu

— Remélem, nem emelik a menzadíjat januártól, hiszen ebben a hónapban sem tudtuk kifizetni a kisfiam ebédjét az iskolában — mondta egy szolnoki szülő. Andrea egyedül neveli gyermekeit, de a keresete alapján nem kap étkezési támogatást. — A kedvezmény elbírálásánál számításba veszik a gyerekek édesapja által fizetett gyerektartást is. A problémát az okozza, hogy sokszor az apa késve vagy egyáltalán nem ad pénzt — árulta el.

A szülőknek jó hír, hogy valóban nem emelkedik januártól a menzadíj Szolnokon, tájékoztattak a szolnoki polgármesteri hivatal oktatási osztályán. Február elején fogadják el a város költségvetését, azt követően kerülhet szóba a menzadíj kérdése. Azt azonban még nem tudták megmondani, lehet-e számítani később emelésre vagy sem.
Az egyik szolnoki általános iskolában elmondták, hogy egyre többen vannak, akik nem tudják kifizetni az ebédet. Akad, aki már ötvenezer forint körüli összeggel tartozik — tájékoztattak. A gyerekek nagy része ebédel, csak a felsősök étkeznek otthon délben. A menzások közül egyre többen részesülnek gyermekvédelmi kedvezményben.

Ennek köszönhetően az első hét évfolyamon a kedvezményben részesülő tanulók ebédje ingyenes, a nyolcadikosok menzadíjának a felét kell kifizetni. Szintén ötvenszázalékos kedvezményben részesülnek a három- vagy többgyermekes családok, valamint a tartósan beteg gyermeket nevelők. Bár van lehetőség részletfizetésre, sokan így sem fogják tudni törleszteni az elmaradásukat. Minden hónapban felszólítják a hátralékosokat, sokszor eredménytelenül. Ilyen esetekben felveszik a kapcsolatot a gyermekjóléti központtal — mondták az iskolában.
Hegyiné Mladoniczki Éva, a szandaszőlősi általános iskola igazgatója elmondta, hogy már év elején felmérik, ki étkezhet ingyen, ki részesül kedvezményben. A rászorulókra odafigyelnek, és igyekeznek számukra szponzort találni vagy az alapítványból vállalják át az étkeztetésüket. Így a szandai iskolában nincs probléma az ebédbefizetés miatt.

A besenyszögi általános iskolában egy ebéd ára 281 forint, uzsonnával együtt 344 forint. Annak, aki a napi háromszori étkezést választja, 415 forintot kell fizetnie. Az intézményben két esztendeje nem volt áremelés, ennek ellenére vannak olyan szülők, akik olykor nem fizetnek időben. Nekik két hónap után felszólítást küldenek. Amennyiben akkor sem rendezik tartozásukat, kizárják a gyermeket a menzai étkezésből, amíg nem fizet a szülő.

Jászberényben a Belvárosi Általános Iskola igazgatója, Nagyné Völgyi Hilda érdeklődésünkre elmondta, hogy az iskolai étkezés következő esztendőre vonatkozó díjait egyelőre még nem határozta meg a város önkormányzata, a költségvetés tárgyalása még tart. Az elmúlt években általában az infláció mértékével egyező nagyságrendű díjemelést hajtott végre az önkormányzat. Az iskolában ez idő szerint a tanulók közel fele térítésmentesen veszi igénybe a menzát, illetve számos diák van, akiket különböző mértékű kedvezmény illet meg. Átlagosan tanulóik negyede, ötöde fizet teljes árú étkezési térítési díjat.

Jelenleg az iskolában a napi háromszori étkezés (tízórai, ebéd, uzsonna) teljes árú díja 371,40 forint.

Karcagon a Szentannai Sámuel Gimnázium és Középiskolában étkezésidíj-hátraléka nincs a tanulóknak. Csupán a tavalyi tanévről maradt két volt kollégiumi diáknak jelentősebb kollégiumidíj-tartozása, tudtuk meg Kolláth Jánosné gazdasági ügyintézőtől.

A kenderesi Apáczai Csere János Általános Iskolában és a hozzá tartozó bánhalmi tagiskolában 190-en veszik igénybe a menzát, ez több, mint az iskola diákjainak a fele. Az ebéd teljes ára naponta és személyenként 235 forint. A diákok az ebédet előre fizetik, tájékoztatott Antal Edit gazdasági ügyintéző.

Segítenek a hátralék törlesztésében

— Az iskolák jelzését követően keressük fel azokat a családokat, ahol elmaradtak a menzadíj befizetésével — tájékoztatott Bakóné Kácsor Anna, a SZKTT HSZK Módszertani Gyermekjóléti Központ vezetője.  — Tájékoztatjuk az érintetteket a Humán Szolgáltató Központ adósságkezelési programjában való részvétel lehetőségéről. Előfordul, hogy a szülők figyelmét egyszerűen csak elkerülte a befizetési kötelezettség, és napokon belül törlesztik a hátralékukat. Volt már példa azonban arra is, hogy nem találjuk a megadott címen a családot, mert már elköltöztek a városból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!