Közélet

2011.12.20. 07:48

Mélyrepülésben a kivitelező építőipar

Elkeserítő az építőipar helyzete, noha az országosnál valamivel jobban teljesít az ágazat a megyében. A mélyrepülés hátterében az építési beruházások csökkenése, a lakásépítések és korszerűsítések visszaszorulása áll.

Laczi Z.—Murányi L.

under construction

Fotó: Getty Images/iStockphoto

A  2011-es Építőipari Nívódíjban részesült szolnoki Bitu-Bau Építőipari Vállalkozó Kft. már hosszú ideje nem dolgozik a megyében. A díjazott középület, egy egészségügyi centrum is Budapesten épült. A cég tulajdonos-ügyvezetője tisztán látja az ágazat hazai helyzetét.

— Tragikus helyzetben van a teljes magyar építőipar, és sajnos még messze nem vagyunk a gödör mélyén — vélekedett, amikor megkérdeztük. — Egyszerűen elfogyott a munka az ágazatban, alig akad már megbízás, és azért a kevésért versengünk mindannyian sokszor az önköltségi ár alatt. Egy év alatt 40 százalékkal esett vissza a rendelésállomány. Ebben az a legszomorúbb, hogy azt szokták mondani: az építőipar az ország gazdaságának lakmuszpapírja, értékmérője. Ha pang, szűkül az építőipari piac, akkor ugyanez a helyzet a gazdaság egészével is. Ha javulna a gazdaság állapota, az mutatkozna a mi életünkben is. Egyre nagyobb építőipari kapacitások vannak kihasználatlanul, és tömegesen mennek tönkre a kivitelező cégek. Mindez Jász-Nagykun-Szolnok megyére is tökéletesen igaz. Ilyen körülmények között különösen fájó, hogy a megyében adódó munkáknál megyei cégek semmiféle előnyt nem élveznek. Változatlanul nagy probléma a körbetartozás, amit az állami megrendeléseknél maga az állam is generál azzal, hogy kilencven-százhúsz napra, tehát három-négy hónapra fizet. A cégek persze, a számla kibocsátása után, azonnal kötelesek befizetni az áfát, hónapokon át finanszírozva ezzel az államot amennyiben a munka nem fordított áfás.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) prognózisa szerint az idei országos építőipari termelés értéke 1700—1760 milliárd között lesz, amely 2006-hoz — az ágazat utolsó jó évéhez — viszonyítva összehasonlító áron 40 százalékos csökkenést jelent.

Szekeres Katalin, a Manpower Magyarország marketingvezetője arról számolt be, hogy a legerősebb elbocsátási szándékról az építőipar munkaadói nyilatkoztak. Az építőiparban a munkaerő-piaci mutató mínusz 27 százalékponton áll. Ebben a szektorban száz megkérdezett munkavállaló közül csupán 6 mondta, hogy felvételre, míg 33, hogy elbocsátásra készül 2012 első negyedévében.

A kamarai regisztráció tavaly óta kötelező

Minden kivitelezői tevékenységet folytatni kívánó vállalkozás és egyéni vállalkozó köteles az erre irányuló szándékát a vállalkozó kivitelezői névjegyzéket vezető Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához bejelenteni. Azon vállalkozások/vállalkozók, akik kivitelezői tevékenységüket 2009. október 1-je előtt már folytatták, illetve megkezdték, azok  bejelentésüket legkésőbb 2010. január 31-ig kötelesek voltak megtenni. A nyilvántartásuk nyilvános.

Laczi Z.—Murányi L. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!