Közélet

2010.11.19. 09:50

Kitörésre ad reményt a reptér, két befektető érdeklődik

Eddig két társaság vásárolta meg a kunmadarasi egykori orosz katonai repülőtér értékesítéséről szóló pályázati kiírást, az egyik cég a Hungarian Air Cargo — írja a Napi Turizmus alapján a Vg.hu.

Szoljon.hu

A Budapest és Debrecen között félúton fekvő település légi kikötőjét november 30-án árverezik el.
Mint ahogy arról lapunk is korábban beszámolt, a helyi önkormányzat október közepén nyilvánosan árverésre kínálta fel a kunmadarasi repülőteret. Az egykori szovjet katonai bázis kikiáltási ára négymilliárd forint.

A magyar államtól a város egy forintos jelképes összegért kapta meg Közép-Európa legnagyobb alapterületű repterét.  A Napi Turizmus szerint néhány hónapja egyszer már eljutott idáig az értékesítés folyamata, de akkor a licit eredménytelenül zárult, mivel ugyan megérkezett a 400 millió forintos beugró a megadott bankszámlára, de ügyvédi letétbe nem került.
Most két társaság vásárolta meg a pályázati kiírást - amely önmagában 180 ezer forintba került -, így várhatóan ők ketten fognak két hét múlva licitálni, amennyiben be tudják mutatni a 400 milliós letétet.
A potenciális befektetők egyike, az ötmilliárd dolláros alaptőkéjű angol-orosz-grúz hátterű Hungarian Air Cargo Kft. nemzetközi teherforgalmi repülőtérként üzemeltetné az ingatlant. A Napi turizmus a beruházókkal kapcsolatban álló egyik helyi szállásadótól, Bódi Zoltántól megtudta, hogy a társaság a környék mezőgazdasági terményeit – gabonát, húst, zöldséget - felvásárolná, feldolgozná és Kínába, Indiába és a volt szovjet utódállamokba szállítaná a repülőtérről.

A teherfuvarok mellett charterjáratokat is indítana a befektető Nyugat-Európából, gyógyüdülőket hoznának a szomszédos Berekfürdőre. Bódi Zoltán szerint amennyiben megvalósul a repülőtér fejlesztése, egy spanyol befektető 4-5 csillagos gyógyszállodát is építene a rendkívül magas jódtartalmú gyógyvízzel megáldott Berekfürdőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!