Közélet

2010.12.20. 18:09

Megbánta kérését, a szülők zokogtak a fiukra emlékezve

Karácsony havára fordult a naptár, gondolataink az eljövendő ünnep felé szállnak. Szemünk elé szöknek a régi karácsonyok, egyszervolt havas, csendbe fulladt téli esték: a rég ellobbant gyertyák, gyantaillatú boldog percek, a gyermekkor megilletődött csodavárása, a szeretteinkkel töltött órák.

Molnár Magdolna

A túrkevei idősek otthonában is hagyomány, hogy karácsony előtt műsorral kedveskednek a bentlakóknak, az idős, beteg egyedül élőknek, akik ápolásra, gondozásra szorulnak. Nem volt ez másképp idén sem. A városban mindenki által jól ismert, 86 éves Karakas Ida nénit ez alkalommal kértem, hogy elevenítse föl egyik emlékezetes karácsonyünnepét. Története azt mutatja, hogy sajnos vannak az életben szomorú emlékű karácsonyok is.

— Hároméves lehettem, amikor szentestén a bátyám és én, ünneplő, fehér kis matrózruhába öltözve várakoztunk a Jézuska jövetelére. A másik szobában megszólalt a csengő. Szemünk-szánk elámult az óriási karácsonyfa láttán. A padlótól a plafonig ért, tele volt csillogó, édes szaloncukorral. Az a kép él bennem, hogy nyújtózkodunk mind a ketten a fán csüngő édességek után. Nem emlékszem másra, csak a bátyám egyre magasabbra kúszó kezeire a feldíszített fenyőn. Ez az első emlékképem a karácsonyokról, s a bátyámról az utolsó is, sajnos. Később megkérdeztem a szüleimtől, hogy mi lett ennek a karácsonynak a folytatása. Elmesélték, hogy mindketten nagyon megbetegedtünk, el is különítettek bennünket egymástól. Egyikünk az egyik nagyszülőnél, másikunk pedig a másiknál volt. Én életben maradtam, a bátyám viszont meghalt. Akkor úgy mondták, torokgyíkban. Attól kezdve sokáig nem volt nálunk karácsonyfa, sokáig az apai nagyszüleimnél töltöttük a szentestét. Talán már harmadik osztályos lehettem, amikor egy szomszédunkban lakó, nálam tíz évvel idősebb lány unszolására mégis arra kértem szüleimet, hogy állítsunk karácsonyfát. Nem ellenezték.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Karakas Ida néni, a szomorú karácsonyi emlékek ellenére, készséggel vesz részt az otthon fenyőfájának díszítésében
[/caption]

— És újra visszaállt a családban a régi karácsonyi hagyomány?
— Sajnos nem! Amikor ugyanis megláttam, hogy a csillogó fa mellett mennyire sírnak a szüleim, elhatároztam, hogy soha többé nem kérek tőlük ilyet. Nagyon felkavarta őket a látvány, ami elvesztett bátyámra emlékeztette őket. Úgy hatvan évvel később, amikor már egyedül voltam, újra megpróbálkoztam a fadíszítéssel, hiszen a karácsony hangulatához mégis hozzá tartozik a fenyőillat és a gyertyafény! Meggyújtottam egy gyertyát a fa alatt, amitől viszont az lángra is lobbant. Azóta nincs karácsonyfa. Mindent meg lehet szokni, én ezt szoktam meg.
A beszélgetés hírére az otthon több lakója is körénk gyűlt. Tini néni a házilag készített, régi szaloncukor ízére emlékezett, Nagy Józsefné  gondozónő viszont édesapja gyerekkorában megélt élményeit mesélte mosolygósan, a régi idők szegény karácsonyait idézve: sztaniolpapírba csomagolt krumplival, mint szaloncukorpótló dísszel, a virágárustól kapott, karácsonyfát helyettesítő, koszorúkészítéshez használt fenyőnyesedékkel, mégis boldog volt az ünnep, mert együtt lehetett a család!
Az idősek bölcsen summázzák az ünnep üzenetét: nem az ajándék a lényeg, hanem az együttlét öröme!

Hatvan idős ember ünnepelt együtt az otthonban
A Berettyó-Körös Többcélú Társulás Túrkevei Idősek Otthonának jelenleg 56 gondozottja van. A városban 1947 óta, tehát immár 63 esztendeje működik ilyen otthon, s jelenlegi helyére, az egykori Kelet-újvárosi Iskola erre a célra átalakított és felújított épületébe néhány év költözött az intézmény. A bentlakók között többségben vannak a nők (41), s kisebbségbe szorulnak a férfiak (15).  Az elsősorban demens — fokozott ápolást igénylő — gondozottaknak helyet adó épület legfiatalabb lakója 50 éves, míg korelnöke 94 évet is megért már.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!