Közélet

2010.12.08. 18:23

Hatalmas szélvihar söpör át pár óra alatt az országon

December hetedikén megdőlt az aznapi melegrekord, Sellyén 18,5 fokot mutattak a hőmérők. Ennyire enyhe idő ezen a napon, a meteorológiai mérések kezdete óta pedig még nem volt Magyarországon. A folytatás viszont már nem lesz ennyire kedvező. Ma ugyanis egy erős, markáns hidegfront éri el hazánkat.

Szoljon.hu

— A magasabban fekvő területeken, akár 14 fokot is hűlhet a levegő — kezdte nem túl kecsegtető hírekkel Tuba Zoltán, a szolnoki Katonai Reptér Meteorológiai Szolgálat csoportparancsnoka. — Csütörtökön kora reggel erős, markáns hidegfront éri el hazánk nyugati felét, mely körülbelül négy óra alatt végigsöpör az egész országon. Szó szerint söpör, hiszen nagyon erős szélre kell számítanunk, ami a magasabb területeken akár 14 fokos, míg az alacsonyabban fekvő részeken tíz fokos lehűlést hozhat magával — mondta Tuba Zoltán.

Bár Szolnokon még a kora reggeli órákban tíz fokos maximum hőmérsékletre ébredhettünk, várhatóan tíz óra körül megérkezik a hidegfront hozzánk is.

— A csapadék összetétele elég bizonytalan, hisz a nap első felében inkább eső, záporeső alakulhat ki, délutánra azonban a hózáporok és a jéghullás sem elképzelhetetlen. A folytatásban, pénteken egy hidegfront utáni helyzet alakul majd ki. Az erős szél megmarad, viszont csapadék nem nagyon várható. A hőmérséklet pár fokkal nulla felett alakul. Hét végén marad a hideg időjárás, szombaton a délutáni órákban pedig kisebb havazás alakulhat ki — nyilatkozta Tuba Zoltán.

Azt, hogy fehér karácsonyunk lesz-e, még nehéz lenne megjósolni, de annyit elárult a meteorológus, hogy az elkövetkező két hétben átlag feletti hőmérséklet lesz, viszont utána nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy egyáltalán essen valami.

Hogy a hideg- és a melegfront váltakozása mennyire terheli szervezetünket, arról dr. Hoksári László szolnoki háziorvost kérdeztük.
— A melegfront főként fejfájást, rosszabb hangulatot, levertséget, gyengeséget okozhat. Különösen oda kell figyelniük a szív- és érrendszeri betegeknek, ugyanis náluk vérnyomás-ingadozás, szívritmuszavar, szívkoszorú-érgörcs léphet fel. A hidegfrontnál kevesebb tapasztalatom van. Nem okoz olyan nagy rendellenességeket, mint a melegfront, bár igaz, ez is próbára teszi a szervezetet. Egyeseknél fejfájással, másoknál az ízületek sajogásával jelentkezik. Amire nagyon oda kell figyelni, hogy hajlamosak vagyunk ilyenkor a megfázásra, meghűlésre, ezáltal a vírusos fertőzésekre. Fontos, hogy melegen öltözzünk fel és fogyasszunk meleg teát, hisz az nem csak átmelegít, de a garat nyálkahártyájában sem uralkodnak el a baktériumok — nyilatkozta dr. Hoksári László.

De nem csak az emberi szervezetre gyakorol hatást az időjárás. Ha kíváncsi mire hat még, akkor azt elolvashatja az Új Néplap csütörtöki számában.

Takarókat és téli ruhákat osztanak a hajléktalanoknak

— Forró teát, zsíros és vajas kenyeret osztunk hajléktalan ügyfeleinknek minden hét első és harmadik napján — tájékoztatott Varga Dudás Ágnes, a szolnoki Humán Szolgáltató Központ utcai szociális munkása. — Alkalmanként mintegy negyvenen  jelentkeznek ételért. A november 3-án indult teajáratunk keretében szerdán öt órakor a Gólya parkban, fél hatkor a vasútállomáson várjuk az ügyfeleket. Hétfőn a külterületi tanyákat járjuk körbe, hat órakor a Vosztok úton találnak meg. Naponta öt kilogramm kenyeret osztunk szét. Ez fejenként két szeletet és egy üveg forró teát jelent. A hideg idő beköszönte óta takarókat és téli ruházatot is adunk az utcán tartózkodó embereknek. Az éjjeli menedékhelyen teltház van, ennek ellenére senkit nem küldenek el, minden betérőt el tudnak helyezni szivacsokon — tette hozzá Varga Dudás Ágnes.

Maximum hőmérsékletek december 7-én

2006 14,1 fok
2007 8,4 fok
2008 8,1 fok
2009 6,3 fok
2010 11,3 fok

Szoljon.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!