Közélet

2011.12.30. 09:37

Mindenki ezt a települést irígyli Magyarországon

A Magyarországi Falumegújítási Díj első helyezettje — a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért — Újszilvás lett. Az Abonyhoz és Szolnokhoz is közel fekvő település hosszú évek szívós munkájával érdemelte ki az elismerést

Szoljon.hu

Fotó:

— Újszilváson születtem, mindenkit ismerek, jók itt az emberek. Ha bemegyek a városba, vagy hozzánk jönnek vendégségbe rokonok, ismerősök, mindig mondják is, hogy: Pirike, irigylünk, mert olyan szép helyen laksz — mondja az utcán megszólított Perjési Józsefné. — Csendes település ez, jól működik a mezőőri szolgálat is, telefonon bárki értesítheti őket, ha baj van. Egy szó mint száz, mások is dicsérik ezt a falut, bárhonnan jönnek.

— Igazán szoros, nagy verseny volt a Falumegújítási Díjért, melynek az átadója áprilisban lesz a tavalyi első Alsómocsoládon — ezt már dr. Petrányi Csaba polgármester mondja. A verseny komolyságát az is jelzi, hogy a regionális zsűrik továbbították a Falumegújítási Szakértői Bizottságnak az általuk továbbjuttatott két-két település pályázatait, és a neves szakemberekből álló bizottság választotta ki végül a jelöltek közül Újszilvást, alapos helyszíni bejárás után. Az első hely arra is lehetőséget ad, hogy az Európai Falumegújítási Díjban Magyarországot Újszilvás képviselje.
Azt mindesetre tudni kell, hogy maga a vidéki megújítás nem egy évről szól, Újszilvás esetében sem, hanem egy folyamatról.

— Már kilencedik éve csináljuk ezt, új erővel, lendülettel. Szerencsére sok támogatáshoz is jutottunk, így infrastrukturálisan is tudtunk fejlődni szépen, de megtartva a falu stílusát, jellegét. S ami esetünkben megkerülhetetlen, az az alternatív energia hasznosítása: a napkollektoros beruházással, a geotermikus energia hasznosításával és a naperőművel — hangsúlyozza a polgármester, hozzátéve: azt tűzték ki célul, hogy legyen annyi alternatív energia rövid időn belül a település közigazgatási területén, hogy a falunak is tudjanak szolgáltatni energiát, és olcsóbbat, mint a mindenkori szolgáltatócég.

A döntőbizottság vizsgálata kiterjedt arra is, hogy egy valódi falu gondol a tanyákon élőkre is. Működik a tanyagondnoki szolgálat, emellett kivezették a vizet és a gázt is. Most pedig éppen pormentesített (bár Újszilvás esetében inkább homokról beszélhetünk) mezőgazdasági utakat építenek a tanyák elérésére.

— S ne kerüljünk meg egy nagyon fontos dolgot: azt, hogy egy településnek hogyan s miként formálják a szellemiségét — teszi hozzá dr. Petrányi Csaba. — Mi mind a civil szervezetekkel, mind az egyházakkal nagyon komoly kapcsolatban állunk. A közösségnek a valódi megtartó erejét és formálóját, a hitet, maguk az egyházak tudják összefogni. Tárgyi eszközben, infrastrukturálisan „rendbe tettük” kívül-belül a katolikus templomot, és jelentős támogatást adunk a református egyháznak is. Télen pedig vasárnapi templomi járatunk van a kisbuszunkkal. Emellett például trianoni emlékművet mi állítottunk a térségben először, akárcsak I. és II. világháborús emlékművet, pótolva elődeink hiányosságát. Ráadásul minden belterületi utunk aszfaltozott. Ezek kis dolognak tűnhetnek, de egy falu életében igen jelentősek...

Még nagyobb virágosításba kezdenek

Az szinte természetes, hogy egy ilyen díj elnyeréséhez rendezett kell legyen a falu, tiszta, virágos. Újszilváson az illegális szemétlerakásokat is megszüntetik, s ezért külön is fizet az önkormányzat. „Most nagymértékű virágosításba kezdünk, hiszen ha az európai bizottság ide fog jönni hozzánk, akkor még többet kell mutatni nekik. Valószínűleg virágmagot fogunk osztani az embereknek, hogy a házuk előtt virágosítsanak” — mondja a tervekről a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!