Közélet

2010.11.14. 12:47

Mesés halszaporulat volt idén a vizeinkben

Halszaporulat szempontjából az utóbbi ötven év legsikeresebb évét tudhatjuk magunk mögött.

BGY

Országos viszonylatban felbecsülhetetlen, sok-sok milliárd forintnyi értéket képvisel ez az ivadékállomány, amely évekre szóló pozitív hatást gyakorolhat vizeinkre, köztük a Tisza-tóra is — mondta a tiszafüredi biológus, dr. Harka Ákos. A Magyar Haltani Társaság elnöke hangsúlyozta: az idei esőzések, árvizek a halak számára rendkívül kedvező szaporodási feltételeket teremtettek. A kiöntések sekély, könnyen felmelegedő vizében kitűnően fejlődött az ivadék. Különösen érvényes ez a pontyra, amely gyorsabb növekedést produkált, mint a tógazdaságokban. Ez a nemzeti érték azonban csak akkor tud hasznosulni, ha sikeresen átvészeli a telet.

— A Magyar Haltani Társaság arra kéri a természetes vizek kezelőit, halászati hasznosítóit, előre tervezzék és szervezzék meg a szükség esetén alkalmazható beavatkozásokat — mondta dr. Harka Ákos. — A folyóvizek halai ritkán igényelnek segítséget, de a holtmedrek és a sekély tavak esetében fel kell készülni, hogy idejében és gyorsan megtörténhessen a lékelés, a hóeltakarítás. Ahol erre mód van, célszerű a szokásosnál magasabb téli vízszintet beállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!