Közélet

2011.12.15. 14:43

Mészárosék szeretnék, hogy megkapja méltó büntetését a gyilkos

Lassan egy hónapja már, hogy Szolnok közvéleményét a Baunok házaspár eltűnése, majd a holttestek megtalálása után a meggyilkolása foglalkoztatja erősen. A nyomozóhatóság szűken méri az üggyel kapcsolatos információkat, így különös erővel terjednek a „legvadabb” találgatások.

L. Murányi László

Kevés örömet hoz idén a karácsony az újszászi Mészáros családnak. A négy testvérből ugyanis kettő előzetes letartóztatásban van, a nagy port kavart Baunok-ügy kapcsán, miután a rendőrség őket — és egy harmadik társukat, H. Szabolcsot — gyanúsítja a gyilkosságok elkövetésével. Ez az ügy alapjaiban felforgatta az életüket, és amióta a gyanúsítások nyilvánosságra kerültek, ahogy mondani szokás, megritkult körülöttük a levegő a környezetükben.

Az otthon lévők — Péter és Renáta — ugyanolyan tanácstalanul latolgatják a lehetőségeiket, akár az egész közvélemény.
— Megbélyegeztek bennünket itt Újszászon — mondta lapunknak a legidősebb testvér, Péter, az újszászi házuk konyhájában üldögélve, és Renáta, a húg is sűrűn bólogatott hozzá. — Már nemcsak az öcséimet, hanem az egész családot is. És az a legborzasztóbb, hogy nem fordulnak oda hozzánk, nem kérdeznek, hanem rögtön kimondják ránk az ítéletet. Az anyánk idős, beteg asszony, akit különösen megviseltek a történtek, és kórházba is került.

Aztán Baunokék szörnyű halálesetére terelődött a szó.
— Én biztos vagyok abban, hogy nem az öcséim követték el azt a szörnyűséget, amivel most gyanúsítják őket — folytatta Péter. — Ezt azért merem mondani, mert nálam jobban senki nem ismeri őket. Béla egy végtelenül nyugodt, indulatok nélküli ember. Olykor talán már túlzottan is az. Tibor pedig „őrült” a maga módján: a nap huszonnégy órájából tizenkettőt biztosan viccelődött, hülyéskedett. Azokban a napokban egyébként, amikor Tiborékat már körözte a rendőrség, de Bélát még nem tartóztatták le, csak tanúként hallgatták ki, ahogy mindannyiunkat, egyfolytában faggattuk őt itthon: mi történt? Mit csináltatok? Az öcsém ideállt a család színe elé, itt volt az anyánk is, és azt mondta nekünk: higgyük el, nem tudja, miért tűnt el Tibor, nem tud semmiről!

— Ha másnak nem, nekünk biztosan megmondja akkor, ha tett, vagy tudott volna valamit ezekről az ügyekről! — tette hozzá Renáta.
— Azóta sem tudunk semmilyen részletet az ügyről, csak annyit, amit a sajtó közölt eddig — mondta még a beszélgetés végén Mészáros Péter. — Bennünket úgy nevelt az apánk, hogy ha csináltál valamit, akkor állj ki egyenesen, és vállald érte a felelősséget és a következményeket. Biztos vagyok abban, hogy azt a testvéreink is megtennék. Az egész család nevében mondom, hogy mi egyetlen dolgot szeretnénk nagyon: mihamarabb derüljön ki a teljes igazság, mert két ember meghalt, és ezt semmi sem mentheti. Nagyon sajnáljuk az elhunytak családját, és kívánjuk, hogy akik bűnösök, azok mielőbb nyerjék el méltó büntetésüket, még ha azok netán a mi testvéreink is. Ha viszont ártatlanok, akkor kapják vissza a becsületüket.

Több dolog még a védőügyvéd számára sem egészen világos

Az időben elsőként letartóztatott M. Bélának dr. Tasi Judit a védője. Kérdésünk nyomán felhívta a figyelmet az ügy néhány furcsaságára. — A védencemet még pár nappal az előtt vették őrizetbe, hogy a holttesteket a rendőrség megtalálta volna. Egy rendbeli, tehát egy áldozattal kapcsolatos emberöléssel gyanúsították meg. Két nappal később, mint tudjuk, feladta magát a két elfogatóparanccsal körözött gyanúsított. Őket viszont már a házaspár mindkét tagjára vonatkozó, tehát két rendbeli, s ráadásul nyereségvágyból elkövetett emberöléssel gyanúsítják. Amikor az egyik kihallgatáson megkérdeztem, hogy változik-e a cselekmény minősítése a védencemmel kapcsolatban, az volt a válasz, hogy nem. Márpedig ez egy furcsa, bizarr és a védelem számára abszolút érthetetlen helyzet, hogy egy ilyen típusú bűncselekmény esetében kétféle minősítést alkalmaz a rendőrség. 

A rendőrség továbbra sem ad információt az ügyről

A megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálatánál érdeklődtünk, hogy a Baunok házaspár halálának ügyében tudnak-e friss információkkal szolgálni a nyilvánosságnak. Szabó Zita őrnagy, sajtószóvivő elmondta: jelenleg — továbbra is — a szakértői vizsgálatok vannak folyamatban, illetve a gyanúsítottak kihallgatása zajlik.
Más forrásból úgy tudjuk, hogy a három gyanúsított továbbra is tagadja a gyanúsításban szereplő cselekmény elkövetését.

L. Murányi László -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!