Közélet

2010.12.21. 10:39

Hó, latyak, eső várható karácsonyra

A múlt heti, még bizonytalan esélylatolgatás után már egyre jobban körvonalazódik az előrejelzés a karácsonyi ünnepek időjárására vonatkozóan.

Időkép.hu / Szoljon.hu

Az elmúlt hétvége országos nagy havazása, majd a vasárnap reggeli fogcsikorgató hideg után már ma elkezdődik az ígért enyhülés: nyugat felől egyre enyhébb léghullámok érkeznek térségünkbe, és napról napra egyre magasabb maximumhőmérsékleteket mérhetünk — írja az Időkép.hu. Ma még nem emelkedik mindenhol fagypont fölé a hőmérséklet (sőt, északon néhol nem is lesz tapasztalható ez a melegedés), de a hét előrehaladtával már országszerte pozitív délutáni értékeket mérhetünk, a déli határszélen akár 10°C közelébe is felkúszhat a hőmérő higanyszála. A hajnali fagyok is megszűnnek lassan, a hét közepén már sehol nem kell didergős reggelekre ébrednünk.

 Ezzel együtt - bár nagy csapadék nem, csupán kisebb eső valószínű - , többnyire sok felhő, borult, párás idő várható, reggelenként sűrű ködfoltokkal. A gyenge légmozgásnak "köszönhetően" a makacs köd többfelé napközben sem oszlik majd fel, így az időjárás inkább kellemetlen hangulatot kelthet bennünk, semmint felfokozott karácsonyváró pillanatokat. Várhatóan csütörtökön lesz a legenyhébb napunk, aztán péntektől kismértékű lehűlés kezdődik, és nyugat felől nedves levegő is érkezik. Ennek köszönhetően egyre többfelé elered az eső, mely lassan, fokozatosan -előbb a Dunántúlon, majd a keletebbi tájakon is - átvált havazásba. Karácsony napján tehát keleten mindvégig eső, míg nyugaton és a magasabban fekvő területeken koraestétől havaseső, kisebb havazás várható.  Vasárnap (december 26-án) újra hidegebb napunk lesz, de akkor már jóval kevesebb helyen valószínű csapadék - igaz, az már hózáporok, kisebb havazás formájában fog hullani.

 A hétvégén lehullott hóból tehát az ünnepekig sok el fog olvadni, sáros, lucskos napok várnak ránk szentestéig, de egy kis ünnepi hangulat azért kialakulhat karácsonykor - ha nem is ország egész területén. De igazából nem is ez a lényeg, hiszen a karácsony fehéren és tocsogósan is karácsony.

További részletek: www.idokep.hu

Időkép.hu / Szoljon.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!