Közélet

2011.06.08. 17:55

Felmérik a tiszavirág rajzását

A Tisza egyik látványossága a tiszavirág nevű kérészfaj rajzása, a tiszavirágzás, amelyet a szolnoki székhelyű Tisza Klub a 2000. évi cianidszennyezés óta kiemelt figyelemmel kísér.

B. Gy.

A természetvédelmi szervezet idén újra felméri a tiszavirágzást, melyhez a lakosok segítségét is kéri.

— Szeretnénk, ha információkat kapnánk a lakosoktól arról, hogy ebben az évben hol (folyamkilométer vagy település) és mikor látnak virágzást, és ez milyen erősségű (gyenge, kevés, tömeges) — mondta Bíró Réka, a Tisza Klub elnöke. — Amennyiben van ismeretük, arról is tájékoztassanak minket, hol találhatók tiszavirágtelepek a mederben (folyamkilométer, vagy település jobb, bal oldal), milyen hosszú egy-egy telep, és ha az idén nem tapasztalnak, mikor láttak utoljára ott virágzást. Az észleléseiket a www.tiszaklub.hu oldalon alatt, vagy a [email protected] címre; illetve az 56/375-497 üzenetrögzítős telefonszámra kérnénk. Fényképeket is fogadunk e-mail címünkre vagy CD-n a Tisza Klub, 5001 Szolnok, Pf. 148 címre — mondta az elnök, hozzátéve: a vizsgálat eredményét természetesen nyilvánosságra hozzák.

Mint ismert, a tiszavirág napjainkban már csak a Tisza és mellékfolyói alföldi szakaszán él. A tiszavirág rajzása igen látványos és népszerű, egyedülálló jelenség. Nem csoda, hogy ez a rovar egyben a Tisza szimbóluma is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!