Közélet

2011.12.31. 15:18

Most megtudhatja, mi történt 2011-ben

Az előző évekhez hasonlóan, az idén is megkérdeztük a megye kiemelkedő személyiségeit, ők hogyan élték meg a 2011-es évet.

Szoljon.hu

2011 - metal printing blocks

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Bor Zoltán, a szolnoki Szigligeti Színház produkciós igazgatója:
— Elmondhatom, hogy nagyszerű volt 2011. Elsősorban azért, mert újabb öt évre elnyertük a Szigligeti Színház vezetését, amiben külön öröm, hogy a közgyűlés egyhangúlag támogatott minket. Jó volt az esztendő azért is, mert a színházban sikeresek az előadások, magas a jegybevétel. Növekedett a nézőszámunk, ennek köszönhetően azon kevesek közé tartozunk, akik kedvezőbb állami támogatásban részesülnek. Persze nem is lehetett rossz az év már csak azért sem, mert a teátrum munkatársai kiválóan és szívvel végzik a munkájukat.

Dobos László, Karcag polgármestere:
—2011 szempontjából meghatározó volt az európai pénzügyi instabilitás és az ebből fakadó országos költségvetési helyzet. Szigorú pénzügyi politikát folytatott a város, de törekedtünk rá, hogy jelentős érdeksérelem nélkül hajtsuk végre a takarékossági intézkedéseket. Elmondhatjuk, hogy megőriztük a város fizetőképességét, és eközben a tervezett fejlesztések oroszlánrészét is sikerült végrehajtani. Nagyszabású felújítás zajlik a városi strandfürdőben, és a karcagi kórházrekonstrukció III. ütemének munkálatai is elkezdődtek. A nagyobb rendezvényeket is megtartottuk. A jelenlegi helyzetben sikeresnek értékelem a 2011-es évet.

Harcsa Béla, a Szolnok Televízió cégvezető-főszerkesztője:
— Az idei esztendő sok nehézséget hozott, elsősorban a reklámpiac beszűkülése miatt. Ennek ellenére, bár nem sikerült minden tervezett programot megvalósítani, dicsekedhetünk eredményekkel is. A Megavers és a Nemzet kenyere produkció jelentős nézettségre tett szert, és több műsorunk részesült rangos elismerésben. Az egyik legnagyobb kábelszolgáltató már digitálisan is továbbítja programjainkat. A két nagy kereskedelmi után a harmadik legnézettebb csatorna vagyunk a térségben. Ez azt jelzi, hogy a szolnokiak értékelik és szeretik a város televízióját!

Jáger Sándor, a Jásztej Zrt. vezérigazgatója:
— Úgy gondolom, hogy a 2011-es esztendő nem mondható a feldolgozóipar évének. Nehéz évet zárunk, ami többek között abból adódik, hogy a tejiparban a késztermékek jelentős része külföldről érkezik be. A fogyasztás fele külföldi tejtermékekből tevődik össze. Az idei esztendő hasonló a 2010-es évhez abból a szempontból, hogy az alapanyagárak 20-25 százalékkal, folyamatosan emelkedtek. Emellett pedig, ha nem ekkora mértékkel, de a többi költség is növekedett. Az ebből adódó költségnövekedést a késztermékpiacon nem nagyon lehetett érvényesíteni.

Jánosiné dr. Bene Ildikó, a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet főigazgatója:
— Rendkívül nehéz, erőt próbáló, számos változással teli évet zárunk a 2011-es esztendő végén, hiszen a strukturális átalakítások az egészségügy minden területét érintik. Úgy indulunk neki a következő esztendőnek, hogy az ágazatban jelenleg is zajló átalakulások eredményeként reményeink szerint biztosabbá, kiszámíthatóbbá, gazdaságilag stabilabbá válnak a mindennapjaink. Ehhez azonban még rendkívül sok türelemre és megértésre van szükség mindenkitől, kollégáktól, páciensektől egyaránt.

Dr. Kapitány István, a Szent István Egészségház tulajdonosa:
— Mivel az elmúlt években egyre negatívabb tendenciák érvényesültek a gyógyszer-kereskedelemben, nyilvánvalóvá vált, hogy több lábon kell állni annak érdekében, hogy jól működjön a vállalkozásunk. Így 2011 tavaszán megnyitottuk patikánk épületében a Szent István Egészségház szakrendeléseit, ami komoly lehetőség, ugyanakkor nagy kihívás is, hiszen korábban ilyet még sosem csináltunk. Szerencsére orvosaink támogatják az elképzeléseinket. Folyamatosan bővültünk, jövőre pedig újabb fejlesztéseket tervezünk, 4 dimenziós nőgyógyászati ultrahang, arteriográfia bevezetésére készülünk.

Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke:
— Igen sok munkával telt a 2011-es év, hiszen komoly átszervezések mentek végbe az önkormányzati szektorban. A „karcsúbb” közgyűlést követve a hivatal is „áramvonalasabbá”, hatékonyabbá vált. A megyék konszolidációjához kapcsolódó intézmény átadás-átvétel természetesen megfeszített munkát kíván mindenkitől, ám biztos vagyok benne, hogy az átszervezések beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Magánéletemben pedig mindenképpen örömteli a most búcsúzó esztendő, hiszen gyarapodott a család, immár három gyermek büszke édesapja lehetek.

Lamos Imre dandártábornok, a szolnoki helyőrség, illetve az MH 86. Szolnoki Helikopterbázis parancsnoka:
— Szerencsés volt a 2011-es év a tekintetben, hogy a helyőrség alakulatai idén katonai feladatukra tudtak koncentrálni, mivel jelentősebb katasztrófahelyzet nem volt az országban. Az MH 86-osok szintén eredményes évet zártak. A gépállomány éjjellátó-képességének fejlesztése folytatódott, és üzembe állítottuk azt a két helikoptert is, melyeket Finnországtól kapott hazánk. Ezen kívül sikernek értékelem, hogy az MH Mi—35 Air Mentor Team újabb feladatot kapott az afgán hadsereg helikopterhajózó állományának felkészítésére.

Lits László, a Remondis Szolnok Zrt. ügyvezető igazgatója:
— Nem volt könnyű éve társaságunknak. Ugyan az önállóan kezdeményezett, valamint a szolnoki önkormányzattal közös beruházásokat, mint például a belvárosi parkolóterek, utak, járdák felújítását, illetve a Belvárosi Ügyfélközpont kialakítását elvégeztük, de a mindenre kiterjedő gazdasági válság a zrt. életében is mély nyomot hagyott. Azonban a nehézségek ellenére is számos kulturális, sport- és karitatív programot támogattunk. A rendezvények többségében, mint a gyermeknap, a város napja, vagy a majális, vissza-visszatérő mecénásnak számít a Remondis.

Máthé György esperesplébános:
— Így év vége felé, visszatekintőben csak hálával tartozom Istennek, aki ebben az esztendőben is rengeteg dologgal terhelt és áldott meg. Így hálát adok a VII. Váci Egyházmegyei Találkozó Szolnokon történt megrendezéséért, ahol a város vezetői, az egyes szakterületek és a plébániák olyan példamutató egységben voltak a találkozó megszervezésében, ami maradandó élményt hagyott hátra sokak emlékezetében. Emellett átvettük a Tiszaparti Gimnáziumot, vagyis a Váci Egyházmegye fenntartásába kerül ez a patinás iskola, és egybeolvad a Szent József Katolikus Iskolával. Ez megtörtént és jól is működik. A feladatunk az, hogy hirdessük az evangéliumot, az Úristenről tegyünk tanúságot, a Vele való életre segítsünk sokakat, s minden eredmény, amit felsoroltam ezt célozza. Amit ebben az évben Isten segítségével elértünk az emberek szolgálatában, azért igen nagy hálával tartozunk a mi Urunknak, Istenünknek! 

Pócs János parlamenti képviselő, Jászapáti polgármestere:
— Nem vagyok maradéktalanul elégedett, de a nehézségek ellenére igyekeztem tartani a polgármesteri ígéreteimet. A közbiztonság javításaként felszámoltuk a városban a nyilvános prostitúciót és a városközpontban burjánzó uzsoratevékenységet. Nőtt a városban a foglalkoztatottak száma: új gazdasági egységek jöttek létre, több megváltozott munkaképességű talált munkát, és 200 embert vontunk be pluszban a közcélú foglalkoztatásba. Végre elértük, hogy a térségből induló buszjáratok útba ejtik a jászberényi kórházat, saját orvosi rendelőnkben pedig korszerű ügyfélhívó rendszert építettünk ki.

Pogány Gábor Benő szobrászművész, a Szolnoki Művészeti Egyesület vezetője:
— Az idén tapasztalható válság pozitív hozadéka számomra az a felismerés, hogy amikor igazán nagy a baj, az emberekben érezhetően szorosabbá válik az összetartozás. Összezárják soraikat, megosztják a terheket. Civil egyesületként józan érvek alapján már régen „bezárhattuk volna a kaput”, mégis mindig érkezik valahonnan egy kis segítség, ami kisegít bennünket a bajból. Ami pedig nagy örömöt jelentett számomra 2011-ben, hogy a művészeti középiskolánk elindult, sőt egyre jobban fejlődik.

Pór Péter, a Szolnoki Olaj kosárcsapatának szakmai igazgatója:
—  Azt gondolom, hogy a klub eddigi legsikeresebb esztendejét zártuk. Csapatunk előbb megnyerte a hazai rendezésű Magya Kupát, majd az Albacomp elleni fináléban vesztett helyzetből fordítva bajnoki címet szerzett. Ősszel a Szuperkupát is sikerült elhódítani, először klubunk történetében A nemzetközi porondon a tavalyi tanulóév után az idén továbbjutottunk az első csoportkörből, és várjuk a januári folytatást. Mindezek köszönhetőek a jó csapatszellemnek, és annak, hogy adottak a feltételek a nyugodt és eredményes munkához.    

Sas János, a Közép-tiszai Mg. Zrt. vezérigazgatója:
— Meglehetősen rosszul indult a 2011-es év, hiszen igen foltosak voltak a vetések. A növénytermesztésben kedvező, viszonylag magas terményáraknak ugyanis az állattenyésztési ágazatban jóval kevésbé örültünk. A tej ára az elmúlt évekhez képest ugyancsak jól alakult, a sertés ára pedig a forint gyengülésével emelkedett az utolsó hónapokban. Összességében azt mondhatom, közepes évet zártunk. Mivel az év vége igen aszályos volt, a 2012-es vetés sorsa szintén erősen függ az időjárástól, attól, hogy miként alakul majd az idei tél.

Tóth Tibor tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője:
— A tűzoltóságok vonulásainak száma az idén 4000 fölött volt, ez nagyjából megegyezik az elmúlt évivel. A műszaki mentések száma ismét megelőzte a tűzesetekét. Jelentős esemény volt az október 15-én Szolnokon lezajlott önkéntes katasztrófavédelmi mentőszervezetek első országos seregszemléje. Ezen a napon volt a területi rendeltetésű polgári védelmi szervezet, a Tisza Mentőcsoport rendszerbe állító gyakorlata. Nagy feladatot jelentett számunkra továbbá az új katasztrófavédelmi törvényből adódó változások előkészítése is.

Urbán Sándor, a szolnoki Jászkun Természetvédelmi Szervezet vezetője:
— Voltak árny- és napos oldalak, mind a magánéletemben, mind a szakmámban. Szomorú, hogy elvesztettem rokont, barátot haláleset miatt, ám nagyon jó, hogy unokáim születtek. A közéleti tevékenység ugyanígy megoszlik. A rosszak közé tartozik az abonyi kékvércsés erdő ügye, ahol már csak 3 pár fészkel. A jókból szerencsére több volt. Találtunk két új orchideafajt, és szenzációnak számít, hogy Abony határában rábukkantunk két új növénytársulásra. A Jászságban találtunk egy idős lösztölgyes maradványt, ami nagy ritkaság. Érdekesség, hogy tulajdonunkban van az ország legnagyobb gyurgyalagtelepe, ahol idén 272(!) pár költött. Egy természetvédőnek ezek jelentik az év örömeit, eredményeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!