Közélet

2011.12.02. 19:57

Ideje lenne ezt is felfogni

A Tisza már csak ilyen: amikor csordultig tele van, akkor is embert próbáló feladat megfékezni, meg amikor kicsi, szelíd, akkor is nehéz „kimerni” belőle a vizet.

Tóth András

Régen látott mélységekben van a Tisza vízállása. A többször is hatalmas áradattal fenyegető folyam most valahol a meder alján csordogál, komoly fejtörést okozva mindenkinek, hogy hogyan lesz ebből biztonságos vízellátás. A Tisza már csak ilyen: amikor csordultig tele van, akkor is embert próbáló feladat megfékezni, meg amikor kicsi, szelíd, akkor is nehéz „kimerni” belőle a vizet.

Vakarhatjuk a fejünket a hónapok óta tartó szárazság okozta víztelenség miatt. Pedig ha valami, akkor a térségünk vízben gazdag területnek számít: folyók szelik át az Alföld nagy részét, arról a kincsről meg nem is beszélve, ami naponta kifolyik az úgynevezett artézi kutakból, gyakran a semmibe...
Márpedig ideje lenne valamit tenni az átfolyó víz felfogása érdekében. A napokban is elhangzott egy politikusunktól, hogy a víz hamarosan legalább olyan stratégiai jelentőségre tesz szert, mint napjainkban az energiaforrások és a különféle nyersanyagok. Magyarország legnagyobb természeti értéke a bőségesen rendelkezésre álló édesvízkészlet. Az országon átfolyó vízzel azonban rosszul gazdálkodunk — jelentette ki ugyanazon politikus. Hangsúlyozta, a globális népesség 2050-re 9 milliárd főre emelkedik, ezzel jelentősen megnő többek között az édesvíz iránti igény.
Jelenleg itthon arra koncentrálunk, hogy a nagyon nagy árvizeket elkerüljük, ezért is építünk tározókat. Amik persze később vizet biztosíthatnak. De ha huzamos időn át aszály lesz és nem lesz árvíz, akkor nem lesz mit felfogni sem.
Valami mást kell kitalálni, sürgősen, és itt nem a tervezett fővárosi ötös metróra gondolok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!