Közélet

2011.11.06. 11:45

Egészségesebb lehet, ha megfogadja ezt a tanácsot

A szolnoki Pletykafaluban élő Kántor Györgyné, Zsóka néni ötven éve dolgozik gyógyszerészként. November közepén veszi át Szegeden az Aranydiplomát.

Szoljon.hu

— A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán végeztem, gyógyszerész szakon — kezdte Zsóka néni. — Ettől függetlenül nem ennek készültem. Kutató szerettem volna lenni. Azon belül is a hatástan érdekelt leginkább. Azt hiszem, nem is lettem volna rossz kutató, hisz abszolút türelmem van. Ha valamit százszor kell elkezdeni, akkor százszor elkezdem, nem jelent gondot.

— Hogy lett végül gyógyszerész?

— Gimnáziumban épp a jelentkezési papírokat töltöttük, hogy melyik iskolába szeretnénk tovább tanulni. Az osztályfőnököm odaállt a padom elé, és mondta, írjak be egy iskolát. Visszakérdeztem, de mégis mit? Erre a tanár azt felelte, a gyógyszerész szakot — mesélte.
Zsóka néni, attól függetlenül, hogy másfele sodorta az élet, nem panaszkodik. Szereti a munkáját, amit mi sem bizonyít jobban, hogy ötven éve a pályán van.

— Úgy érzem, ez valamilyen szinten összefügg a kutatással. Legjobban a hatástani részt szeretem, azt, hogy a gyógyszerek miként hatnak. Illetve azt, amikor ki kell kevernem egy-egy gyógyszert.
Az idős hölgy 1992. július 6-án saját gyógyszertárat nyitott férjével a Pletykafaluban.

— Ez előtt több helyen is dolgoztam, legjobban a zalai munkahely tetszett, ugyanis ott kiváló szakemberektől tanulhattam. A férjem Szolnok megyében talált munkát, annak révén kerültünk ide. Annak ellenére, hogy gyógyszerészként dolgozom, nem vagyok híve a túlzott gyógyszerszedésnek. Úgy gondolom, ott kell a bajt megszüntetni, ahonnan ered. Amikor még gyakornok voltam, nem is ismertek olyan bajokat a gyógyszerészek, hogy combnyaktörés, csontritkulás. Ma meg mindenki ezzel küzd, és marékszámra viszik ezekre a problémákra a különféle gyógyszereket — árulta el Zsóka néni.

A hölgy szakemberként azt tanácsolja, hogy ötven év felett senkinek sem szabad egész nap a tévé előtt ülnie. Mozogni kell, mert ez javíthat a közérzetünkön.

— Ön is betartja ezt? — kérdeztük tőle.

— Természetesen. Nyugdíjas vagyok, de mégis bejárok napi nyolc órában dolgozni. Az embernek szüksége van rendszerességre, és az agyat sem árt dolgoztatni. Nekem létkérdés a torna. Ha otthon maradok, biztos nem kelek fel hat órakor tornázni. Viszont így munkába indulás előtt mindig elvégzem a gyakorlatokat. Munka után pedig imádok kertészkedni. Nagyon szép paradicsomom, paprikám és gyümölcsfáim vannak — zárta szavait Zsóka néni.

Szoljon.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!