Közélet

2011.12.20. 13:57

Mindenki másképp készül a karácsonyra

Már egy hét sincs karácsonyig. Utánajártunk, milyen ünnepi forgalmat bonyolítottak le a szolnoki üzletek. Hogyan alakult az előző évihez képest és mire számítanak ezen a héten?

Négyesi Ildikó

— Az előző évekhez hasonló forgalmat bonyolítottunk le idáig üzleteinkben. A Coop Szolnok Zrt. boltjainak erőssége, hogy naponta friss áruval várják a vásárlókat — mondta Csepeli Lajos, a Coop Szolnok elnök-vezérigazgatója. A tapasztalatok azt mutatják, az ünnepek előtti időszakban várhatóan ezen a héten keresik fel a legtöbben a Coop üzleteit. — Kiemelkedően jó volt a ruházati részleg forgalma is Szolnokon. Az élelmiszer-üzleteinkben a tendencia azt mutatja, általában leginkább az akciókat és az olcsóbb termékeket keresik. Karácsonykor azonban általában előveszik az emberek a tartalékaikat és több, valamint jobb minőségű árut tesznek a kosarukba — tette hozzá Csepeli Lajos.

A Szolnok Plazában ezidáig a napi vásárlók száma megegyezik az előző évivel. Mint azt Kalla Beáta, a Szolnok Plaza üzemeltetési igazgatója elmondta, a különbség annyi, hogy míg tavaly december elsején már megindult a vevők számának a növekedése, addig idén tizedike körül kezdődött. — A jelenlegi forgalom nem nevezhető rohamnak és úgy vélem, az elmúlt évhez képest még nehezebb helyzetben vannak a vásárlók. Ennek ellenére bizakodóak vagyunk és arra számítunk, ezen a héten tovább növekszik vevőink száma — mondta Kalla Beáta.

Az egyik szolnoki, hústermékeket árusító üzletben szintén úgy vélekednek, ez a hét lesz a legerősebb. Azaz erre az időszakra számítanak a legtöbb vásárlóra. — Az előző esztendőhöz képest nem csökkent a forgalmunk. A leginkább keresett termék idén a sertéshús, a füstölt húsok, azaz a töltött káposztához szükséges alapanyagok — magyarázta az üzlet vezetője, aki szerint a legtöbben az utolsó pillanatra hagyják az ünnepi menühöz valók beszerzését.

Ezen a héten vásárolja meg a karácsonyi ételekhez a hozzávalókat a szolnoki Nagy János is. — Az ajándékokat már régen megvette a feleségem és egy-két élelmiszer is megvan már. A nagyobb bevásárlást tegnap ejtettük meg, de a piacon a hét vége felé vásárolom meg a pulykát és a marhahúst — mesélte a hatvanesztendős férfi, aki hozzátette, minden évben főz halászlét is, de a hozzávalót maga fogja. Az év során a fagyasztóban, felcímkézve gyűjti a levesbe valót.

Úgy tűnik, a cipők még nem tartoznak a klasszikus karácsonyi ajándékok közé. Kiss Ferencné, a szolnoki Siesta cipőbolt vezetője ugyanis arról számolt be lapunknak, hogy a karácsonyi ünnepet ők nem igazán érzik meg. A boltba nem megy több vásárló a közelgő ünnep miatt. — Leginkább egy-egy évszakváltás idején térnek be hozzánk. Amikor le kell cserélni a lábbelit. Talán a hóesés segíthet nekünk, mert akkor jönnek csizmát venni — mondta Kiss Ferencné.

Hal, káposzta, pulyka

Egy ideje egyre többen igyekeznek a halászlé, töltött káposzta, bejgli hármas legalább egyes tagjait felcserélni. Habár nem a legolcsóbb fogások ezek, azért elő-előkerül a pisztráng, a lazac, sőt a vörös tonhal is néhol, mert karácsony mégiscsak egyszer van egy évben. A másik sláger az angolszász országokból „ellesett” karácsonyi pulyka, amit szívesen készítenek natúr gesztenyével ilyenkor.

A fenyőfa alá tehetjük az Új Néplap könyveit

Az Új Néplap idén is segít az ajándékozásban. Jól mutathat a fenyőfa alatt a közelmúltban megjelenő Süteményeskönyv, azt szívesen forgatják majd az édesanyák, nagymamák. Az olvasóink receptjeiből válogatott, fotókkal illusztrált, az édességekhez kötődő süteménytörténetet is tartalmazó album az Új Néplap-előfizetőknek mindössze 1490 forint. Az adventi hangulatba öltöztetett szolnoki Kossuth téren a kötet 1900 forintért vásárolható meg. Ugyanitt, aki nem csak desszertre gondol, ajándékként megvásárolhatja az Olvasóink receptjei mesterfokon című kötetet 1000 forintért.

Szép ajándék lehet kiadónk Ki kicsoda című kiadványa is, mely szintén megvásárolható a városközpont adventi vásárában 5000 forintért. Mindezek mellett megjelent a Kalendárium 2012 című kiadványunk is. A hasznos tanácsokat, érdekes olvasnivalókat tartalmazó színes kötet 1390 forintba kerül, előfizetőink már 690 forintért megvásárolhatják.

Ideális karácsonyi ajándékok

— könyv
— ruha
— illatszer
— ékszer
— koncert-, vagy színházjegy
— puha állatfigura
— társasjáték

Négyesi Ildikó -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!