Közélet

2011.12.20. 14:08

A kétkezi munka presztízsét szeretnék visszaállítani

Ozsváth László, a túrkevei Ványai középiskola igazgatója szakmai elismerő oklevelet vehetett át nemrég. Még pedig egy különleges programban nyújtott kiemelkedő pedagógiai munkássága miatt.

Molnár Magdolna

Év végéhez közeledvén gyakran készülnek eredményösszegzések, s nem volt ez másképp a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara esetében sem. Évente egy alkalommal — ünnepi keretek között — a megye legjobban működő vállalkozásait díjazzák a top 50 keretében. Az idei ünnep azonban eltért a megszokottól, hiszen első alkalommal ítélték oda azt a szakmai elismerő oklevelet, amit az ECVET-programban nyújtott kiemelkedő pedagógiai munkásságával érdemelt ki Ozsváth László, a túrkevei Ványai középiskola igazgatója.

— Legfontosabb feladataink közé tartozik, hogy a kétkezi munka presztízsét visszaállítsuk, a szakképzést megfelelő mederbe tereljük — mondta dr. Sziráki András, a kamara elnöke. — Ebben a tekintetben Ozsváth László nevét csupa nagybetűvel lehet említeni, a szakképzés kiemelkedő személyisége. Ozsváth László az országban azon kevesek egyike, akik méltón reprezentálják Magyarországot egész Európában.
Hogy mit takar az ECVET-program, mi a jelentősége és milyen szerepet vállalt benne a Ványai középiskola élén álló Ozsváth László, arról már ő maga beszélt.

— Ha valaki ma Magyarországon, legyen bármennyire is jó szakmunkás, az EU valamelyik tagállamában szeretne munkát vállalni, akkor honosíttatni kell a szakmunkás-bizonyítványát, újra le kell vizsgáznia az adott ország elvárásainak megfelelően, hiszen jelenleg nincs kölcsönös elismerés. Amióta az Európai Unión belül szabad a munkaerő-áramlás, ez komoly gondot jelent. Ezen kívánnak változtatni azzal, hogy létrehozták az ECVET-programot. A legfontosabb feladatunk az volt, hogy a szakképzés keretén belül, konkrétabban az autóelektronikai műszerész szakmában kidolgozzunk egy olyan módszert, ami lehetővé teszi a megszerzett bizonyítvány honosítási eljárás nélküli elismerését az EU országai között, ezáltal biztosítva az átjárhatóságot. A munka két évvel ezelőtt, francia vezetéssel kezdődött meg magyar, román és finn részvétellel.

— Magyarországról mint iskola csak mi, a Ványai középiskola vettünk részt a kidolgozás folyamatában, a 11 éves Leonardo programban elért és külföldön is elismert teljesítményünk alapján — vázolta a kezdeteket az intézmény igazgatója. — Egy év elteltével teszteltük a programot a diákokon, s bizony kiderült, hogy vannak hiányosságok. Ezeket korrigáltuk, s most már elmondható, hogy a módszer készen áll az összes EU-országban történő bevezetésre. A kidolgozott dokumentumokat december 8-9-én, Párizsban fogadtuk el s írtuk alá.  Ennek nyomán a következő tanévtől minden tagállamban további két évig tesztelik az autós berkeken belül. Ha beválik, akkor a többi szakmában is kidolgozzák. Legfőbb cél, hogy minden szakmára nézve legyen egy egységes, átjárhatóságot biztosító, kidolgozott módszer.

Hivatalosan ezzel véget ért a szerepünk, de a legszebb az az egészben, hogy a kétéves munka alatt olyan szorossá fonódott a finn partnerrel az együttműködésünk, hogy mindketten folytatni szeretnénk a barátsággá mélyült kapcsolatot. Rendkívül jó érzés, hogy részese lehettem egy nagy szakmai család megalakításának, mely az utánunk jövőknek jelenthet egy merőben más, lehetőségekkel teli világot. Szeretném elmondani, hogy nagyon megtisztelő számomra a kamara által odaítélt elismerés, de az eredmény komoly csapatmunka révén jött létre. Tanár kollégáim, az iskola dolgozói és a diákok aktív együttműködése nélkül nem sikerült volna, együtt értük el az eredményt!

Hét éve igazgatóként dolgozik

Ozsváth László a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnöki, majd mérnök-tanári diplomát. Tizenöt évig a középiskola igazgatóhelyetteseként, hét éve igazgatójaként dolgozik az intézményben.  Az ECVET-program főhatóságának, a Nemzeti Szakképző és Felnőttképző Intézetének (NSZFI) szakértői és vizsgabizottságának tagja. A program szakmai szervezetének, a megyei kereskedelmi és iparkamarának szakértői és vizsgabizottságának tagja. A Magyar Szakképzési Társaság, valamint az Autószerelők Országos Egyesületének tagja.

Molnár Magdolna -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!