Közélet

2011.12.07. 07:41

Életútját az emberszeretet, a Jászság szolgálata jellemzi

Nyolcvanadik születésnapján köszöntötték dr. Farkas Ferenc nyugdíjas főiskolai tanárt aki november 28-án töltötte be nyolcvanadik életévét.

Illés A.

A Jászok Egyesülete, a Jász Múzeum és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) születésnapi ünnepséget szervezett dr. Farkas Ferenc, Jászságért díjas főiskolai tanárnak, aki november 28-án töltötte be nyolcvanadik életévét.

Jászberényben, a Szent István Házban megtartott ünnepségen Szántó József jászberényi apátplébános és a résztvevők közös imája köszöntötte az ünnepeltet. Dr. Dobos László, a Jászok Egyesületének ügyvivője köszöntő szavaiban ismertette Feri bácsi életútját, amelyet a mindenre való nyitottság, elnyűhetetlen írótoll, humor, emberszeretet, a Jászság szolgálata jellemez.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Dr. Farkas Ferenc
[/caption]
Dr. Farkas Ferenc Jászapátin született, iskoláit a jásziványi tanyasi iskolában kezdte, majd a jászapáti gimnáziumban folytatta. Az érettségit követően a szegedi egyetem magyar szakán tanult, később levelező tagozaton a német szakot is elvégezte. 1958-ban megnősült, egy fia született. Tanított a jászapáti, a jászjákóhalmi és a jászárokszállási gimnáziumban, majd a jászberényi Tanítóképző Főiskolán, ahol 1972-ben főiskolai docensnek, 1986-ban főiskolai tanárnak nevezték ki. 1996-ban nyugdíjba vonult, de 2006-ig óraadóként tanított a Szent István Egyetem Jászberényi Főiskolai Karán. Kutatási területei a magyar nyelvtan, nyelvművelés, anyanyelvi tantárgy pedagógia. Névtani kutatásai során összegyűjtötte a jászberényi járás, a Tiszazug és a nagykátai járás földrajzi neveit. Munkásságának kiemelkedő része a Székelyföldön, az erdélyi magyar tanárképzésben végzett tevékenysége. Nyelvi konferenciákat, előadásokat szervezett, tolmácskodott, kiadványokat, tanulmányokat írt és szerkesztett.

A születésnapi ünnepségen Feri bácsi meghatódva köszönte meg mindenkinek a meglepetéseket. Megemlítette, hogy fontos a tanítványok pedagógusformáló szerepe, diákjaitól sokat tanult az évek során. Nyolcvanévesen is aktív életet él, hiszen a tollat mai napig nem tette le, újságíróként megörökíti a Jászság főbb eseményeit. Hetente kétszer focizik, és ha minden jól megy, hetente kétszer teniszezik.

Egy évtizeden át a Székelyföldön tanított

Dr. Farkas Ferenc elmondta, hogy szerencsés embernek tartja magát, mert életében a család, kollégák és barátok együttműködésével, jó egészséggel tudott dolgozni. Így megvalósíthatta, amit 1952-ben megálmodott, hogy a Székelyföldön taníthatott egy évtizeden át.

Dr. Farkas Ferenc -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!