Közélet

2011.12.14. 07:35

Kunszentmártoni önkormányzati vezetők büntetőpere

Az ügyészség szerint az önkormányzat, jogszabályba ütköző módon, egy Csehországban bejegyzett brókercég hazai leányvállalatára bízott 95,5 millió forintot.

L. M. L.

Megtartotta az első tárgyalást tegnap a megyei bíróság három kunszentmártoni vádlott, dr. Czuczi Mihály polgármester, dr. Hoffmann Zsolt jegyző és Fehér Éva korábbi pénzügyi osztályvezető ügyében. A vádemelés, a Magyar Államkincstár feljelentése alapján, különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt indult.

Az ügyészség álláspontja szerint ugyanis az önkormányzat, a vádlottak előterjesztése alapján, jogszabályba ütköző módon, a Csehországban bejegyzett Capital Partners nevű brókercég hazai leányvállalatára bízta az általa kibocsátott kötvényekből befolyt bevételek egy részét, 95,5 millió forintot. Akkoriban a kötvénykibocsátó települések többsége ezt a kockázatosabb utat választotta, hogy a betéti kamatnál lényegesen nagyobb hozamhoz jusson. A brókercég később tönkrement, és ügyfelek sokaságát hagyta cserben, jelentős kárt okozva. Az ügyészség szerint Kunszentmártont 78,3 millió forint kár érte.
Tegnap előbb az ügyészség ismertette a vádiratot, majd pedig négy tanú meghallgatására került sor: önkormányzati képviselők, illetve bizottsági tagok tettek tanúvallomást. Legközelebb további tanúk kerülnek sorra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!