Közélet

2011.12.22. 12:47

Egy újabb adó, ami még a gyerekvállalási kedvet is elveszi

Lehetővé tette a kormány, hogy az önkormányzatok eldöntsék, kérnek-e térítési díjat a bölcsődei ellátásért a szülőktől vagy sem. A döntéshozók tervei szerint a jobb körülmények között élő családoktól havonta negyvenezer forintot is elkérhetnek, a rászorultabbak ennél kevesebbet fognak fizetni.

Szoljon.hu

Fotó:

— Hallottam róla, hogy elfogadta a kormány a bölcsődeadót, de azóta sem tértem magamhoz — kezdte a kétgyermekes szolnoki Pap Lívia. — Azért ez mélységesen felháborító. Nem tudom, mit gondolnak a döntéshozók, de az emberek így is nagy nehezen vállalnak már csak gyereket, mert nincs elég pénzük. Ha az önkormányzat úgy dönt, hogy bevezetik ezt az adót, akkor biztos vagyok benne, hogy még kevesebb gyerek fog születni. Inkább ösztönözni kellene a gyerekvállalást anyagilag — fejtette ki véleményét Lívia.

A jelenleg ingyenes szolgáltatás a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának álláspontja szerint igazságosabb lesz az új rendszer bevezetésével, mivel a tehetősebbek nagyobb mértékben, a kisebb jövedelemből élők viszont kevesebb összeggel járulnak hozzá a díjakhoz. A törvény lényege a térítésidíj-szabályozás átalakítása, amellyel véleményük szerint sokkal áttekinthetőbb, társadalmi szinten arányos tehervállalást megteremtő szabályozás jön létre. Úgy gondolják, a térítési díj meghatározásánál figyelembe kell venni az adott család egy főre jutó jövedelmét is. A törvény a fenntartóra, így például az önkormányzatra bízza annak eldöntését, hogy él-e a lehetőséggel és bevezeti-e a bölcsődében a gondozásért kérhető személyi térítési díjat.

Ezek mellett továbbra is térítésmentes lesz a bölcsődei gondozás a rászoruló, tehát rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermeknek, a három vagy több gyermeket, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő családok számára, valamint azoknak, akiknek nincs  jövedelmük. Az nem kérdés, hogy a törvény bevételnövekedést jelenthet a fenntartóknak, hiszen az étkezésért kérhető térítési díj csupán a működési költségek hat százalékára elegendő — írja az fmh.hu.

Az persze már más kérdés, hogy a bölcsődei szolgáltatások fizetőssé tétele nem biztos, hogy kedvezne a gyermekvállalási kedvnek.
— Eddig még nem hallottam erről az adóról, de rendesen megdöbbentett — mesélte a középkorú Horváth Ferenc. — Egy gyermekem van, de ha most lennék huszonéves, akkor lehet, még ezt az egyet sem tudnám bevállalni. Sok ember vesztette el a munkahelyét a gazdasági válság miatt, azon kell gondolkodniuk, vajon holnap mit fognak enni. Egy gyermek az ember életében a legfontosabb. De ha mostantól a bölcsődei ellátásért is fizetni kell majd, akkor véleményem szerint tovább fog csökkenni a népesség — mondta Ferenc.

A fiatalok is hasonlóan vélekednek. A főiskolás Petra elárulta, szeretne gyereket, de elkeserítő a helyzet itthon.

— Nem értek egyet ezzel a törvénnyel — kezdte a huszonöt éves Petra. — Sok magamfajta fiatal hiába végzi el az iskolát, nem kap munkát. Ebből adódik, hogy nem tudnak önálló lábra állni, és otthon laknak a szüleikkel. Így hogy vállaljanak gyereket? Ha nincs anyagi biztonság és saját otthon, addig felelőtlenség lenne vállalni egy babát. Pedig én szeretnék majd, legalább hármat is, de egyelőre nem vagyok olyan helyzetben, pláne ha még a bölcsődeadóra is rábólint az önkormányzat. A gyerekvállalást inkább támogatni kellene, mint sem végképp elvenni a kedvet tőle — nyilatkozta Petra.

A bölcsődék kiürülésétől tartanak

Az intézkedések tovább súlyosbíthatják a jelenlegi helyzetet — mondta Mészáros Mihályné, a szolnoki Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság igazgatónője. — Hiszen ahelyett, hogy a közös teherviselés azonos alapra helyeződne az állam és az önkormányzat vonatkozásában, a teherviselés szempontjából aránytalanul nagy hányad hárulna a szülőkre az intézményi térítési díj új elemének tervezett számítása miatt. Tapasztalataink szerint a szülők kis hányada bír olyan anyagi forrásokkal, melyek révén a rendszer valóban többletbevételt eredményezne az önkormányzatoknak. Erre néhány intézményi adat is rávilágít. 2010. évben a felvett gyermekek 25 %-a hátrányos helyzetűnek, vagy védelembe vettnek minősült, illetve 50%-uk valamilyen térítésidíj-támogatásban részesült. A maradék 50% nagy többsége éppen csak nem érte el a díjtámogatás határát. Mindezekből kiderül, hogy nem tudjuk támogatni a kormány döntését, és aggodalommal tölt el bennünket, hogy annak esetleges következményeként kiürülnek a bölcsődék, a tervezett férőhelybővülés helyett — nyilatkozta az igazgatónő.

Bölcsődések száma JNSZ megyében

2006 1351
2007 1427
2008 1453
2009 1444

Szoljon.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!