Közélet

2010.11.20. 11:48

Nem palotát vettek, most mégis mélybe húzza őket az adósság

A létbizonytalanság szélére sodródott egy tiszavárkonyi család, miután adósságcsapdába kerültek. Egyelőre az is bizonytalan, megtarthatják-e a házukat, vagy az is a banké lesz.

Erdős Csaba

— Most sem hiszem el, hogy néhány év leforgása alatt ez történhetett a fiamékkal — mondta a könnyeivel küszködve a szolnoki Mészárosné Hernádi Margit. — Olyan boldogok voltunk, amikor megvették Tiszavárkonyban azt a házat hárommillió forintért. Mindehhez banki segítségre volt szükség, amit meg is kaptak. A nehézségek már ekkor elkezdődtek, mert kiderült, az épület korábban az árvíz áldozatává vált. Mikor megvették, erről nem szólt senki. De hamar kiderült, teljes egészében fel kell újítani a házat.

Ehhez pénzre volt szüksége a családnak. Saját tőkéjük nem volt, mindent felemésztett az ingatlan megvásárlása. A szülők ekkor úgy segítettek, hogy saját lakásukat terhelték meg jelzáloggal. Így most ismét banki kölcsönt vettek föl, hogy a szükséges munkálatokat el tudják végeztetni.
— A nehézségek igazán innentől indultak — folytatta Mészárosné. — Az ablakokat is ki kellett cseréltetni, amivel egy szolnoki céget bíztunk meg. Kezdetben minden rendben volt, de a vállalkozó egyre tovább halasztotta a kivitelezést. Már odáig jutottunk, hogy felmondjuk a szerződést, de közölte az üzletvezető, hogy akkor ugrik a százezer forintos letét. Így vártunk tovább, végül az ablakok megjöttek, de azokat a fiam szerelte be. És ez csak a jéghegy csúcsa.

Az asszony menye a gyes letelte után hiába próbált, nem tudott elhelyezkedni, így a férje fizetésén kívül más bevételi forrásuk nem akadt. Innentől kezdve jöttek az anyagi problémák, amelynek első állomása az volt, hogy az elmaradt számlák miatt kikötötték a vizet. Ötvenezres tartozást követel a cég, illetve, hogy újra visszakössék, még huszonötezret. A bankok felé is gyűlt az elmaradás, végül már nem is a bank, hanem egy behajtó cég kezdte el rendszeresen, naponta hívogatni a nő fiát. Az egyik hitelintézet már a fiatalember fizetéséből vonja a havi részleteket. Így volt olyan hónap, hogy tizenhatezer forint maradt megélhetésre fizetés után.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Mészárosné Hernádi Margit
[/caption]

— Teljesen összeroppantunk, akkora a nyomás rajtunk — mondta Hernádi Margit. — Tavaly már úgy spóroltunk, hogy a fiamék beköltöztek hozzánk Szolnokra pár hónapra, hogy így is csökkentsék a költségeket. Amit tudunk, segítünk nekik a férjemmel, de mindketten nyugdíjasok vagyunk, az uram százszázalékos rokkant. A havi rezsi fizetését átvállaltuk, de nekünk is nagyon szűkös a kasszánk. Emellett, ha boltba megyek, megpróbálok mindenből kettőt venni, hogy a fiaméknak is legyen mit enni. Most is készülődünk, mert kaptunk egy banki értesítőt. Bemegyünk, hátha tudunk valamit intézni, ne legyen nagyobb a baj. A fiam már így is elveszítette minden reményét, azt mondta, beleőrül már ebbe az egészbe, már a ház eladásán gondolkodik. De manapság már azt is nehéz eladni, hiába sikerült nagyon szépen felújítani.

— Egyáltalán nem célravezető, hogy valaki a meglévő 20-30-40 százalékos kamattal terhelt hiteltartozását egy ugyanilyen kamatozású hitellel váltsa ki — mondta el lapunknak Juhászné Garics Erika, a Credithill Kft. régióvezetője. — Egy ilyen jellegű tranzakció csak akkor lehet hatásos, ha egy sokkal alacsonyabb kamatozású hitellel váltják ki a magas kamatozásút. Sajnos az átlagemberek nincsenek tisztában azzal, hogy milyen lehetőségeik vannak.

Ha valaki bajba kerül, azonnal jelezze a banknak
A szakember kifejtette, mielőtt bárki hitelhez folyamodna, mérlegelje, mekkora a háztartás havi jövedelme. Ez alapján kell meghozni a döntést, tudják-e vállalni a törlesztőrészlet összegét. Ha nem tudnak dönteni, akkor forduljanak szakértőkhöz, hiszen egy tanácsadás térítésmentesen igénybe vehető. Illetve a szerződéskötésnél ajánlatos megfontolni a hitelbiztosítás lehetőségét is, ami nagyon jól jöhet, ha egy váratlan esemény miatt fizetésképtelenné válik az adós.

— Ha mégis hitelt vesznek fel, és valami miatt lehetetlenné válik a havi törlesztés, azonnal jelezzék a banknak, és kérjenek haladékot, vagy türelmi időt, mert a legtöbb helyen ezt megtehetik. De ez is csak azoknak áll rendelkezésre, akik nem halmoztak fel többhavi elmaradást. Akik az utóbbi csoportba tartoznak, azoknak egy független hitelszakértő felkeresését tudjuk javasolni, aki a teljes hitelpiacra rálátással van, így segíteni tud a nehéz helyzetbe került embereknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!