Közélet

2010.12.05. 08:25

Megdöbbent, amikor egyszer csak felhívta a Mikulás

Közeleg december hatodika reggele, amikor a Mikulás édességgel és ajándékokkal kedveskedik a jó gyerekeknek, és virgáccsal jutalmazza a rosszalkodókat. Ennek alkalmából a magával a Mikulással beszélgettünk.

Erdős Csaba

— Sok-sok évvel ezelőtt a szórakoztató iparban dolgoztam, konkrétan egy zenés klubban — emlékszik vissza a zagyvarékasi Tánczos István, aki az utóbbi időkben Mikulásként keresi a kenyerét. — Egyik évben a főnököm kitalálta, hogy a mikuláspartin jelenjen meg a Télapó. Én azonnal készítettem egy jelmezt, és este már osztogattam az édességet, a mandarint a vendégek között. Annyira sikeres volt az akció, hogy az ott lévők közül többen is mondták, menjek el hozzájuk is, és az otthonukban lepjem meg a gyerekeket. Én kihasználtam a kínálkozó lehetőséget, és elkezdtem járni a családokhoz. Végül egyre több helyre hívtak, miután szájhagyomány útján terjedt a hírem.

De, miként fogadják a gyerekeket, fel lehet-e készülni egy-egy találkozásra? Tánczos István kifejtette, hogy ezekre a helyzetekre nincs előre megírható forgatókönyv. Van, ahol a kisgyerek amint meglátja a Télapót azonnal sírva fakad, máshol pedig örömében azonnal az ember ölébe ül és szavalni kezdi a versikéjét.

— Ahol már visszatérő vagyok, ott könnyebb a helyzet, hiszen az előző év alapján tudom mi vár rám. Emellett a szülők is segítik a munkát, hiszen gyakran készítenek jellemzéseket a gyerekekről, ahol feltüntetik az erényeit és a gyengéit. Ilyenkor könnyebb a dolog, és tudom milyen a gyermek. Ezekbe a jellemzésekbe minden helyen mást írnak. Általában az kerül bele, amit a szülő általam akar közölni a gyerekével. Volt olyan kérés is a szülő részéről, hogy biztassam arra a gyereket, hogy aludjon délután az óvodában. Erre azért nem volt hajlandó, mert nemrégiben megműtötték, és az maradt meg benne, ha elalszik és felébred, valami rossz történik vele. Szombaton megkértem, hogy aludjon délutánonként. A szülők mondták, hogy a gyerek elsők között aludt el az óvodában, attól fogva nem volt gond.

Tánczos István egy másik esetet is említett, ahol a Mikulás a tanulásban ösztönözte a gyereket. A szülők kérték, a Mikulás beszéljen a fiúval, mivel leromlottak a jegyei az iskolában. Ennek eleget is tett, és a gyerek a hónap végére szép eredményeket ért el az iskolában. Azonban egy hónap után ismét visszaesett. Ezért a szülei felhívták Istvánt, beszéljen a gyerekkel, mint a Mikulás, és ösztönözze. Ezt követően havonta hívta a gyereket, aki év végére jelentős eredményeket ért el a tanulmányaiban.
— Különleges helyzetekkel is szembekerülök a munkám során — folytatta a Mikulás. — Egyszer például elvált apuka kért meg, hogy lepjem meg a gyerekét, aki az édesanyjával él.

Át is adta az ajándékot, de mikor megérkeztem beöltözve, és kopogtattam az ajtón az anyuka csak annyit mondott, köszönöm nem kérjük ezt az egészet. Egyszer az is megtörtént, hogy egy olyan helyre hívtak fellépni, ahol már megérkezésemkor látszott, hogy nehéz anyagi körülmények között él a család. A két gyereknek összesen egy csomagot tudtak összeállítani. Ekkor úgy döntöttem, nem kérem el a tiszteletdíjamat, hanem amit adtak volna inkább költsék a gyerekekre. Mielőtt eljöttem volna, elkértem a telefonszámukat, és következő évben már én kerestem meg őket, és mentem el ismét fellépni hozzájuk.
Volt, hogy különleges ajándékot vitt a Mikulás egy kislánynak.

Ez pedig nem volt más, mint egy élő ló. A szülők egyeztettek Tánczos Istvánnal, akinek megérkezése előtt már a megbeszélt helyre kikötötték a lovat. Miután megérkezett a Mikulás beszélgetni kezdett a kislánnyal, aki elmondta, nagyon szeret lovagolni, és nagyon vágyik arra, hogy a Mikulástól kapjon egyszer egy lovat. Ekkor anynit mondtak a gyereknek, nézzen ki az ablakon, mivel a Télapó tudta, mit szeretne a legjobban, és teljesítette a kívánságát, mindezzel óriási öröme okozva.

Nem csak gyerekeknek

Tánczos István elmondta, nem csak gyerekekhez hívják. Volt rá példa, hogy egy céges mikulás bulit szerveztek, ahol az alkalmazottak és a vezetők együtt ünnepeltek. A piros ruhás ember megjelenése igazi üdvrivalgást váltott ki. Természetesen mindenkinek hozott ajándékot, amit azonban csak úgy kaphatott meg, ha végrehajt egy játékos feladatot. Így történhetett az meg, hogy a cég igazgatója táncra perdült, csakhogy a Mikulástól átvehesse az ajándékát.

Erdős Csaba -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!