Közélet

2010.11.29. 12:58

Több tízezren veszítenek a fizetésükből százezer forintot

Nagyok a különbségek a megyék és a városok között azon a ranglistán, amely az átlagbéreket hasonlítja össze. Megyénk nincs az élbolyban, bár vannak nálunk rosszabbul teljesítő térségek is.

Munkatársunktól

A hazai átlagbérek idén bruttó 219 ezer, tavaly 200 ezer forint környékén alakultak, derül ki egy, az elmúlt évek adatait vizsgáló felmérésből. A fővárosban jelenleg bruttó 272 ezer 200 forint, tavaly 265 ezer 400 forint volt az átlagkereset. Ehhez képest lemaradt megyénk. A Workania állásportál által működtetett Merces.hu honlap legutóbbi kutatásában azt vizsgálta, hogy az elmúlt egy évben milyenek voltak az átlagfizetések az ország különböző régióiban. Havonta bruttó 180 ezer forintnál is kevesebbet kaptak a dolgozók nem csak megyénkben (173 100 forint), de Baranyában (179 780 forint), Nógrádban (176 600 forint) és Somogy megyében (170 400 forint) is tavaly. Ennél is rosszabb volt a helyzet Békésben (166 800 forint), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (165 600 forint), Tolna (164 700 forint ), valamint Csongrád megyében (162 100 forint).

—  A nagyobb, a munkavállalóknak viszonylag magasabb jövedelmet fizető foglalkoztatók, mint például a cukorgyár, a papírgyár, bezártak a térségben, újak pedig egyelőre nem  jöttek létre helyettük a megyeszékhelyen és annak térségében —  kezdte dr. László Éva, a Szolnoki Főiskola docense. — Az utódvállalkozások pedig viszonylag kevesebb létszámot foglalkoztatnak. Az ipari park foglalkoztatói igaz, hogy átlag feletti béreket kínálnak, viszont nem tudnak mindenkinek munkát adni azok közül, akik elvesztették állásukat az említett nagyobb cégek bezárásakor. Másrészt a munkavállalók jelentős része a szolgáltatásban, kereskedelemben dolgozik, ahol eleve alacsonyabb bérrel foglalkoztatják őket. A magyar kis- és középvállalkozásoknál alkalmazottak jó részét pedig minimálbérre jelentik be a munkáltatók. Sokat segítenének a hátrányukon az olyan kollektív szerződések, melyek azonos munkáért azonos bért  is biztosítanának. Függetlenül a földrajzi helyzettől, attól, hogy az országnak ki melyik területén dolgozik — tette hozzá.

—  A megye gazdasági helyzetét közepesnek ítélem az országon belül — nyilatkozott Csepeli Lajos. A Coop Szolnok Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint pozitív, hogy a megyében kialakult egy stabil ipari termelési szerkezet. — Azon azonban el kell gondolkodni, hogy a mezőgazdasági termelést, élelmiszer-ipari feldolgozást miként lehetne újjáéleszteni. Az új gazdaságpolitikának a kis- és középvállalatok, valamint a mezőgazdasági termelés támogatását kell kitűznie célul  — fűzte hozzá.
De vajon mit mutatnak az adatok? Növekedett valamelyest az átlagbér megyénkben? Vagy lehet ilyesmire számítani a közeljövőben? A válaszokat megtudhatja az Új néplap hétfői számából.

Megyénk nincs az élbolyban, bár vannak nálunk rosszabbul teljesítő térségek is.

Munkatársunktól -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!