Közélet

2010.12.18. 11:52

Az időjárás kezében van a település sorsa

Úgy tűnik, a napokban megszűnhet a II. fokú belvízvédekezés Újszászon. Ám mindez, ahogy a város polgármestere mondja, nem garancia arra, hogy az elkövetkező időszakban nem lesz gond a belvízzel. Ez a csapadék mennyiségétől függ.

Rimóczi Ágnes

— Városunknak sajnos szembe kell nézni a tipikus belvízvédelmi helyzettel. Egy kiadósabb esőzés is problémát okoz a belvíz-elvezető rendszereinknél — foglalta össze röviden a problémát Molnár Péter Újszász polgármestere.

Az elmúlt, az őszi időszakban márpedig nem egy esővel kellett szembenézni, csapadék ugyanis volt bőven. Ennek meg is lett sajnos az eredménye, a városban is gondot okozott a belvíz.
— Mindkét belvízvédelmi csatornánk a Zagyva vízszintjétől függ. Ezért a KÖTI-KÖVIZIG igazgatóságával megbeszélést tartottam, ahol elsősorban a Holt-Tápió vízszintjének azonnali csökkentését és a szivattyúk beindítását kértem. Mind a Holt-Tápión, mind a Káposztás-éren (ennek térségében alakult ki a legnagyobb belvíz) csak szivattyúval tudjuk átemelni a belvizet, ha a Zagyva vízszintje egy bizonyos határértéket meghalad. Márpedig ebben az évben nem sok olyan időszak volt, amikor a Zagyva a saját medrében lett volna. Az árvíz így csak súlyosbította az őszi belvízhelyzetet — mondta a polgármester.

A szivattyúzásra tehát szükség volt, három készülék is üzemben volt folyamatosan a város belvízzel elöntött területén. Ha mindezt nem tették volna meg, bizony még házak is kerülhettek volna veszélybe.
— Előfordult, hogy melléképületeket nagyon megközelített a víz és gondot is okozott, de szerencsére a lakóházak megmenekültek. Reméljük, mostmár fellélegezhetünk. A napokban feloldható lesz a II. fokú védekezés, de ez tulajdonképpen még nem jelenti a veszély elmúltát. Ha csapadékos időszak következik, az egyátalán nem tesz jót, ráadásul tavasszal, ha felolvad majd a fagyos talaj, újabb probléma lehet — tette hozzá Molnár Péter.

Vis maior keretből védekeznek

A belvízvédekezésre vis maior tartalék címen támogatási igényt nyújtott és nyújt is be az önkormányzat. Egy megítélt támogatást már megkaptak, mely körülbelül egy egyhetes védekezés bekerülési költségét fedezte. Ez 145 106 forint volt, melynek 10 százalékát, azaz 14 511 forintot önerő formájában szükséges biztosítani, így az igényelt támogatás mértéke 90 százalék, összege pedig 130 595 forint. Természetesen az önkormányzatnak jelenleg is van elbírálásra váró vis maior igénye, bíznak benne, hogy sikeres lesz a pályázat, s kapnak még támogatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!