Közélet

2011.12.25. 19:32

Fel akarta robbantani a házat, mert nem tetszett neki a színe

Ami jó a szemnek, az jó a léleknek is: a színesedő házakra egyre jobban esik ránézni. A kicsiny társasházak napsárga házfalai, a felújított panelek narancsos árnyalatai szó szerint színt hoztak életünkbe. Bár a panelprogram idén már három hete befejeződött Szolnokon, januárban újra kezdődik a házak felújítása és egyben színezése.

Joó Zsuzsa

— Ha a lakóközösség arra kér bennünket, hogy fessük házukat lilára vagy éppen neonzöldre, teljesítenénk óhajukat. Ilyen igénnyel azonban még nem fordultak hozzánk. Manapság a narancs, valamint a halványsárga a legnépszerűbb szín — mesél a panelprogramban részt vevő házak felújításáról Molnár Iván, a szolnoki Szollak Kft. beruházási menedzsere.

A lakók döntését nagyban „megkönnyíti” az a tény, hogy a szokatlan, erős színek használatát nem támogatja a program, kizárólag pasztell színekből lehet válogatni. — A különleges igényeket meg kell fizetni: egy „határozott” szín akár duplaannyiba is kerülhet, mint egy alapszín. Ez idáig egyetlen Széchenyi-lakótelepi háztömb közössége vállalta a pluszköltségeket — mondja Molnár Iván. A Szollak Kft. minden esetben konkrét ajánlatokkal keresi fel a lakókat, különböző rafinált mintákkal, ötletekkel érkeznek egy-egy lakógyűlésre. Manapság ugyanis már nem „divat” egyféle színre lefesteni a házat, sőt, a függőleges megosztás is a múltté. — Tervezőink ötletét persze nem kötelező elfogadni, sőt, sokszor egyáltalán nem értenek egyet a lakók a mérnökkel — árulja el Molnár Iván.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Kérésre akár lilára is befestik a házat
[/caption]
A lakástulajdonosok a színekről nagyon tudatosan, sőt, óvatosan döntenek.
— Mi például körbejártuk a kiválasztás előtt a már elkészült, felújított panelházakat, hogy „élőben” is megnézzük, hogyan mutat egy-egy szín a falakon. Ezután lakógyűlésen szavaztunk a kérdésről. Voltak nagy viták, hiszen lehetetlen olyan színt találnunk, mely mindenkinek tetszik. Legutoljára a közös képviselő mindenkivel aláíratott egy papírt, amivel tudomásul vette a többség döntését — meséli a Nagy Imre körúti társasház egyik lakója, Veres Zsolt.

Hiába mentek azonban „biztosra” a képviselők, akadtak olyanok, akik nehezen tudták elfogadni az új látványt.
— Az Aranyi Sándor úti egyik háznál történt, hogy egy néni kiment a kollégáimhoz, és kifejtette, felrobbantja a házat, ha olyanra festik le, amilyenben egyébként megegyeztek. Egy másik bácsi azzal fenyegetőzött, az egész szigetelést leszaggatja, ha meglátja azt a sárgát a falon, amit ki nem állhat — mesél a legkülönbözőbb konfliktusokról a kivitelezést végző Böjtös-Bau Kft. ügyvezetője, Nagy Róbert. — A másik emlékezetes sztori a Nagy Imre körúton történt: egy férfi azzal az indokkal akart kártérítést követelni, hogy a szigetelés vastagsága miatt 4-4 centivel „megrövidítettük” az erkélyét, ezáltal kisebb lett lakásának hasznos alapterülete. Ez esetben pedig (szerinte) csökkent ingatlanának értéke.

Nagy Róbert szerint nehéz volt azokat a lakókat is meggyőzni, akik nem tartottak igényt a felújításra.
— Többen is jelezték, az ő kis részüket nyugodtan hagyják csak ki a nagy, egész falfelületből, maradhat az a pár négyzetméter szürkére festve, szigetelés nélkül... Ez persze teljesíthetetlen kérés volt — tette hozzá Nagy Róbert.

A magasban dolgozók persze nem csak kekeckedő lakókkal találkoztak. Az idősebb nénik, bácsik rendszeresen hordták ki a munkásoknak a forró kávét, sőt, süteményezéseket is szerveztek. Bár idénre befejeződtek a munkálatok és a közös teázások is, januárban a Nagy Imre körút 1-es számú házzal folytatódik a panelprogram, azaz a szürke „házgyári lakóépületek” újjá, színessé varázsolása.

Nem csak szép, energiatakarékos is

Idén több, mint félmilliárd forint értékű felújítást végeztek a szakemberek szolnoki házakon. A panelprogramban való részvétel esztétikus, egyben energiatakarékos megoldást is jelent. A nyílászárók cseréje és a szigetelés akár évi átlag 40 ezer forintnyi megtakarítást is eredményezhet lakásonként. 2008 óta 50 eredményes panelpályázat volt Szolnokon, ebből már csaknem 40 háztömböt sikerült felújítani.

Négyemeletes háznál
Felújítása összesen: 50-60 millió forint
Lakásonkénti hozzájárulás: 5-6000 forint/hó/10 éven keresztül
Lakásonkénti megtakarítás havonta: 6000 forint/hó

10 emeletes épületnél
Felújítása összesen: 80-90 millió forint
Lakásonkénti hozzájárulás: 4-5000 forint/hó/10 éven keresztül
Lakásonkénti megtakarítás havonta: 5000 forint/hó

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!