Közélet

2010.11.10. 13:50

Líviát azonnal agyonütötte az áram a villanyoszlopon

Az áramszolgáltató cég, az E.ON szakemberei a napokban leszedték Törökszentmiklóson az egyik villanyoszlopról Líviát, az egyik utolsó, jeladós kerecsensólymot, mely a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megfigyelése alatt állt.

BGY

Mint megtudtuk, Líviát a múlt hónapban érte még áramütés Törökszentmiklós határában. Ám nem ő volt az egyedüli áldozat, mert a villanyoszlop alatt már egy tucat madártetem (köztük vörösvércse, egerészölyv) hevert. A szolgáltató szakemberei szerencsére amellett, hogy segítettek eltávolítani a tetemet, rögtön átalakították az oszlopfejszerkezetet, hogy a későbbiekben hasonló madárpusztulás ne következzen be.

Sajnos a jeladóval felszerelt kerecsensólymok közül több is áramütésben pusztult már el (köztük olyan, amely eljutott Kazahsztánba, és ott hullott el), de volt olyan, is, amelyet lelőttek. Sajnos a védett madarak, azon belül is elsősorban a ragadozómadarak és a fehér gólya, egyik legjelentősebb pusztulási oka az elektromos oszlopokon elszenvedett áramütés.

A kerecsensólyom — amelyet a magyarok totemállatával, a turullal azonosítanak — hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke egymillió forint. A faj nemzetközi szinten is a legmagasabb védettségi kategóriába tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!