Közélet

2011.12.09. 17:15

Nem vagyok csaló! Mit tegyek, ha ok nélkül vádol a gázszolgáltató?

Sértőnek, sőt bizonyos fokig aggályosnak tartja néhány olvasónk a Tigáz ellenőrzésekkel kapcsolatos eljárását.

Gelei József

Fotó:

— Kaptam egy levelet a Tigáztól, amivel kapcsolatban olyan érzésem támadt, mintha azt feltételeznék rólam, hogy csaló vagyok — hívta szerkesztőségünket elkeseredésében egy 72 éves, jászsági hölgy.
Miután kiderült, hogy nem ő az egyetlen a környéken, aki hasonló tartalmú küldeményt kapott a gázszolgáltatótól, megpróbáltunk utána járni a dolgoknak. Néhány telefon után megtudtuk, az Alsó- és Felső-Jászságban is meggyűlt a baja mostanság több település lakóinak a Tigázzal.

— Ha kérhetem, ne írja le a nevem, mert tudja, milyenek az emberek, azonnal rám sütik: nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. Idén szeptember 20-án beállított hozzám két szerelő, hogy lecserélik a gázórámat, s elviszik műszaki szakértői felülvizsgálatra — tudtuk meg már a helyszínen T-né Marika nénitől. — Különösebben nem izgatott a dolog, hiszen mindig tisztességesen fizettem a számláimat, soha egyetlen napot nem késtem vele, arról pedig, hogy miként lehet manipulálni a gázórát, egy magamfajta öregasszony csak a szerelőktől szerezhet tudomást. Már szinte el is felejtettem, hogy nálam jártak, mikor levelet kaptam a szolgáltatótól:

"... társaságunk lehetőséget biztosít a szakértői eljárást megelőző egyeztetésre és a folyamatban lévő ügy megállapodás útján történő rendezésére. Amennyiben élni kíván a lehetőséggel, kérjük keresse ..."

— Milyen ügyről, milyen rendezésről van szó? Nekem nincs semmiféle ügyem, nem tartozom nekik, nincs mit rendeznem. Vagy ők már a gázórám év végére, december 20-ra kiírt műszaki vizsgálata előtt eldöntötték, hogy szabálytalanul vételeztem a gázt? Arról már nem beszélve, hogy három hónapja van náluk a régi órám, ennyi idő alatt bármi történhetett ott vele. Aztán végül még az jön ki az egészből, hogy én akartam csalni  — hadarta felháborodásában egy szuszra az idős hölgy.

— Mit gondol, miért éppen önnél szerelték le a gázórát?
— Nemcsak nálam. Tudomásom szerint csak a mi településünkön vagy tíz házban jártak a szerelők, de a szomszédfalut is ugyanígy meglepték a Tigáz emberei. Hogy én miért kerültem a látókörükbe? Állítólag szúrópróbaszerűen jöttek, de az is tény, a magas gázár miatt újra használom a vegyes tüzelésű kazánomat, s jóval kevesebbet fizetek nekik, mint néhány éve. Tavaly például több mint 100 mázsa fát fűtöttem el.

A Felső-Jászságban egy ellenőrzésre kiszemelt férfi még a polgármesteri hivatalt is riasztotta, sőt rendőrt hívott, aki jegyzőkönyvben rögzítette a látottakat.
— Szerdán délelőtt beállított hozzám két civil ruhás személy, hogy ők a Tigáz szerelői és a gázóráimat akarják ellenőrizni — tudtuk meg Kozák Tibortól. — A településen működő műszaki vizsgáztató állomást üzemeltetem, így tisztában vagyok vele, hogy csak hitelesített műszerekkel végezhető ilyen jellegű feladat. A szerelők azonban a helyszínen a hitelesítési és kalibrálási bizonyítványt bemutatni nem tudták. Sőt, felhívták a központjukat és ott is csak annyit mondtak, hogy „valahol megvan”. Ezek után leszerelték mindkét órámat. Az egyiket rendben lévőnek találták és visszaszerelték, ám a szivárgást felszólításom ellenére sem ellenőrizték. A másikat a számomra egyértelműen nem bizonyított hitelességű műszerükkel „gyanúsnak” találták és elvitték. De nem egy kifejezetten erre a célra kialakított fémtartályban, hanem egy sima, egyszerű papírdobozban, melyet vastag cellux-szal ragasztottak le. Arra a felvetésemre, hogy ezt bármikor, bárhol felnyithatják, kicserélhetik, manipulálhatják, nem kaptam választ. Erre odahívtam az alkalmazottaimat, s a jelenlétükben saját plombámmal lezártam, saját bélyegzőmmel körbe bélyegeztem és aláírogattam a dobozt. Mindent lefotóztam, és nem sajnálva a saját időmet, személyesen tettem panaszt a Tigáz-központban.

Annak, aki nem vétett, nincs tennivalója

A cikkben említett panaszokkal megkerestük a Tigáz-DSO Földgázelosztó Kft. illetékesét is.

— Az eset pontos ismerete nélkül csak általánosságban tudok reagálni a történtekre — állt rendelkezésünkre rendkívül készségesen Száraz Gábor sajtószóvivő. — Cégünk kétféle ellenőrzést végez: egyrészt szúrópróbaszerűen, másrészt mikor információt kapunk arról, hogy valahol szabálytalanság gyanúja merült fel. Az ellenőrzés pontos menetét nem akarom hosszan ecsetelni, azt cégünk honlapján, 2011. októberi bejegyzéssel bárki megtalálhatja. De hogy azért konkrétummal is szolgáljak, olvasójuk minden bizonnyal egy formanyomtatvány levelet kapott. Ebben felhívjuk a fogyasztó figyelmét, hogy amennyiben úgy érzi, szabálytalanságot követett el, lehetősége van egy előzetes egyeztetésre. Ez esetben legalább megspórolhatja a szakértői munkadíjat, mely a „manipuláció” mértékétől függően általában 20 és 40 ezer forint közé tehető. Természetesen aki nem követett el szabálytalanságot, annak nincs tennivalója az ügyben, egyszerűen a saját érdekére való tekintettel bemegy a felülvizsgálatra, majd átveszi annak eredményét.

Gázfogyasztók száma a megyében
2007    138 279
2008    140 529
2009    141 682
2010    143 008
Forrás: KSH

— Az eset pontos ismerete nélkül csak általánosságban tudok reagálni a történtekre — állt rendelkezésünkre rendkívül készségesen Száraz Gábor sajtószóvivő. — Cégünk kétféle ellenőrzést végez: egyrészt szúrópróbaszerűen, másrészt mikor információt kapunk arról, hogy valahol szabálytalanság gyanúja merült fel. Az ellenőrzés pontos menetét nem akarom hosszan ecsetelni, azt cégünk honlapján, 2011. októberi bejegyzéssel bárki megtalálhatja. De hogy azért konkrétummal is szolgáljak, olvasójuk minden bizonnyal egy formanyomtatvány levelet kapott. Ebben felhívjuk a fogyasztó figyelmét, hogy amennyiben úgy érzi, szabálytalanságot követett el, lehetősége van egy előzetes egyeztetésre. Ez esetben legalább megspórolhatja a szakértői munkadíjat, mely a „manipuláció” mértékétől függően általában 20 és 40 ezer forint közé tehető. Természetesen aki nem követett el szabálytalanságot, annak nincs tennivalója az ügyben, egyszerűen a saját érdekére való tekintettel bemegy a felülvizsgálatra, majd átveszi annak eredményét. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!