Közélet

2010.11.25. 18:05

Megtudhatja hol fogyott a legjobban a marihuána

Az utóbbi évek második legsúlyosabb ítéletét hozta meg kábítószerfogyasztás, illetve kábítószerrel való visszaélés bűncselekménye miatt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság csütörtökön.

MG

A 2005 és 2006 között történt események felderítése után több mint 30 személyt ültettek volna a vádlottak padjára. Azonban közülük legtöbben az elterelést — a drogfogyasztással kapcsolatos megelőző-felvilágosító szolgáltatást — választották a súlyosabb felelősségre vonás helyett, így csupán a többszörösen visszaeső „nehéz fiúk” — mindössze kilenc ember — ügyében zajlott a mostani ítélethirdetésig a büntetőügy. Ők összesen közel fél évszázadnyi szabadságvesztést kaptak, valamint 6 millió forintot meghaladó vagyonvesztést szabtak ki rájuk, első fokon.

Mint az a dr. Balázsné dr. Busku Terézia ügyész által benyújtott vádiratban szerepelt, a vádlottak általában kábítószereket fogyasztottak, de a könnyebb kereset reményében — illetve, hogy kifizessék az általuk használt szereket — nem csupán fogyasztották, hanem értékesítették is azokat. Az első rendű vádlott R. Ferenc és társtettese, a másod rendű vádlott R. János a fővárosban jutottak hozzá „ipari mennyiségben” diszkódrogokhoz: extazihoz, speedhez, marihuanához, valamint úgynevezett I-porhoz, amely ketamint tartalmazott. A kész I-por azonban általában nem volt tiszta, ezért a jobb anyag kedvéért állatnyugtató-szert — narkamon nevűt — vásároltak a beszerzőiktől, amelyből egy 50 ml-es üveg folyadékból házi módszerekkel 2,5 gramm tiszta ketamint tudtak előállítani. A vádiratból az is kiderült, hogy a ketamin hatóanyag-tartalama, amennyiben meghaladja a 20 grammot, a büntetőjogban jelentős mennyiségnek számít, így akár éltfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető az értékesítése.

Budapestről R. Ferenc és R. János a főleg a keleti országrészben élő vádlott-társainak adták el a drogokat, akik elsősorban Szolnokon, illetve Kisújszálláson értékesítették azokat tovább. A megyeszékhelyen két Törteli úti szórakozóhelyen folyt leginkább a kábítószer-forgalmazás (extazi, speed, I-por). Kisújszálláson a marihuana fogyott leginkább...
Noha a vádlottak nagy része beismerő vallomást tett, és megbánást is tanúsított, azonban néhányuk többszörös és különös visszaeső volt, ezért kaptak ők is végrehajtandó szabadságvesztést. A kilenc vádlottat első fokon, nem jogerősen hat hónaptól 6 év hat hónapig tartó börtönbüntetéssel sújtotta a bírósági ítélet. Legtöbbjükkel szemben dr. Víghné dr. Tigyi Anikó bírónő vagyonelkobzást rendelt el — a kilenc vádlott tekintetében ez az összeg meghaldja a 6 millió forintot. Emellett kell még nekik közel 3 millió forintos bűnügyi összköltséget megfizetni. Másod fokon a Debreceni Ítélőtábla hozhat jogerős ítéletet.

Dr. Víghné dr. Tigyi Anikó bírónő legutoljára 2007-ben hozott hasonlóan súlyos ítéleteket. Akkor harminc vádlottat összesen nyolcvan év szabadságvesztésre ítélt, első fokon. Az első rendű vádlott, V. Gábor 8 év fegyházat kapott, aki 2008. február 2-án váratlanul elhunyt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet egyik cellájában. A szakértők az idegenkezűséget kizárták. V. Gábor huzamosabb ideig kemény drogokon élt, és testépítő is volt, mégpedig a Tasnádi Péter-féle Maccabi Sportklubban, illetve az Utcai Harcosok Szövetségében. Sajnálatosan ennyire veszélyes életmódot folytatott...


Nem csak drága, de veszélyes is az I-por

A Ketamint a vágóhidakon a marhák elkábítására használják, hogy az állatok nyugodtan vonuljanak a „kivégzésükre”. Az utóbbi időben azonban a fiatalok is felfedezték ezt a szert: az egy marhára jutó adagot általában három-négy drogos tudja felhasználni. Az alapanyagot általában Szlovákiában szerzik be, mert ott ez a hatóanyag nem szerepel a kábítószeres tiltólistán. A pszichés és fizikai függőséghez vezető, paranoiás téveszméket és kóros önzőséget is okozó I-por ráadásul a szintetikus drogokkal szemben kifejezetten olcsónak számít, nem beszélve arról, hogy a néhány ezer forintba kerülő, egygrammnyi adagból két közepes adagnyi jön ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!