Közélet

2010.12.08. 16:52

Baglyokkal élő szolnokiak

A szokásosnál korábban lepték el Szolnok belvárosát az erdei fülesbaglyok — számolt be róla az Index.hu.

Szoljon.hu

A Tisza-parti megyeszékhelyen immáron megszokott, hogy a fákat telente nagy tömegben szállják meg az éjszaka tollas ragadozói. Azonban míg az elmúlt években az invázió januárban kezdődött, ezúttal egy hónappal korábban roskadoznak a baglyoktól a fák. Ami a szolnokiaknak megszokott látvány, meghökkentő lehet a gyanútlan látogatónak: a belváros kopasz nyírfáin 30-50 bagoly látható, fényes nappal is. Az év többi részében rejtőzködő életmódot folytató erdei fülesbaglyok telente félelem nélkül mutatkoznak a köztereken.

A Magyar Madártani Egyesület szerint a jelenség a szűkös táplálékforrásokkal magyarázható. A táplálékot vagy rejteket biztosító területek összegyűjtik a baglyokat, akik egész télen kitartanak választott helyük mellett. Mivel a szolnoki nyírfák búvóhelyet nyilván nem tudnak biztosítani, a város gazdag rágcsálópopulációja lehet vonzó a baglyok számára, vélte a szakértő.

Az erdei fülesbagoly főleg ugyanis egerekkel, pockokkal táplálkozik, ritkábban fogyaszt kis madarakat, rovarokat.
A szolnokiaknak tavaszig kell együtt élniük az erdei fülesbaglyokkal, amikor is azok szárnyra kelnek, és újra elfoglalják helyüket az erdőkben, ligetekben, ahonnan csak az éj leple alatt távoznak vadászportyáikra. Az erdei fülesbagoly egyik leggyakoribb baglyunk, és mint minden bagoly, védett faj.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!