Közélet

2011.12.20. 18:14

Ezért is fizetni kell majd: építményadó-rendelet lép hatályba

A szolnoki közgyűlés döntése alapján 2012. január 1-től új építményadó-rendelet lép hatályba a megyeszékhelyen.

Szoljon.hu

Az új rendelet több, lényeges változást tartalmaz. Az egyik, az üzleti célú ingatlanok tulajdonosait érinti. Az eddigi egységes adómérték megszűnik, helyette differenciált adómérték kerül bevezetésre. A differenciált adómértékek nagysága 990 Ft/m2/év és 1650 Ft/m2/év között mozog a különböző gazdasági szektorok, illetve az építmény hasznos alapterületének nagysága alapján. A másik sarkalatos változás, hogy a rendelet a magánszemélyek meghatározott körét is adófizetésre kötelezi. Eszerint január 1-től adót kell fizetni a 150 m2 feletti lakóingatlanok, és alapterülettől függetlenül a garázsok, valamint a nem életvitelszerűen lakásnak használt üdülők után. A lakóingatlanok esetén az adó mértéke 100 Ft/m2/év, garázsok és üdülők esetén 200 Ft/m2/év.

Fontos! Az új rendelet következtében általános bevallási kötelezettség van, mely mind az építményadóval eddig is terhelt adózókat, mind az újonnan belépő magánszemélyeket érinti. A bevallás benyújtásának határideje 2012. január 15. A Polgármesteri Hivatal adóügyi osztálya tájékoztatást, valamint bevallási csomagot küld a nyilvántartásában lévő építményadózóknak, valamint azoknak a magánszemélyeknek, akik a nyilvántartásában gépjárműadóval terheltek. A bevallási kötelezettség alól nem mentesít az, ha az adófizetésre kötelezett nem kap értesítést vagy bevallást. Ebben az esetben a kötelezettnek kell gondoskodni a bevallási csomag beszerzéséről, mely megtalálható az adóügyi osztályon, illetve a Belvárosi Ügyfélközpontban, vagy letölthető a www.szolnok.hu honlapról.
A benyújtott bevallás feldolgozása után az adózók határozattal értesülnek a fizetési kötelezettségről, mely határozat részletesen tartalmazni fogja az építményadó összegét és a fizetési határidőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!