Közélet

2011.07.26. 19:00

Hihetetlen: élettelen testek tömege borította a vízfelszínt

Óriási halak pusztultak el a cibakházi Holt-Tiszán július 23-án. Varga Mátyás, a cibakházi Nagyközségi Önkormányzat Holtág rehabilitációs szakreferense attól tart, ha a holtág állapota tovább romlik, akkor pár év múlva ez a víz nem is fog létezni.

Szoljon.hu

— A hidegfront, és a hirtelen légnyomásesés hatására idén már második alkalommal vált tejeskávé színűvé a víz, a holtág pipagyújtó elnevezésű szakaszán — avatott be minket Varga Mátyás. — A termikus vízmozgással együtt felszabaduló mocsárgáz oxigénhiányos állapotot eredményezett, melynek eredményeként július 24.-én több, mint 500 kilogramm termetes csuka, ponty és amúr tetemét kellett eltávolítani a vízből.
Varga Mátyás állítja, hogy a haltetemek látványával és bűzével érzékelhető történet valójában nem itt kezdődik, és koránt sincs itt vége. Úgy véli, a vízi ökoszisztéma egyéb károsodására kevésbé figyel fel a mai ember.
[caption id="" align="alignleft" width="300"] Hegyes Zoltán, Cibakháza polgármestere egy tíz kiló körüli csuka tetemet emel ki a vízből
[/caption]
— Igaz, hogy az esemény közvetlen kiváltó okaként az időjárást említhetjük meg, de azért mégsem foghatunk mindent a természeti jelenségekre. A hibás törvényi szabályozás, a holtág vízgyűjtő területére jellemző emberi gyarlóságra épülő gazdaságközpontú táj, és a területhasználatok ökoszisztémát veszélyeztető hatására már több, mint egy évtizede igyekszem felhívni a figyelmet. Négy alkalommal szerveztem konferenciát ebben a témában. A problémák megoldásához kértünk már segítséget a mindenkori kormányok szakminisztériumaitól, a területileg illetékes szakmai köröktől, azonban a kézzel fogható segítségnyújtás — és több esetben a válsz is — elmaradt.

Lehetséges, hogy a területen élő halállománynak csupán néhány százaléka a most elhullott halmennyiség, azonban az ökológiai bomba tovább ketyeg. Ma és talán még holnap is hódolhatnak szenvedélyüknek a vízpart szerelmesei, de ha folytatódik a több évtizedes hibás területhasználat gyakorlata, és a mai ember racionális érvekkel magyarázkodva vonja ki magát szokásainak megváltoztatása, és a holtág rehabilitációja alól, akkor a holnaputánról már nem kell szót váltani — fogalmazta meg aggodalmát Varga Mátyás.
[caption id="" align="alignleft" width="300"] Hegyes Zoltán a haltetemeket fotózza
[/caption]
A megoldást abban látják, hogy a terület további külső terhelését megszüntessék, és egy univerzális vízfelület karbantartó géppel, a vízi növényzet gondozásán keresztül a belső terhelést csökkentsék. Ezáltal a növényzet és a vízben élő állatok fennmaradását lehetne elérni.
[caption id="" align="alignleft" width="300"] A Cibakházi Vegyesüzemi Horgászegyesület halőrei gyűjtik a haltetemeket
[/caption]
—Több probléma is van a cibakházi holtággal — kezdte Háfra Mátyás, a Kötikövizig osztályvezetője. — A Cibakházi Holt-Tisza az 1850-es években végrehajtott Tisza szabályozási munkák során a 78. átmetszéssel keletkezett. A holtág jelenlegi funkciója a belvíztározás, másodlagosan pedig az öntözővíz-igények kielégítése. Járulékos hasznosítása a horgászat és a halászat. Napjainkra a holtág ökológiai állapota jelentősen leromlott. A közelmúltban elvégzett vizsgálatok szerint, melyeket a Víz Keretirányelv hazai bevezetése és a vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés végrehajtásakor készítettünk a következő célkitűzésekett irányoztuk elő:

— Csökkenteni szükséges a holtág belső terhelését. Ennek érdekében vízminőségjavítás célból a szennyezett üledék eltávolításáról intézkedni szükséges.
— A tápanyag és szervesanyag terhelés csökkentése érdekében intézkedni kell a tápláló vízfolyásokon is. Ezzel együtt a külső terhelések csökkentése érdekében is lépéseket kell tenni. (csatornázás, szennyvíztisztítás, belvízelvezetés és befogadás stb…)
— A diffúz szennyezés csökkentése érdekében művelési mód váltással és a táblák menti gyepes, erdős szegélyek kialakításával, növelésével csökkenteni kell a külső tápanyag terhelést.

A Holt-Tisza kezelője és tulajdonosa, Cibakháza Önkormányzata. Az önkormányzat ismeri és első helyen kezeli a holtág problémáinak megszüntetését. Jelentős és áldozatos munkát végeznek a meglévő állapotok fenntartása érdekében. Természetesen a hosszú távú megoldást a holtág rehabilitációja tudná biztosítani, azonban erre jelenleg nincsen megfelelő pénzügyi forrásuk. Folyamatosan figyelik a pályázási lehetőségeket — nyilatkozta Háfra Mátyás.

Szoljon.hu Hegyes Zoltán, Cibakháza polgármestere egy tíz kiló körüli csuka tetemet emel ki a vízből Hegyes Zoltán a haltetemeket fotózza A Cibakházi Vegyesüzemi Horgászegyesület halőrei gyűjtik a haltetemeket -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!