Közélet

2010.11.25. 16:30

Modern köntösben mutatkozik be őseink öröksége

Végéhez közeledik a Jászkun kapitányok nyomában turizmusfejlesztési projekt, amely egy hatszázmillió forintos pályázatnak köszönhetően fűzi fel megyénk kulturális-történelmi örökségét, látnivalóit egy tematikus túraútvonalra.

Szoljon.hu

— Versenyképes turisztikai attrakció életre hívása különösen fontos egy olyan megye számára, amely gazdasági versenyképességét tekintve az ország egyik legelmaradottabb régiójához tartozik. A gazdag jász és kun örökség megyénk nyilvánvaló specialitása — hangsúlyozta Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke. — A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat ezért kezdeményezte, hogy széles körű összefogással Jászkun kapitányok nyomában címmel egy tematikus túraútvonal jöjjön létre a térségben a sokrétű történelmi-kulturális örökségünkre építkezve. A múlt hagyományait a jelenkor korszerű technikáival ötvözve, modern, látogatóbarát eszközökkel és szolgáltatásokkal rendelkező turisztikai vonzerő megvalósítását tervezzük, amely reményeink szerint egyedülálló színfolt lesz a megye kulturális turizmusának palettáján.

— A jászkun kapitány téma olyan történeti hátteret biztosít a projekthez, amely lehetővé teszi, hogy szinte minden megyei település, kistérség megtalálja a saját kapcsolódási pontját — tette hozzá Galó Anita, a projekt menedzsere. — Az épületrekonstrukciós munkákon túl a túraútvonal állomásai — múzeumok, tájházak — akadálymentes érintőképernyős terminállal, többnyelvű digitális tárlatvezető rendszerrel és kedvezményekre jogosító mágneskártyás beléptető rendszerrel gazdagodnak a program keretében.

A túraútvonal kiemelt vonzerejét a szolnoki, karcagi, valamint jászberényi látogatóközpontok jelentik, melyek ideális kiinduló állomásai lesznek a jászkun kapitányok birodalmát bemutató tematikus útnak. A központokban létrehozott nagyszabású kiállítások, az egyedülálló jász és kun emlékanyagot mutatják be különböző megközelítésben (például jászok és kunok bejövetele; második honalapítás; temetkezési szokások; redempció kora), számos interaktív elemmel (például sámánszövés, szégyenkő, kaloda, hang- és fényhatások, filmrészletek, fejtörő játékok, vérvonalkereső program, jász ruhabemutató stb.) gazdagítva. Az első hivatalos átadó ünnepségre a napokban került sor Jászberényben, Karcagon ma, Szolnokon pedig hétfőn lesz az ünnepélyes avatás.

Állomások Tiszafüredtől Kunszentmártonig

A Jászkun kapitányok nyomában túraútvonal állomásai: Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény — Jászkisér, Damjanich János Múzeum és Galéria — Szolnok, Faluház és Babamúzeum — Abádszalók, Finta Múzeum — Túrkeve, Györffy István Nagykun Múzeum — Karcag, Helytörténeti Gyűjtemény — Törökszentmiklós, Helytörténeti Múzeum — Kunszentmárton, Jász Múzeum — Jászberény, Kiss Pál Múzeum — Tiszafüred, Kunkapitány Háza — Kunhegyes, Macimúzeum — Rákóczifalva, Tiszazugi Földrajzi Múzeum — Tiszaföldvár, Túri Fazekas Múzeum — Mezőtúr.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!